S-a întâmplat în 4 iunie 1942

0
115

S-a întâmplat în 4 iunie 1942: Al doilea război mondial: Începutul Bătăliei de la Midway, soldată cu victoria americană în confruntarea aeronavală cu japonezii. Bătălia de la Midway este cea mai importantă bătălie navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al Doilea Război Mondial. Între 4 iunie şi 7 iunie 1942, la aproximativ o lună după bătălia din Marea Coralilor şi la şase luni după atacul de la Pearl Harbour, Marina Statelor Unite a învins în mod decisiv Marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway, şi a provocat pierderi ireparabile flotei japoneze. Istoricul militar John Keegan a caracterizat bătălia ca fiind cea mai ameţitoare şi mai precisă lovitură din istoria războaielor navale.

      Operaţia japoneză, ca şi atacul anterior de la Pearl Harbour, urmăreau să elimine poziţia strategică a Statelor Unite din Pacific, dând astfel Japoniei mână liberă în stabilirea sferei sale de influenţă în Marea zonă de prosperitate a Asiei Orientale. Japonezii sperau şi că o altă înfrângere demoralizatoare va determina Statele Unite să capituleze în războiul din Pacific. Japonezii au plănuit să atragă portavioanele americane într-o capcană. De asemenea, japonezii au intenţionat să ocupe Atolul Midway ca parte a unui plan mai mare de a-şi extinde perimetrul de apărare ca răspuns la raidul Doolitle.
          Această operaţie era considerată şi ca o pregătire pentru viitoarele atacuri îndreptate împotriva Insulelor Fiji şi Samoa. Planul a fost dezavantajat de prezumţiile greşite pe care le-au făcut japonezii cu privire la reacţia americanilor şi de ordinele incomplete date la momentul de început al punerii în executare. Pentru americani a fost esenţial că Staţia HYPO (unitatea de informaţii din Hawaii specializată în interceptarea comunicaţiilor şi în decriptarea acestora) a fost în stare să determine data şi locul atacului, Marina Militară a Statelor Unite putând astfel să pregătească propria ambuscadă. Patru portavioane japoneze (Akagi, Kaga, Hiryu, Soryu) şi un crucişător greu (Mikuma) au fost scufundate cu costul unui portavion american (Yorktown) şi al unui distrugător (USS Hammann).
          Bătălia de la Midway şi uzura extenuantă din Campania din Insulele Solomon au făcut ca Japonia să nu mai poată ţine pasul cu construcţia de nave şi pregătire a piloţilor, în timp ce Statele Unite ale Americii măreau ritmul în ambele direcţii. Din cauza adâncimii mari a oceanului în zona bătăliei (mai mare de 5.200 m), cercetarea câmpului de bătălie este foarte dificilă. Totuşi, pe 19 mai 1988, Robert Ballard şi o echipă de cercetători, împreună cu veterani din ambele tabere, au găsit şi au fotografiat portavionul Yorktown.
          Nava era încă aproape intactă, o situaţie neobişnuită pentru un vapor scufundat în 1942; o mare parte din echipamentul original şi chiar din vopseaua originală erau vizibile. Un portavion american de escortă denumit USS Midway (CVE-63) a intrat în serviciu la 17 august 1943. Pe 10 octombrie 1944 a fost redenumit St. Lo pentru a face loc denumirii de Midway pentru un portavion mare, USS Midway (CV-41), care a intrat în serviciu pe 10 septembrie 1945 (la 8 zile după capitularea Japoniei). Acest ultim portavion se află în prezent în San Diego, unde funcţionează ca muzeu dedicat bătăliei de la Midway.

Surse:

https://www.scribd.com/doc/8027531/Victoria-de-la-Midway

http://www.scritub.com/istorie/Batalia-de-la-Midway-cea-mai-m3492272.php

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/batalia-de-la-midway-o-victorie-a-criptografilor-americani

https://bibliotecibihorene.blogspot.com/2012/06/batalia-de-la-midway-moment-de-cotitura.html

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here