S-a întâmplat în 4 mai 1675

0
135

S-a întâmplat în 4 mai 1675: Regele Charles (Carol) al II-lea al Angliei ordonă construirea Observatorului Regal Greenwich. Carol al II-lea în roba Ordinului Jartierei, c. 1675, pictură de Sir Peter Lely. Carol al II-lea (engleză Charles II of England) (n. 29 mai 1630 — d. 6 februarie 1685) a fost rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei de la 30 ianuarie 1649 (de jure) sau de la 29 mai 1660 (de facto), până la moarte.Observatorul Regal Greenwich, abreviat ROG (Royal Observatory Greenwich), este un observator astronomic britanic situat pe colinele din Greenwich Park, Greenwich fiind o suburbie a Londrei, cu vedere spre Tamisa.

  Observatorul Regal Greenwich este una dintre cele mai importante instituţii ştiinţifice din lume, care prin decret internaţional, a devenit oficial punct de plecare pentru fiecare nouă zi, an şi mileniu (la gongul de la miezul nopţii). Catastrofa maritimă din 1707, soldată cu moartea a  2000 de persoane, a determinat luarea unor măsuri pentru amelioararea condiţiilor de navigare. Astfel, în 1714, Parlamentul a oferit o recompensă de 20.000 lire celui care ar putea rezolva problema longitudinii pe mare. Au trecut aproape 60 de ani până când cineva să obţină marele premiul, iar acesta nu a fost un celebrul astronom, om de ştiinţă sau matematician, ci un necunoscut ceasornicar, John Harrison. Ceasurile dezvoltate de John Harrison pentru a determina longitudinea pe mare se numară printre cele mai preţuite obiecte ale Observatorului Regal Greenwich, păstrate în Galeria Harrison.
         Tot aici se află şi Planetariul Peter Harrison, o operă de artă construită într-o clădire cu arhitectură contemporană, ce găzduieşte cel mai mare telescop cu refracţie din întregul Regat Unit.Marele telescop de la Greenwich, construit în 1850 de Sir George Biddell Airy, cel de-al şaptelea astronom regal, marchează exact longitudinea 0° 0′ 0” pentru întreaga lume. Începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea, primul meridian de la Greenwich a devenit „universal”. Înainte, aproape fiecare oraş din lume îşi păstra propria oră locală. Nu existau convenţii naţionale sau internaţionale pentru a stabili cum trebuie măsurat timpul sau când ar începe o zi sau când s-ar sfârşi. Odată cu extinderea reţelei de cale ferată şi a celei de comunicaţii, în perioada 1850 – 1860, nevoia de un standard internaţional de timp a devenit imperativă.

         Meridianul Greenwich a fost ales ca prim Meridian al lumii în 1884, când  patruzeci şi unu de delegaţi din 25 de naţiuni s-au întâlnit în Washington DC pentru International Meridian Conference. Până la sfârşitul conferinţei, Greenwich (longitudine 0 °) a ieşit câştigator cu 22 de voturi pentru, 1 împotrivă (San Domingo) şi două abţineri (Franţa şi Brazilia).

Surse:

https://www.rmg.co.uk/royal-observatory

http://stiri.tvr.ro/observatorul-regal-greenwich-sau-casa-timpului_47977.html#view

https://www.globi.ro/londra/obiective-turistice/observatorul-regal-greenwich

https://www.rmg.co.uk/discover/explore/royal-observatory-greenwich

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.