S-a întâmplat în 5 aprilie 1900

0
113

S-a întâmplat în 5 aprilie 1900: S-a născut actorul Spencer Tracy; împreună cu Katharine Hepburn au format pe ecran un cuplu ce a intrat în legenda Hollywood-ului. Spencer Tracy (d. 10 iunie 1967) a fost un actor de scenă şi de film, de două ori câștigător al premiului Academy Award, care a apărut în 74 de filme între 1930 şi 1967. Tracy este privit în general ca unul dintre cei mai buni actori de film americani ai tuturor timpurilor.

             Spencer Bonaventure Tracy s-a născut in anul 1900 în oraşul american Milwaukee. Tracy a ajuns la Hollywood după o scurtă carieră pe Broadway. Printre regizorii care l-au remarcat s-a numărat John Ford. Tracy s-a arătat foarte pasionat de polo, dedicându-şi foarte mult timp acestui sport care, alături de consumul de alcool, ameninţau într-o perioadă să-i distrugă cariera lui Tracy, studiourile ameninţând cu rezilierea contractelor.

        James Cagney vorbea despre actorii care încercau să-i imite stilul și trăsăturile cu orice preţ. Acelaşi actor mai adăuga că, atunci când venea vorba de Spencer Tracy, aceleaşi personaje nu găseau ce sa imite. Pur şi simplu putea să joace orice rol, fără a lăsa vreun indiciu asupra adevăratei sale feţe. De aceea a avut succes şi în comedii, drame sau horror-uri. A câştigat Oscarul cu rolul unui marinar în Captains Courageous, dar a fost capabil să joace şi rolul principal în Dr. Jekyl and Mr. Hyde, rolul lui Edison, precum şi al unui judecator în Judgement at Nuremberg.

           Cele mai bune roluri le-a reuşit alături de Clark Gable şi de partenera sa din viaţa de zi cu zi, Katharine Hepburn.Hepburn şi Tracy au jucat împreună în 9 filme. Povestea lor de dragoste i-a ajutat şi pe ecran. Din cauza apartenenţei la catolicism, Spencer Tracy nu a divorţat niciodata de soţia sa, cu care se căsătorise in 1923, dar cei mai frumoşi ani şi i-a petrecut alături de Katharine Hepburn.

            Tracy a fost primul actor care a reuşit sa câştige Oscar-ul de două ori în ani consecutivi. Este vorba de anii 1937 (Captains Courageous) şi 1938 (Boys Town). Pe lânga cele doua premii, Tracy a mai obţinut alte şapte nominalizări, pentru filmele San Francisco, Father of the Bride (Tatăl miresei), Bad Day at Black Rock (O zi grea la Black Rock), The Old Man and the Sea (Bătrânul şi marea), Inherit the Wind (Procesul maimuţelor), Judgement at Nuremberg (Procesul de la Nurnberg) şi Guess Who’s Coming to Dinner (Ghici cine vine la cină).

            Primul film din listă, San Francisco, a reprezentat şi prima colaborare cu Clark Gable, în timp ce ultimul titlu, Guess Who’s Coming to Dinner (1967), a reprezentat ultimul film din cariera lui Spencer Tracy, acesta încetând din viaţă la două săptămâni după terminarea filmărilor. În această producţie a avut-o ca parteneră pe Katharine Hepburn, câştigatoare a Oscarului pentru rolul din film. Are o stea pentru film, în partea de sud, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/spencer-tracy-4385/

https://www.biography.com/people/spencer-tracy-9509626

Katharine Hepburn şi Spencer Tracy – arta de a trăi dragostea în umbră

https://erenow.net/biographies/spencer-tracy/31.php

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here