S-a întâmplat în 4 noiembrie 1944

0
92

S-a întâmplat în 4 noiembrie 1944: Instaurarea celui de–al doilea guvern condus de generalul Constantin Sănătescu. Data de 23 august 1944 a marcat răsturnarea guvernului condus de mareşal Ion Antonescu în România, la sfârşitul celui de al doilea război mondial, în decursul căruia armata română se aliase cu Germania nazistă.România a întors armele împotriva fostului aliat şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei.

    Regele Mihai I l-a demis şi arestat pe mareşalul Ion Antonescu, conducătorul statului şi preşedintele Consiliului de Miniştri.Actul de la 23 august 1944 a fost realizat de către o coaliţie formată din regele Mihai I, partidele democratice interbelice, liberal, ţărănist şi social-democrat, dar şi comunişti, aliate în Blocul Naţional Democrat şi mai mulţi ofiţeri superiori ai armatei, precum generalul Constantin Sănătescu.
      Scopul principal al înlăturării guvernului Antonescu de la putere era trecerea imediată a ţării de partea Aliaţilor şi încetarea războiului împotriva acestora.Spre seara zilei de 23 august, este emis decretul regal prin care Constantin Sănătescu este numit preşedinte al Consiliului de miniştri. În noul guvern, fiecare partid din BND avea câte un reprezentant. Zilele următoare armata română a acţionat pentru oprirea ofensivei trupelor germane care primise ordin de la Hitler de a suprima puciul.
      Pe 12 septembrie 1944, România a semnat armistiţiul cu Naţiunile Unite, care stabilea noul statut internaţional al ţării noastre: ieşirea din războiul antisovietic şi angajarea în lupta împotriva Germaniei hitleriste, plata unor însemnate despăgubiri de război, anularea dictatului de la Viena, stabilirea graniţei româno-sovietice din 28 iunie 1940. Astfel, România devenea o ţară ocupată de Uniunea Sovietică, iar SUA şi Marea Britanie girau această realitate.
    La 9 octombrie, s-a realizat „acordul de procentaj” între Stalin şi Churchill, potrivit căruia România intra în sfera de influenţă sovietică în proporţie de 90%. În perioada următoare, efortul principal a fost îndreptat spre eliberarea nord-vestului Transilvaniei, în timp ce tancurile sovietice pătrundeau în Bucureşti.Pe plan intern, pe 13 octombrie, PCR şi PSD au denunţat în mod oficial actul de colaborare cu PNL şi PNŢ în cadrul BND, au ieşit de la guvernare şi s-au constituit într-o nouă coaliţie denumită Frontul Naţional Democrat. Acest fapt a stârnit o nouă criză politică, timp în care FND a pornit o uriaşă şi vehementă campanie împotriva partidelor istorice.
      Pe 4 noiembrie, generalul Sănătescu a format un nou guvern „de largă colaborare politică”, dar crizele provocate de comunişti şi socialişti au continuat. În acest context, Constantin Sănătescu şi-a depus mandatul pe 6 decembrie 1944.Două săptămâni mai târziu, este numit Şef al Marelui Stat Major, poziţie pe care o va îndeplini până pe 19 iunie 1945. Din acest moment, va fi inspector general al Armatei Române.În ultimii ani de viaţă a fost martor al comunizării ţării. Generalul Constantin Sănătescu a decedat pe 8 noiembrie 1947, la vârsta de 62 de ani.
     În 6 decembrie 1944, după demisia lui Constantin Sănătescu, generalul Nicolae Rădescu a fost numit prim-ministru de către Regele Mihai I.Generalul Nicolae Rădescu s-a opus comuniștilor și a ținut, în luna februarie 1945, un discurs în care denunța tentativele comuniștilor de a instaura un regim totalitar. În cele din urmă Nicolae Rădescu a fost nevoit să demisioneze, ca urmare a presiunilor sovietice. S-a refugiat la Legația Marii Britanii și a reușit să fugă cladestin în Occident.
Surse:

Jurnalul generalului Sănătescu, ediţia a II-a, Editura Humanitas, Bucureşti, 2006

Stelian Neagoe, Oameni politici români, Editura Machiavelli, Bucureşti, 2007

Nicolae C. Nicolescu, Şefii de stat şi de guvern ai României (1859 – 2003), Editura Meronia, Bucureşti, 2003

http://www.humanitas.ro/constantin-sanatescu

https://jurnalul.antena3.ro/scinteia/istoria-comunismului/istoria-comunismului-agonia-opozitiei-democratice-30306.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.