S-a întâmplat în 4 noiembrie 1965

0
71

S-a întâmplat în 4 noiembrie 1965: A murit Elena Vianu, pictoriţă, critic, istoric literar şi eseist; soţia esteticianului Tudor Vianu. Elena Vianu (n. 5 noiembrie 1911, Bucureşti – d. Bucureşti) este o pictoriţă, eseistă, traducătoare şi critic literar. Este fiica Elenei (născută Guţulescu) şi a lui Ştefan Irimescu, medic, şi soţia lui Tudor Vianu.Urmează în Capitală Şcoala Centrală de Fete (absolvită în 1930) şi Facultatea de Litere şi Filosofie, obţinând licenţa în filosofie cu menţiunea cum laude în 1934.

    Îşi susţine doctoratul în filologie în 1962 cu teza Moraliştii francezi, tipărită în anul următor.Din 1955 îşi începe activitatea universitară ca asistentă la Institutul pentru Limbi Străine, continuând-o la Catedra de limba şi literatura franceză a Facultăţii de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale a Universităţii bucureştene, unde va avansa până la gradul de conferenţiar (1964).
      Debutează în 1955 cu versiunea în limba franceză a poveştilor lui Ion Creangă, iar prima carte personală, monografia Racine, apărută în 1956, inaugurează preocuparea pentru studierea literaturii franceze. Colaborează la „Viaţa românească”, „Secolul 20”, „Studii de literatură universală”, „Revista de filologie romanică şi germanică”, precum şi la periodice din Franţa, Elveţia şi Germania; participă, în scurta sa carieră didactică, la câteva colocvii şi congrese peste hotare.
        Se preocupă încă de la început de literatura franceză a veacului al XVII-lea, publicînd în 1956 volumul Racine.Este, începând din 1956, titulara cursului de Istoria literaturii franceze clasice, pentru care redactează în franceză Cours de Littérature française.Le XVIIe siècle și îl publică în 1962. Este primul curs tipărit al unui cadru didactic al catedrei de limbă și literatură franceză. În teza de doctorat, Moraliștii francezi, 1963, dezvoltă cercetările desfășurate pentru elaborarea unui curs special intitulat Histoire des idées morales (de Montaigne à la Révolution Française). Separat, tot sub titlul Moraliști francezi, întocmește, traduce și comentează o antologie de texte din Montaigne, Pascal, La Rochefoucauld și La Bruyère (postum, 1966).
       Dezvoltând interesul pentru prozatorii francezi ai veacului al XVIII-lea (care o condusese, în ultimul an la Catedră, 1964-1965, la a ține și un curs general de Istoria Literaturii franceze a secolului al XVIII-lea), Elena Vianu începe să lucreze la o nouă carte, la îndemnul profesorului francez Antoine Adam, despre romanul francez al secolului al XVIII-lea, rămasă în stadiu de fragmente.
        Participări la numeroase colocvii și congrese în țară și în străinătate (Lecții la Universitatea Humboldt, Institutul de Limbi și Literaturi romanice, Berlin, mai 1960; Colocviul „J.J. Rousseau”, Royaumont, iulie 1962; Colocviul „J.J. Rousseau”, Collège de France, octombrie 1962; Congresul „Le Siècles des Lumières”, Geneva, iulie 1963).Articole în reviste românești și străine (Secolul 20, Viața Românească, Europe, Studies on Voltaire and the Eighteenth Century, Revue des Sciences Humaines). Un volum despre Eugène Delacroix (1960), în care autoarea evocă pe pictorul francez, în culori foarte vii, în mediul romantic al epocii sale.
Opera literară
  • Racine, Bucureşti, 1956;
  • Delacroix, Bucureşti, 1960;
  • Cours de litterature francaise. Le dix-septieme siecle, Bucureşti, 1962;
  • Moraliştii francezi, Bucureşti, 1963;
  • Oameni şi idei, Bucureşti, 1968.

Surse:

http://www.revista-apostrof.ro

http://dir.md/wiki/Elena_Vianu?host=ro.wikipedia.org

http://www.referatele.com/referate/romana/Elena-Vianu/index.php

http://argesexpres.ro/index.php/cultura/19729-tudor-vianu-27-decembrie-1897-21-mai-1964-un-critic-literar-cu-vocatie-de-arhitect-in-lumea-ideilor-120-de-ani-de-la-nastere

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here