S-a întâmplat în 4 martie 2015

0
266

S-a întâmplat în 4 martie 2015 . A murit actorul George Motoi. George Motoi (n. 22 ianuarie 1936 în Caliacra– d. București) a fost un actor și regizor român de teatru.

          Cursurile primare le face în comuna Dudești, jud. Brăila, unde s-au stabilit părinții după anul 1940. Între anii 1950-1954 urmează studiile medii la Grupul școlar agricol din Brăila și Școala Populară de Artă din același oraș. În anul 1954 dă examen de admitere și reușește la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Absolvă, în 1958, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa prof. Irina Răchițeanu.

              După absolvire pleacă cu repartiție la Piatra Neamț, punând acolo, împreună cu toți colegii de promoție, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Teatrul din Bacău îl împrumută pentru rolul titular din Don Carlos de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu.

            Băcăuanii îi obțin transferul de la Piatra Neamț și joacă la Bacău numai roluri principale de largă diversitate, fiind remarcat în turneele din capitală ca unul dintre cei mai buni interpreți români ai Bufonului din A douăsprezecea noapte de Shakespeare (sub bagheta regizorală a reputatului Vlad Mugur).

             Vrea să-l angajeze Teatrul „Giulești” din București dar Vlad Mugur, preluând pe atunci (1964) direcția Teatrului Național din Cluj, îl convinge să meargă cu el. Sub aripa lui Vlad Mugur ajunge actor consacrat. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu același nume de Albert Camus, de pildă, îl propulsează fulgerător printre actorii de prim rang ai țării, iar câteva turnee în Italia, cu același rol, îl consacră definitiv.

            Îl vede și Radu Beligan în Caligula și-l invită să vină la Naționalul bucureștean. O face. Și nu numai pentru că, după o vacanță, Vlad Mugur rămâne definitiv în Occident, lăsându-l la jumătatea drumului cu un Hamlet de zile mari, ci și pentru că solicitările de la București ale Cinematografiei și Televiziunii îi sacrificau nopțile pe trenuri și avioane.În film, a colaborat constant cu Malvina Urșianu.

           A jucat, printre altele, în „Noiembrie” de Ana Maria Bamberger, în regia lui Alice Barb, „Dialog nocturn despre o piesă nescrisă” (spectacol lectură) de Doru Moţoc, „Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit”, adaptare şi regie proprie, „Macbeth”, de Eugene Ionesco, în regia lui Beatrice Bleonţ, „Numele trandafirului”, după Umberto Eco, „Generaţia de sacrificiu”, de I. Valjan, „Jocul ielelor”, de Camil Petrescu, în regia Sandei Manu, „Despot Vodă”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Anca Ovanez-Doroşenco, „A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, „Elegie”, de P. Pavlovski, în regia lui Mihai Berechet, „Cine a fost Adam?”, de Leonida Teodorescu, în regia lui Cristian Munteanu, şi „Iadul şi pasărea”, de Ion Omescu, în regia lui Alexandru Finţi.

              George Motoi a urcat şi pe scena Teatrului Naţional din Cluj, între 1964 şi 1970, jucând în spectacole precum „Pisica din noaptea Anului Nou”, de D.R. Popescu, „Evantaiul”, de Oscar Wilde, „Turnul Eiffel”, de Ecaterina Oproiu, „Şcoala Calomniei”, de Richard Sheridan, regia Lucian Giurchescu, „Fizicienii”, de Friedrich Dürrenmatt, regia Victor Tudor Popa, „Lungul drum al zilei către noapte”, de Eugene O’Neill, regia Crin Teodorescu, „Astă seară se joacă fără piesă”, de Luigi Pirandello, regia Paulo Magelli, „Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, regia Val Mugur, iar la Teatrul din Piatra Neamţ, între 1958 şi 1960, a jucat în „Bărbierul din Sevilla”, de Beaumarchais, şi „Poveste de iubire”, de Konstantin Simonov, regia Cristian Munteanu.

          La Teatrul „Maria Filotti” din Brăila a regizat, printre altele, spectacolele „Ultima oră”, de Mihail Sebastian, „Profesorul de franceză”, de Tudor Muşatescu, „Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, „Noaptea Brâncoveanului”, de Titu Constantin, „Pălăriile doamnei Olga”, de Tudor Popescu, „Cineva te iubeşte”, de Alex Stein, iar la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti a pus în scenă „Paiaţa soseşte la timp”, de Fănuş Neagu, şi „Morişca” de Ion Luca, 1991.

            George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma „Artist de Onoare al Filmului Românesc” în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul „Adela”, după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Naţional de Teatru, pentru rolul Victor din „Pisica în noaptea Anului Nou”, de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).

        În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: „Serata” (1971), „Trecătoarele iubiri” (1974), „Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu” (1979), „Liniştea din adâncuri” (1982). Lăpuşneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut în cinematografie. Un alt film de neuitat este „Adela” (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.

              Printre filmele în care a mai jucat se numără „Întoarcerea lui Magellan” (1974), de Cristiana Nicolae, „Fraţii Jderi” (1974), de Mircea Drăgan, serialul TV „Un august în flăcări” (1975), de Radu Gabrea, Doru Năstase, Dan Piţa şi Alexandru Tatos, lung-metrajele „Marele singuratic” (1977), de Iulian Mihu, „Buzduganul cu trei peceţi” (1975), de Constantin Vaeni, „Trandafirul galben” (1982), de Doru Năstase, „Masca de argint” (1985), de Gheorghe Vitanidis, „Colierul de turcoaze” (1986), de Gheorghe Vitanidis, „Terente – regele bălţilor” (1992), de Andrei Blaier.

          Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actrița Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actrița Gigliola Brăileanu. A fost înmormântat la Cimitirul Sf. Vineri din București.

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/george-motoi-5664/

http://www.humanitas.ro/george-motoi

http://www.radioiasi.ro/stiri/supliment/george-motoi-e-crezul-meu-de-capatai-sa-nu-ma-compromit/

http://www.teatral.ro/artist/george-motoi

https://adevarul.ro/cultura/teatru/don-juanul-george-motoi-parasit-cezara-dafinescu-23-ani-casnicie-actorul-s-a-consolat-fosta-studenta-giliola-1_54f6e1e4448e03c0fd36f61e/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here