S-a întâmplat în 5 aprilie…

0
98

S-a întâmplat în 5 aprilie…

– „Ziua automobilistului”; la 5/18.IV.1904 se constituie, la Bucureşti, din iniţiativa lui George Valentin Bibescu, Asociaţia „Automobil Club Român” (ACR); în aprilie 1967 se reorganizează sub denumirea actuală, Automobil Clubul Român; ACR este membru al Alianţei Internaţionale de Turism şi al Federaţiei Internaţionale a Automobilului.

– 1588: S-a născut filosoful englez Thomas Hobbes (m.4.XII.1679).

– 1732, 5/17: S-a născut Jean-Honoré Fragonard, pictor, desenator şi gravor francez. Jean-Honoré Fragonard (n. Grasse – d. 22 ugust 1806, Paris) a fost un pictor francez, reprezentant al stilului rococo din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Totuşi, deoarece a creat în toate stilurile epocii, nu poate fi perfect încadrat într-un anumit curent. Fragonard a fost un pictor al scenelor de dragoste subtile şi frivole în genul „fêtes galantes”, abordând teme îndrăzneţe, care nu dăunează totuşi înţelegerii caracterului inovator al creaţiei artistului.Când pictează portrete, impresionează prin îndemânarea extraordinară, iar tablourile sale cu teme istorice uimesc pe reprezentanţii neoclasicismului academic.

– 1722: Exploratorul olandez Jacob Roggenven descoperă o insulă în Oceanul Pacific, pe care băştinaşii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paştelui). Insula Paştelui (sau Rapa Nui) este o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, aflată în cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Teritoriu special al statului Chile, anexat în 1888, Insula Paştelui este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de către primii locuitori ai insulei. Rapa Nui este considerată de către UNESCO drept patrimoniu universal, cea mai mare parte a insulei fiind declarată Parc Naţional (Parcul Naţional Rapa Nui). În perioada modernă, insula a servit ca avertisment în ceea ce priveşte degradarea culturală şi de mediu la care se poate ajunge prin exploatarea iraţională a resurselor. În prezent această teorie este contestată de către etnografi şi arheologi, care susţin că atât aducerea bolilor de către europeni cât şi deportarea locuitorilor pe post de sclavi, sunt cauzele care au devastat populaţia indigenă în secolul XIX şi au avut un impact social mult mai mare decât declinul mediului înconjurător. De asemenea, apariţia de specii noi de animale pe insulă (cum ar fi şobolanii şi oile), aduse de către colonişti, a avut un impact devastator asupra florei locale, care aproape că a dispărut între anii 1930-1960.Numele de „Insula Paştelui” a fost dat de către exploratorul olandez Jacob Roggeveen, primul vizitator european, care a descoperit insula în duminica Paştelui din 1722.

– 1794: A murit (ghilotinat de către robespierişti) Georges-Jacques Danton, om politic francez, unul dintre conducătorii Revoluţiei burgheze din Franţa (1789-1794) (n. 1759).

– 1804: S-a născut botanistul german Matthias Jakob Schleiden; în 1838 a formulat teoria conform căreia plantele sunt alcătuite din celule, punând bazele teoriei celulare, împreună cu Theodor Schwann (m. 1881).

– 1832: S-a născut Jules Ferry, om de stat francez; prim-ministru (1880-1881; 1883-1885); rol important în expansiunea colonială franceză în Africa şi Indochina (m. 1893).

– 1837: S-a născut Algernon Charles Swinburne, poet şi critic literar englez (m. 1909).

– 1851: A murit (în exil, la Istanbul/Turcia) Ion Negulici, pictor, traducător şi publicist; participant la Revoluţia de la 1848-1849 din Ţara Românească; autorul unui „Vocabular român” pentru explicarea neologismelor (1848) (n. 1812).

– 1874: A avut loc, la Viena, premiera operetei Liliacul, de Johann Strauss (fiul). Libretul este semnat de Karl Haffner şi Richard Genée, după nuvela „Le Reveillon”, de Henri Melhac şi Ludovic Halévy.

– 1881: S-a născut psihologul Florian Ştefănescu-Goangă; lui i se datorează înfiinţarea (în 1927), la Cluj, a unui laborator de psihologie experimentală, transformat, peste un an, în Institutul de Psihologie Experimentală, Comparată şi Aplicată, primul de acest gen din România; membru corespondent al Academiei Române din 1937 (m. 1958).

– 1883: S-a născut actorul de film american de origine canadiană Walter Huston; a excelat în roluri de compoziţie (m. 1950).

– 1884, 5/18: S-a născut (la Rezeni/Chişinău, azi în R. Moldova) Ion C. Inculeţ, om politic liberal; a desfăşurat o susţinută activitate pentru unirea Basarabiei cu România, ca preşedinte al Sfatului Ţării; după unire a fost ministru în mai multe rânduri; membru titular al Academiei Române din 1918 (m. 1940).

– 1890: S-a născut Jean Bobescu, dirijor, violonist şi profesor (m. 1981).

– 1894: S-a născut designerul american de avioane Lawrence Dale Bell, fondator al companiei „Bell Aircraft” (1935) şi proiectantul primului aparat de zbor care a depăşit bariera sunetului, „Bell X 1”, în anul 1947 (m. 1956).

– 1896: Inaugurarea Jocurilor Olimpice moderne la Atena (5-14 aprilie 1896).Jocurile Olimpice antice (greacă Ολυμπιακοί Αγώνες; Olympiakoi Agones) au început în 776 î.Hr. la Olympia, Grecia şi s-au desfăşurat până în anul 393.După 1.500 de ani de întrerupere, în 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice.Reconsiderarea acestui eveniment sportiv i s-a datorat francezului Pierre de Coubertin. Un rol important în reînvierea Jocurilor Olimpice l-a jucat şi Evanghelie Zappa  Pierre de Coubertin (1 ianuarie 1863 – 2 septembrie 1937) a fost un pedagog şi istoric francez, fondatorul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi părintele Jocurilor Olimpice moderne. A fost născut la Paris într-o familie aristocratică şi a murit la Geneva. A fost al doilea preşedinte al CIO în perioada 1896 – 1916 şi 1919 – 1925. Din iniţiativa lui Pierre de Coubertin, la primul congres al CIO din 18-23 iunie 1894 de la Paris s-a hotărât ca oraşul Atena din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896.

Evanghelie Zappa (n. 1800, Labovë e Madhe, atunci în Grecia, acum în Albania – d. 19 iunie 1865), cunoscut şi sub numele de Vanghelie Zappa, Evangelos Zappas sau Evangelis Zappas, a fost una dintre personalităţile balcanice ce au contribuit la reînvirea Jocurilor Olimpice. Evanghelie Zappa a deţinut numeroase moşii în jurul capitalei Bucureşti şi în Bărăgan. În România sunt cunoscute fondurile oferite pentru înfiinţarea Academiei Române şi pentru reclădirea capitalei Bucureşti, pârjolite de un mare incendiu.

– 1899: S-a născut chirurgul american Alfred Blalock, care, împreună cu Helen B. Taussig, a găsit un tratament chirurgical pentru copiii născuţi cu sindromul „blue baby” (m. 1964).

– 1900: S-a născut actorul Spencer Tracy; împreună cu Katharine Hepburn au format pe ecran un cuplu ce a intrat în legenda Hollywood-ului. Spencer Tracy (d.10 iunie 1967) a fost un actor de scenă şi de film, de două ori câstigător al premiului Academy Award, care a apărut în 74 de filme între 1930 şi 1967. Tracy este privit în general ca unul dintre cei mai buni actori de film americani ai tuturor timpurilor.

– 1904: Bucureşti: a luat fiinţă Automobil Club Regal, în prezent Automobil Club Român (ACR).

– 1904: S-a născut medicul Cornel Cărpinişan; se numără printre creatorii şcolii de chirurgie toracică experimentală şi clinică din România; profesor universitar; autor a numeroase manuale şi lucrări ştiinţifice (m. 1970).

– 1908: S-a născut actriţa Bette Davis. Ruth Elizabeth Davis, cunoscută ca Bette Davis, (d. 6 octombrie 1989) a fost o actriţă americană de teatru, film şi televiziune, laureată de două ori a Premiului Oscar. Cunoscută pentru dorinţa sa de a interpreta caractere deloc simpatice, Davis a fost constant apreciată pentru performanţele sale actoriceşti relevate într-o paletă foarte largă de diferite tipuri de filme: de la filme poliţiste şi filme istorice, iar ocazional comedii, până la filmele care au consacrat-o inconfundabil, drame romantice.

 -1908: S-a născut dirijorul Herbert von Karajan, considerat unul dintre cei mai mari magicieni ai baghetei muzicale. Herbert von Karajan, sau Herbert Ritter von Karajan (în Austria Ritter fiind rangul nobiliar de cavaler) (n. Salzburg – d. 16 iulie 1989, Salzburg) a fost un dirijor austriac. Ca dirijor la orchestrele filarmonice din Salzburg, Viena, Berlin, Londra, Karajan a devenit o valoare incontestabilă a patrimoniului cultural-artistic universal. A fost director al orchestrei filarmonice din Viena, director şi dirijor al orchestrei filarmonice din Berlin. A înregistrat sute de discuri, colaborând şi cu mulţi din marii solişti ai lumii: Anne-Sophie Mutter (favorita sa), Evgheni Kissin, Lazar Berman, Elisabeth Schwarzkopf, Luciano Pavarotti, Vladimir Horowitz, Sviatoslav Richter, Nigel Kennedy ş.a. Alţi mari muzicieni, ca Isaac Stern şi Iţhac Perlman, i-au refuzat colaborarea din cauza trecutului său nazist.

– 1910: A avut loc, la Sibiu, Conferinţa naţională a Partidului Naţional Român, în cadru căreia a fost analizată situaţia politică, economică şi socială a românilor din Transilvania (5/18).

– 1916: S-a născut actorul Gregory Peck. Gregory Peck (nume la naştere, Eldered Gregory) (n. La Jolla, California – d. 12 iunie 2003, Los Angeles, California), a fost unul dintre cei mai celebri actori americani de după război. El a reprezentat etica morală a marelui ecran.În primii 5 ani ai carierei sale, a fost nominalizat de patru ori la premiile Oscar, ca cel mai bun actor, dar a câştigat mult râvnita statuetă abia în anul 1962, cu rolul Atticus Finch din filmul Să ucizi o pasăre cântătoare.

– 1917, 5/18: O delegaţie de români transilvăneni (dr. Vasile Lucaciu, preşedintele Ligii Culturale, de diplomatul Vasile Stoica şi preotul Ion Moţa, directorul ziarului „Libertatea” din Orăştie) pleacă la Washington (unde va ajunge la 29 iunie) pentru a face cunoscută opiniei publice şi guvernului american poziţia politică şi militară a României şi, totodată, revendicările sale cu privire la teritoriile româneşti din Austro-Ungaria; imediat după sosirea în SUA, Vasile Stoica adresează secretarului Departamentului de Stat, Robert Lansing, o informare asupra luptei românilor pentru unitate naţională.

– 1925: S-a născut scriitorul de origine britanică Arthur Hailey (m. 2004, la Nassau/Bahamas).

– 1927: S-a născut Georgina Viorica Rogoz, prozatoare şi traducătoare; stabilită din anul 1985 în Germania; soţia scriitorului Adrian Rogoz (1921-1996).

– 1928: S-a născut regizorul şi scriitorul Mircea Săucan; stabilit din 1987 în Israel (m.13.IV.2003).

– 1928: S-a născut fizicianul Ioan Ursu; contribuţii în fizica corpului solid, la studiul fenomenelor de rezonanţă magnetică şi în domeniul materialelor nucleare; membru al Academiei Române (m.17.IV.2007).

– 1929: S-a născut Ivar Giaever, fizician, biolog american de origine norvegiană, laureat al Premiului Nobel.Ivar Giaever (scris şi Gaever) (n. Bergen, Norvegia) este un fizician norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973 împreună cu Leo Esaki şi Brian David Josephson pentru cercetările din domeniul fizicii solidului. Contribuţia sa ştiinţifică a constat în cercetarea fenomenelor de tunelare a electronilor în semiconductori.

– 1929: Era adoptată Legea asupra contractelor de muncă prin care sunt stabilite principii pe care şi astăzi le avem în vedere, printre care: „încheierea valabilă” a contractului era condiţionată de „respectarea regulamentului de muncă”, dar şi de anumite dispoziţii care restabileau echilibrul, dintre părţi, reducând diferenţa de poziţie pe care se situau părţile.

– 1932: S-a născut Fănuş Neagu, prozator, dramaturg şi scenarist; membru titular al Academiei Române din 2001.

– 1932: Organizarea Muzeului Etnografic şi a Parcului Naţional din Cluj.Era publicată în Monitorul Oficial Legea prin care era recunoscut oficial Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, primul muzeu în aer liber din România, ca secție a Muzeului Etnografic al Ardealului. Parcul Naţional a fost înfiinţat la 1 iunie 1929, prin hotărârea Ministerului Cultelor şi Artelor. Întemeietorul parcului, etnograful Romulus Vuia, a optat pentru o formă de organizare în care unele gospodării rurale originale urmau să fie locuite de ţărani, antrenaţi în activităţi economice tradiţionale.

– 1933: S-a născut Romulus Vulpescu, poet, prozator şi traducător (a tradus din Villon, Rabelais, Shakespeare, Dante Alighieri, Alfred Jarry ş.a; a tradus în limba franceză din Urmuz, George Bacovia, Ion Barbu, Mateiu I. Caragiale); a publicat „Antologia poeziei latino-americane” (1961) şi „Antologia poeziei chineze” (1963); soţul scriitoarei Ileana Vulpescu.

– 1934: S-a născut Vasile Fanache, critic şi istoric literar, legat de tradiţia literaturii ardelene.

– 1940: A murit Matthias Friedwagner, filolog şi folclorist austriac; profesor de filologie romanică la Universitatea din Viena (1898-1900) şi la Universitatea din Cernăuţi, al cărui rector a fost între 1910 şi 1911; ulterior a devenit profesor la Academia de Ştiinţe Sociale şi de Comerţ din Frankfurt pe Main, unde a înfiinţat (în 1911) un lectorat de limbă română; în 1917 i-a apărut, la Halle, „Dicţionarul limbii române”; interesat şi de folclorul românesc, a întreprins în Bucovina o anchetă folclorică amplă şi sistematică (1905-1911), întocmind cea mai mare colecţie de folclor românesc din perioada antebelică; membru corespondent străin al Academiei Române din 1911 (n. 1861).

– 1942: S-a născut inginerul Dan Dascălu; cercetări în domeniul microelectronicii; a elaborat dioda IMPATT, care a permis realizări tehnologice deosebite (dispozitive electronice cu microunde, radiorelee digitale etc); membru titular al Academiei Române din 1993.

– 1943: A murit Tony Bulandra, actor. Tony Bulandra (n. 13 martie 1881, Tîrgovişte – d. Bucureşti) a fost un renumit actor român, elev al lui Constantin I. Nottara. Tony Bulandra a fost căsătorit cu Lucia Sturdza-Bulandra (1873 – 1961). Distins protagonist al scenei româneşti. Societar al Teatrului Naţional Bucureşti.

 – 1943: S-a născut violonistul american de origine română Sergiu Luca, fondatorul mai multor festivaluri de muzică de cameră importante (m.7.XII.2010)

– 1943: S-a născut criticul de teatru Victor Parhon (distins cu Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER pe anul 2000) (m.4.VIII.2000).

– 1946: S-a născut scriitorul şi publicistul George Arion.

– 1946: A murit poetul avangardist Ilarie Voronca (pseudonimul lui Eduard Marcus); stabilit, în 1933, la Paris publică numeroase volume de poezie în limba franceză; în anii ocupaţiei naziste participă la mişcarea franceză de Rezistenţă, iar după eliberare este directorul emisiunilor în limba română la Radio Paris (n. 1903).

– 1950: S-a născut cântăreaţa suedeză Agnetha Fältskog, membră a renumitei formaţii ABBA.

– 1950: S-a născut regizorul de teatru Silviu Purcărete; multe dintre spectacolele sale montate la Craiova („Titus Andronicus”, „Ubu Rex”, „A 12-a noapte”) au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokyo, Melbourne, Montreal, Glasgow etc.); director, timp de şapte ani, din 1996, al Centrului Dramatic din Limoges, Franţa; în 2002 a înfiinţat, la Lyon, propria sa companie teatrală; regizează teatru sau operă în diverse ţări din Europa;  în 2009 a semnat regia şi scenariul primului său film („Undeva la Palilula”. Unele surse dau ca dată a naşterii 3 aprilie, menţionând că data de 5 aprilie ar fi ziua în care „a fost trecut în acte”.
– 1951: Ethel şi Julius Rosenberg sunt condamnaţi la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice (au dezvăluit ruşilor secrete cu privire la armele atomice). Ethel şi Julius Rosenberg au fost condamnaţi la moarte sub acuzaţia de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat şi astăzi. Sentinţa de condamnare la moarte a fost pronunţată la 5 aprilie 1951, iar execuţia a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.

– 1952: S-a născut compozitorul de muzică uşoară Şerban Georgescu; a fost realizator de emisiuni muzicale la Radiodifuziunea Română (m. 2007).

-1955: După 50 de ani de activitate, Sir Winston Leonard Spencer Churchill se retrage din viaţa politică pentru a se dedica scrisului. Pentru operele sale, în special pentru Al Doilea Război Mondial (în şase volume), i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură în 1953, când primeşte titlul de lord. Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetăţean de onoare al SUA.

– 1964: S-a născut Marius Lăcătuş, fost jucător internaţional de fotbal şi fost antrenor principal la clubul Steaua Bucureşti.

– 1964: A murit Douglas MacArthur, general american (n. 1880).

– 1967: A murit Mischa Elman, violonist american de origine rusă (n. 1891).

-1967: A murit biologul american Hermann J. Muller; unul dintre fondatorii radiobiologiei; a descoperit proprietatea radiaţiilor ionizante de a produce mutaţii (1927); Premiul Nobel pentru Medicină pe 1946 (n. 1890).

– 1973: La Clinica chirurgicală nr.2 din Târgu Mureş, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, efectuează prima operaţie pe cord deschis din România.

-1979: A fost inaugurat complexul World Trade Center – WTC (110 etaje) din New York. La data de 11.IX.2001, în urma unor atentate teroriste, de o amploare fără precedent, au fost distruse cele două turnuri gemene ale complexului WTC. La 12 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie, în locul celor două turnuri gemene, a fost înălţat un turn de 298 de metri (World Trade Center 4) care este primul şi cel mai mic dintre cei cinci zgârie-nori care vor înlocui turnurile gemene distruse. Cel mai înalt zgârie-nori din complexul de cinci clădiri, supranumit Turnul Libertăţii, va fi inaugurat în 2014 şi va avea 541 de metri. Complexul va cuprinde un nou centru de transport public, un muzeu şi un memorial ridicat în cinstea celor 2.700 de oameni care au murit în 2001.

– 1989: În Polonia, este încheiat compromisul dintre guvern şi reprezentanţii opoziţiei prin care se prevede crearea unei a doua Camere a Parlamentului – Senatul, instituirea postului de preşedinte al republicii şi organizarea de alegeri libere.

– 1992: A murit juristul Ioan Ceterchi; specialist în teoria statului şi a dreptului; membru corespondent al Academiei Române din 1974 (n. 1926).

– 1994: A murit Kurt Cobain, solist, chitarist şi compozitor american, solistul formaţiei rock „Nirvana” (n. 1967).

– 1996: A murit episcopul Emilian Birdaş; între anii 1973 şi 1975, ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a preocupat, cu precădere, de soluţionarea problemelor pastoral-misionare din Harghita, Covasna şi Mureş, contribuind la apropierea dintre confesiuni şi etnii; ca episcop de Alba Iulia (1975-1990), a restaurat vechea biserică a Mănăstirii Râmeţ, alături de care a construit o biserică nouă, numită „Catedrala Munţilor Apuseni”; a contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe, şi la repararea altor sute de lăcaşuri de cult; membru de onoare al Academiei Române din 1992 (n. 1921).

– 1997: A murit poetul american Allen Ginsberg, figură proeminentă a „generaţiei Beat” (n. 1926).

– 2005: A murit scriitorul american Saul Bellow; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1976. Saul Bellow (n. 10 iunie 1915) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori evrei americani, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în anul 1976). Opera sa se defineşte prin efortul de a descifra sensul existenţei umane, ilustrată în mod pregnant de condiţia intelectualului. Acţiunea romanului „Iarna Decanului” se petrece de asemenea în România comunistă, una dintre fostele sale soţii (Alexandra Ionescu-Tulcea) era de origine română şi scriitorul a însoţit-o la Bucureşti în 1977, într-o societate dominată de cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu, cu cozi şi amestecul Securităţii în societate. Din acest motiv atmosfera din romanul său e cam sumbră.

– 2006: A fost decisă înfiinţarea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România; cunoscută şi sub numele de Comisia Tismăneanu (după numele preşedintelui ei, politologul Vladimir Tismăneanu), aceasta a redactat un Raport ce a stat la baza condamnării comunismului în mod oficial.

– 2006: Ionel Haiduc este ales noul preşedinte al Academiei Române. El îl înlocuieşte pe Eugen Simion, care a condus această instituţie timp de două mandate. Va fi instalat în funcţie în 20 aprilie.

– 2008: A murit Charlton Heston, actor, regizor şi scenarist. Charlton Heston, pe numele real John Charles Carter, (n. 4 octombrie 1923 – d. Beverly Hills) a fost un actor american de film, cunoscut în special pentru rolurile sale de dur.Succesul său a început odată cu rolul jucat în filmul Ben-Hur, rol pentru care a primit în 1959 Premiul Oscar.

– 2012: A murit omul de afaceri britanic Jim Marshall, creatorul amplificatoarelor cu acelaşi nume, utilizate de unii dintre cei mai mari chitarişti din muzică rock, supranumit „The Father of Loud” (n. 1923).

– 2014: A murit actorul Radu Iţcuş (n. 1944).

– 2014: A murit Peter Matthiessen, scriitor, naturalist şi activist ecologist american, recompensat de trei ori cu National Book Award, cel mai prestigios premiu literar american; a înfiinţat, în 1953, celebra revistă literară „The Paris Review”, în colaborare cu Harold Humes şi George Plimpton (n. 1927).

– 2015: A murit Julie Wilson (Julia Mary Wilson) actriţă americană şi cântăreaţă de cabaret (n. 1924).

– 2016: A murit coregraful, balerinul şi actorul Cornel Patrichi; considerat creatorul variete-ului de televiziune din România (n. 1944).

– 2017: A murit sportivul Afanase Sciotnic, medaliat european, mondial şi olimpic la kaiac (n. 1942).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.