S-a întâmplat în 4 iunie 1783

0
199

S-a întâmplat în 4 iunie 1783: Prima demonstraţie publică a zborului cu balonul efectuată de fraţii Montgolfier (Joseph-Michel Montgolfier (n. 26 august 1740 – m. 26 iunie 1810) si Jacques-Étienne Montgolfier (n. 6 ianuarie 1745 – m. 2 august 1799) ) în localitatea  Annonay din sudul Franţei. Zborul, asistat de public, a durat circa zece minute, atingând o înălţime de 1600 – 2000 m. Regele Ludovic XVI invită fraţii pentru o prezentare a zborului cu balonul la Paris, însărcinând în acelaşi timp cu studiul acestui fenomen „Academia de Ştiinţe din Paris”. Jean-Baptiste Reveillon livrează tapete colorate şi sprijină financiar experimentul cu balonul.

     La data de 19 septembrie fraţii fac un experiment cu un balon care se înalţă cu trei animale (un miel, o raţă şi un cocoş), în prezenţa regelui; animalele supravieţuiesc zborului cu balonul. Drept urmare, regele aprobă să se facă încercări şi cu oameni. La 21 noiembrie 1783 balonul se înalţă cu primii oameni, fizicianul Pilâtre de Rozier şi ofiţerul Marquis d’Arlandes. Zborul durează 25 de minute fără incidente. Se preconizase ca experimentele să se efectueze cu deţinuţi, dar din cauza protestelor s-a renunţat la această idee. Încercarea următoare, la 1 decembrie 1783, se va face cu un gaz mai uşor decât aerul, folosindu-se hidrogenul. Jacques Charles zboară astfel în Paris pe o distanţă de 3 km. Primul zbor cu un om la bordul unui balon în afara Franţei a avut loc lângă Milano la 25 februarie 1784.

       Joseph-Michel Montgolfier (26 august 1740 – 26 iunie 1810) şi Jacques-Étienne Montgolfier (6 ianuarie 1745 – 2 august 1799) sunt fraţii francezi care au creat primul balon cu aer cald.Aceştia au elaborat schiţa de bază a balonului lor numit “Globe aérostatique”, care ulterior a fost îmbunătăţit şi a servit drept instrument pentru explorarea atmosferei superioare.

        Fraţii s-au născut într-o familie de fabricanţi de hârtie în Annonay din Franţa. Familia avea 16 copii, dintre care Joseph era al doisprezecelea, iar Etienne al cincisprezecelea.Cel mai mare frate, Raymond, era moştenitorul afacerii de familie. Etienne a fost trimis la Paris pentru a studia arhitectura, dar a revenit acasă după moartea fratelui său Raymond. Fabricarea hârtiei era o tehnologie avansată în secolul al XVIII-lea, astfel că atunci când Etienne s-a întors în atelierul tatălui său, aptitudinile sale tehnice acumulate la facultate erau mai mult decât binevenite. A preluat afacerea şi a reuşit să aplice inovaţiile de ultimă generaţie ale olandezilor.

        De asemenea, şi Joseph lucra în afacerea de familie. În 1782 a creat o cutie de lemn foarte subţire şi i-a acoperit marginile şi partea superioară cu tafta, un tip de mătase lucioasă şi netedă. La fundul cutiei, a aprins o hârtie.Cutia de lemn s-a putut ridica la tavan. Amuzat de acest experiment, Joseph i-a scris lui Etienne, spunându-i să repete experimentul. Împreună, au construit acelaşi model, dar la o scară mai mare.

        În 1783, aceştia au realizat un balon rotund din pânză de sac cu trei straturi subţiri de hârtie. În demonstraţia publică, au umplut balonul cu aer încălzit prin arderea paielor şi a lânii sub deschiderea din josul balonului. Acesta s-a ridicat la circa 90 de metri în aer şi a rămas acolo timp de 10 minute înainte să revină la sol.

        După acest succes, fraţii Montgolfier şi-au prezentat balonul la Paris şi Versailles. Chiar au trimis o oaie, un cocoş şi o raţă cu balonul drept pasageri. De fiecare dată, obiectul a plutit timp de 10 minute, după care a revenit în siguranţă la locul lansării. Tot în 1783, Etienne Montgolfier a colaborat cu Jean-Baptiste Revellion, un fabricant de tapet, iar împreună au construit un balon de peste 1.000 de metri cubi realizat din tafta căptuşit de lac de aluminiu.

       Revellion a realizat un tapet colorat care acoperea balonul. Era albastru cu motive aurii, semne zodiacale şi sori. O lună mai târziu, doi angajaţi ai lui Revellion au zburat ca pionieri cu balonul, într-un coş ataşat obiectului, iar de atunci, balonul a devenit un vehicul care a revoluţionat tehnologia şi explorarea, împlinind visul omenirii de a zbura. Compania fraţilor Montgolfier încă există în Annonay sub numele de Montgolfier et Canson şi încă produce hârtii de multe tipuri care se vând în 120 de ţări.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Montgolfier-brothers

http://www.historyofballoons.com/balloon-history/montgolfier-brothers/

https://www.descopera.ro/istorie/17658370-fratii-montgolfier-inventatorii-balonului-cu-aer-cald

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.