S-a întâmplat în 4 mai 1942

0
89

S-a întâmplat în 4 mai 1942: Începutul bătăliei de la Marea Coralilor, in Oceanul Pacific. După atacul de la Pearl Harbor, forţele japoneze au avansat rapid, deplasandu-se spre Pacificul de sud-est şi Australia. Bătălia din Marea Coralilor a fost prima mare bătălie navală în care marina japoneza a esuat in mod semnificativ. Bătălia de la Midway, două luni mai târziu, a fost adevăratul moment de cotitură în campaniile din Pacific, deşi în niciun moment cele două forte navale nu s-au confruntat in mod real, aceasta confruntare devenind prima bătălie majoră a portavioanelor.

Bătălia din Marea Coralilor, purtată între 4–8 mai 1942, a fost o bătălie navală majoră a războiului din Pacific, purtată între forţele navale imperiale japoneze şi forţele aeriene şi navale aliate, din Statele Unite şi Australia, în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Bătălia s-a consacrat ca fiind prima bătălie navală în care portavioanele inamice s-au atacat direct unele pe celelalte, şi, de asemenea, a fost prima bătălie navală în care flotele inamice nu s-au zărit şi nu au tras direct una asupra celeilate.

Într-o încercare de a-şi întări poziţia în Pacificul de Sud, forţele Imperiului Japonez au decis să invadeze şi să ocupe Port Moresby din Noua Guinee şi Tulagi din Insulele Solomon aflate la sud-est. Planul a fost numit Operaţiunea MO şi a implicat câteva unităţi importante ale flotei japoneze, inclusiv trei portavioane, pentru a asigura apărarea aeriană a flotei invadatoare, sub comanda lui Shigeyoshi Inoue. Statele Unite au aflat despre planul japonez prin interceptarea comunicaţiilor şi au trimis două portavioane însoţite de crucişătoare americane şi australiene sub comanda amiralului Frank J. Fletcher pentru a opri ofensiva japoneză. În zilele de 3 şi 4 mai, forţele japoneze au invadat şi ocupat Tulagi, deşi câteva din navele de război de sprijin au fost surprinse şi scufundate sau doar avariate de avioanele de pe portavionul Yorktown. Fiind avertizate de acum de prezenţa portavioanelor americane în zonă, portavioanele japoneze au intrat în Marea Coralilor cu intenţia de a găsi şi de a distruge forţele navale aliate.

        Începând cu data de 7 mai, portavioanele ambelor părţi au executat atacuri aeriene în două zile consecutive.În prima zi, Statele Unite au scufundat portavionul japonez Shōhō, iar japonezii au scufundat un distrugător şi au avariat grav un petrolier (care ulterior a fost lăsat să se scufunde). În ziua următoare, portavionul japonez Shōkaku şi portavionul American Lexington (care a fost şi evacuat) au fost avariate, iar portavionul Yorktown a fost deteriorat. Cum ambele părţi au suferit pagube mari concretizate în pierderea unor avioane şi avarierea sau distrugerea unor portavioane, flotele s-au retras din zona de conflict.

         Pentru că a pierdut apărarea aeriană asigurată de portavioane, Inoue a retras flota din Port Moresby cu intenţia de a ataca mai târziu. Deşi a fost o victorie tactică a japonezilor din punct de vedere al numărului navelor scufundate, bătălia se va dovedi a fi o victorie strategică a aliaţilor pentru mai multe motive. Expansiunea japoneză, care părea de neoprit până în acel moment, a fost respinsă pentru prima dată. Mult mai important, portavioanele japoneze Shōkaku şi Zuikaku, unul avariat, iar celălalt cu numărul de avioane împuţinat, urmau să fie incapabile să se implice în bătălia de la Midway, care urma să aibă loc în luna următoare, asigurând astfel egalitatea în ceea ce priveşte numărul de avioane între cei doi adversari, fapt care va contribui în mod semnificativ la victoria Statelor Unite în acea bătălie.
          Pentru că japonezii au pierdut portavioane în bătălia de la Midway, nu au putut să invadeze de pe ocean Port Moresby. Două luni mai târziu, aliaţii au profitat de vulnerabilitatea strategică a japonezilor şi au lansat Campania din Guadalcanal care, împreună cu Campania din Noua Guinee, a dus la spargerea defensivei japoneze în Pacificul de Sud şi a fost un factor important pentru înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Coralilor (Coral Sea) este o mare care este legată de Pacificul de Sud, situată în afara Marii Bariere de Corali, la nord-est de Australia şi nord de Marea Tasmaniei. Din anul 1969 această regiune unde se află lagune şi atolii (insule de corali în formă de inel) cei mai mari din lume, aparţine de teritoriul australian.

Surse:

Henry, Chris (2003).The Battle of the Coral Sea. Annapolis, Maryland: Naval Institute Press

https://www.britannica.com/event/Battle-of-the-Coral-Sea

https://www.scribd.com/document/378184137/B%C4%83t%C4%83lia-Din-Marea-Coralilor

http://www.magazin.ro/content/view/11431/8/

https://ro.unionpedia.org/i/B%C4%83t%C4%83lia_din_Marea_Coralilor

https://www.history.navy.mil/browse-by-topic/wars-conflicts-and-operations/world-war-ii/1942/battle-of-coral-sea.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here