S-a întâmplat în 4 martie 2007

0
341

S-a întâmplat în 4 martie 2007 . A murit compozitorul de muzică uşoară Şerban Georgescu. Șerban Georgescu (n. 5 aprilie 1952) a fost un compozitor și realizator de emisiuni radio român.

          S-a afirmat pe scena muzicală românească prin zeci de șlagăre, în anii ‘80, interpretate de Carmen Rădulescu și apoi de Mădălina Manole, care i-a devenit soție în anul 1994. Melodii ca „Întoarce-te”, „Fată dragă”, „Te-am văzut, mi-ai plăcut”, „Nu ești chiar un înger”, „Stai lângă mine, mamă” au câștigat numeroase premii la festivalurile de la Mamaia sau la alte concursuri.

          După mariajul cu Mădălina Manole, ce a durat aproape 8 ani, muzicianul s-a recăsătorit cu actrița Eniko Bartos și a devenit tatăl unei fetițe, Alessia Ana Maria. Șerban Georgescu era și realizatorul emisiunii Romanticii, difuzată de Radio România Actualități.

         A murit, în seara zilei de 4 martie 2007, în jurul orei 20.00, în urma unui infarct suferit în locuința sa din București. Provenea dintr-o familie de medici cu renume, dar a ales muzica, urmând Liceul de specialitate din București, apoi Conservatorul Ciprian Porumbescu (1965-1970) unde a studiat cu Dan Constantinescu – compoziție, Mircea Chiriac – armonie, Victor Giuleanu, teorie, solfegiu, Liviu Comes – contrapunct. A cântat și în formația Lotus. Mai avea o pasiune (ascunsă, dezvăluită mie de către Titus Andrei: mecanica! Putea dezasambla un motor pentru a-l recompune la loc, în stare de funcționare!).

             A intrat în Radio-ul național (1975) în secția creație-repertoriu. Cunoștințele sale muzicale, aprofundate, solide, îi îndreptățeau prezența în această importantă secție, condusă de compozitorul-unicat Mihai Moldovan.A devenit apoi realizator de programe și emisiuni muzicale în redacția de muzică ușoară a radio-ului național.

          Începuse să scrie muzică ușoară încă din 1968. A fost cântat mai întîi de Carmen Rădulescu apoi de Mădălina Manole – fata cu părul de foc, care i-a devenit și soție. Preferații săi în materie de poetică au fost Dan Verona dar mai ales George Țărnea. Și în domeniul motoarelor, Șerban Georgescu era pretențios și la traspunerea cuvintelor în vers. În calitate de realizator de programe și emisiuni ale Redacției de muzică ușoară a Radiou-ului național s-a remarcat prin bun gust în selectarea și, important, prin alăturarea pieselor (respectând compatibilitatea tonală a succesiunilor). Era prezent și la populara – altădată, emisiune La microfon melodia preferată, răspunzând cu tact și respect solicitărilor ascultătorilor.

          Era iubit și de ascultători, și de colegi. Iar emisiunea pe care o realiza duminică de duminică către prânz alături de Gabriela Scraba, program dedicat șlagărelor, releva și o altă calitate a sa deloc de neglijat: respectul față de creația confraților. De altfel, după una dintre aceste emisiuni, într-o nefastă dată de 4 martie, mergând acasă, nu s-a simțit bine. A doua zi nu mai era printre noi…

           Creație (selectiv): Vestitori de primăvară, Fericirea are ochii tăi, O floare de astă vară, O clipă doar, Vino, te aștept mereu, Întoarce-te, Fată dragă, Te-am văzut, mi-ai plăcut, Nu ești chiar un înger, Stai lângă mine, mamă, Vreau să te uit, Să nu mă minți, Viața în doi, Muzica te cheamă, Nu-i un vis, Pentru tot ce iubim, Vino, Drumul spre noi, Un om sentimental, Jucătorul de iubiri ș.a.

Surse:

https://romanialibera.ro/cultura/arte/a-murit-compozitorul-serban-georgescu-89025

https://radioromaniacultural.ro/greii-muzicii-usoare-romanesti-serban-georgescu/

http://www.revistavip.net/Arhiva_RevistaVIP/Priveghi_nervos_cu_Madalina_Manole/46/744/

http://revistatango.ro/tag/serban-georgescu

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.