S-a întâmplat în 4 iulie…

0
109

S-a întâmplat în 4 iulie…

– „Ziua Crucii Roşii Române”; la 4/16.VII.1876 s-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea „Crucea Roşie” din România, prin hotărârea principelui Ghica de organizare a unei societăţi de ajutor pentru militarii răniţi în război, România fiind printre primele ţări din lume care a aderat la Convenţiile de la Geneva.

– „Ziua medicului de familie din România” (stabilită, prin Statut, de Societatea de Medicină de Familie/Medicină Generală, începând cu anul 1999).

– Sărbătoarea naţională a Statelor Unite ale Americii; aniversarea proclamării independenţei; la 4 iulie 1776 a fost adoptată „Declaraţia de Independenţă” (redactată de Thomas Jefferson, Benjamin Franklin şi John Adams) şi votată de reprezentanţii celor 13 colonii engleze din America de Nord.
-1502: A avut loc sfinţirea bisericii Mănăstirii Dealu (Târgovişte), ridicată de Radu cel Mare. Importanţa culturală a acestei ctitorii constă în impunerea unui stil arhitectonic românesc şi în activitatea tipografică ce se desfăşura aici. Mănăstirea Dealu, o mănăstire de maici situată pe un deal din apropierea oraşului Târgovişte (6 km N). Drumul principal de acces este, pe ultimii 2 km până la mănăstire, o pantă cu înclinaţie mare ce şerpuieşte până în vârful dealului.Biserica Sf. Nicolae, singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, este unul din cele mai importante monumente ale evului mediu din Ţara Românească. Edificiul, dispus pe un plan triconc de tip Vodiţa II, are proporţii zvelte; el măsoară 8 metri lăţime şi 21,20 metri lungime la o înălţime de 24 metri (fără acoperiş).Pe lângă tradiţionala turlă pe naos apar aici pentru prima oară două turle pe traveea de răsărit a pronaosului prelungit. Ele evidenţiază funcţia sepulcrală a acestui corp arhitectonic. Această inovaţie va fi preluată de bisericile de la Tutana, Brebu şi Gura Motrului. Faţadele sunt în întregime placate cu piatră făţuită şi decorate în două registre cu arcaturi de ciubuce. Acest sistem de decorare în două registre separate de un brâu median va caracteriza monumentele de cărămidă ridicate în cursul secolului al XVI-lea în Ţara Românească. În decorul turlelor şi cel al faţadei vestice se întâlnesc şi ornamente caucaziene, care se vor regăsi mai târziu, cu mai mare densitate, pe faţadele bisericii episcopale de la Curtea de Argeş. Pictura care împodobise iniţial interiorul bisericii, o operă din 1515 a meşterului Dobromir din Târgovişte în colaborare cu Jitian şi Stanciu, nu s-a păstrat. În 1985 biserica a fost repictată de arhimandritul Sofian Boghiu.Pronaosul bisericii adăposteşte mormântul lui Radu cel Mare şi racla cu capul lui Mihai Viteazul.Sarcofagele din marmură ale acestor voievozi au fost executate între 1912 şi 1913 de Frederic Storck.

– 1694: S-a născut compozitorul francez Claude Daquin (m. 1772).

– 1753: S-a născut Jean Blanchard (m.1809), aeronaut francez. Primul care a traversat Canalul Mânecii în balon. Este inventatorul paraşutei (1785).

– 1761: S-a stins din viaţă scriitorul englez Samuel Richardson (n.1689). Reprezentant al iluminismului moderat. Unul din creatorii romanului sentimental cu caracter moralizator (Pamela sau virtutea răsplătită, 1740; Istoria lui Sir Charles Grandison, 1753/1754).

– 1790: S-a născut Sir George Everest, inginer militar şi geodez britanic; conducător (din 1823) al Serviciului geodezic al Indiei; numele lui a fost atribuit de britanici celui mai înalt vârf de pe Pământ (azi Chomolungma/8.850 m) din munţii Himalaya (m. 1866).

– 1807: S-a născut Giuseppe Garibaldi (m.1882), general şi om politic italian. Unul dintre conducătorii luptei pentru independenţa şi unificarea naţională a Italiei. A luptat pentru eliberarea Italiei de sub austrieci. A organizat două expediţii militare (1862 şi 1867) împotriva Romei papale. A participat, ca voluntar, la apărarea Franţei în Războiul Franco-Prusian (1870-1871).
– 1826: A încetat din viaţă Thomas Jefferson (n.1743), om politic şi gânditor iluminist american.Al treilea preşedinte al S.U.A. (1801-1809). A fost preşedinte al Comitetului care a elaborat proiectul Declaraţiei de independenţă a S.U.A. (4 iulie 1776).Este fondator al sistemului constituţional democratic american. În timpul preşedinţiei sale, S.U.A. au cumpărat de la francezi provincia Louisiana (1803).

– 1827: Sclavia este abolită în statul New York.

– 1831: A murit James Monroe, fost preşedinte al SUA (1817-1825), autorul „Doctrinei Monroe” (care condamna orice intervenţie europeană în afacerile interne ale Americii şi viceversa), enunţată prin declaraţia prezentată de preşedintele Monroe în faţa Congresului, în anul 1823 (n. 1758).

– 1840: Are loc voiajul inaugural al pachebotului „Britannia”, cu 63 de calatori la bord, pe ruta Liverpoool – Boston. Pe timpul celor 14 zile si 10 ore de voiaj, pachebotul a realizat o viteza medie de 8,5 Nd, cucerind trofeul „Panglica Albastră”.

– 1848: A murit François-René de Chateaubriand, diplomat şi scriitor francez. François-René de Chateaubriand (n.4 septembrie 1768) a fost un scriitor francez, politician şi diplomat.Este considerat fondatorul romantismului în literatura franceză. Principala sa lucrare este „Geniul creştinismului sau Frumuseţea religiei creştine” (1802), publicată ulterior în numeroase ediţii.A fost ales membru al Academiei Franceze în 1811.
– 1854: S-a născut Victor Babeş, bacteriolog şi morfopatolog român, fondator al şcolii româneşti de microbiologie, membru al Academiei Române (d. 1926). Activitatea ştiinţifică a lui Victor Babeş a fost foarte vastă, cu un accent deosebit în problemele de tuberculoză, lepră, vaccinare anti-rabică şi seroterapie anti-difterică. A demonstrat prezenţa bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave şi a pus în evidenţă peste 40 de microorganisme patogene. De o deosebită importanţă este descoperirea unei clase de paraziţi – sporozoari intracelulari nepigmentaţi – care cauzează febra de Texas la pisici şi alte îmbolnăviri la animale vertebrate. La Congresul Internaţional de Zoologie din Londra(1900) aceşti paraziţi sunt clasificaţi în genul Babesia. În 1892 publică împreună cu Gheorghe Marinescu şi Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos. A editat timp de mai mulţi ani Analele Institutului de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti. În anul 1893 este ales membru titular al Academiei Române. Pe lângă activitatea ştiinţifică a fost preocupat de îmbunătăţirea stării sanitare a populaţiei, în special în combaterea şi prevenirea pelagrei. Victor Babeş, datorită formaţiei sale ştiinţifice de bază, a creat concepţia ce poate fi denumită „patomorfologia procesului infecţios”, sinteză a microbiologiei cu histopatologia. A fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris şi ofiţer al Legiunii de Onoare (Franţa).

– 1859: S-a născut istoricul francez Charles Diehl, fondator al şcolii franceze de studii bizantine; membru de onoare străin al Academiei Române (1919) (m. 1944).

– 1864: Decret domnesc privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, care reunea într-un singur corp facultăţile de Drept, Ştiinţe şi Litere. Primul rector a fost juristul Gh. Costaforu (4/16).

– 1865: Publicarea cărţii „Alice în Ţara Minunilor”, autor Lewis Carroll. Alice în Ţara Minunilor (în engleză Alice in Wonderland sau Alice’s Adventures in Wonderland) este o carte scrisă de autorul britanic Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) în 1865.

– 1870: S-a născut medicul francez Jules Guiart; specialist în parazitologie şi istoria medicinei; în 1920, odată cu reorganizarea Universităţii din Cluj, a fost solicitat în vederea organizării unui muzeu de istoria medicinei şi farmaciei (inaugurat în acelaşi an) al Facultăţii de Medicină din Cluj, despre care a lăsat şi o interesantă lucrare („Histoire de la Faculté de Médecine et de Pharmacie de Cluj”, 1933); membru corespondent străin al Academiei Române din 1924 (m. 1965).

– 1876: S-a creat, la Bucureşti, „Societatea Naţională de Cruce Roşie a României”. La 23 august  acelaşi  an, societatea a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva (4/16).

– 1884: Franţa oferă Statuia Libertăţii Statelor Unite ale Americii. Operă a sculptorului francez Bartholdi, va fi inaugurată oficial la 28 octombrie în Portul New York.

– 1885: S-a născut Louis B. Mayer. Louis B. Mayer (născut Lazar Meir – d. 29 octombrie, 1957) a fost un producător de film din „Epoca de Aur” a Hollywood-ului, cunoscut ca fiind directorul şi co-fondatorul studioului Metro-Goldwyn-Mayer.Este, de obicei, citat ca fiind creatorul sistemului de „stele” în cadrul studioului Metro-Goldwyn-Mayer în anii săi de glorie, când Mayer dorea ca studioul său să aibă „mai multe stele decât sunt pe cer”. Sub conducerea lui Mayer, studioul a produs multe filme de succes cu numeroase „stele” precum Greta Garbo, Clark Gable, Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Joan Crawford, Judy Garland şi mulţi alţii.

– 1886: S-a născut (la Paris) poeta română Alice Călugăru; după 1908 s-a stabilit definitiv la Paris, unde a semnat cu pseudonimul Alice Orinet (m. 1933?, probabil în Elveţia).

– 1888: A încetat din viaţă scriitorul german Theodor Storm (n.1817). Evocator nostalgic al peisajului natal şi al oamenilor de aici. Nuvelele sale se situează între amintire şi realitate, mit şi adevăr, legendă şi trăire personală (Iezerul albinelor, 1849; Călăreţul din negură, 1888 etc.).

– 1894: Inventatorul american Elwood Haynes testează primul său vehicul.

– 1895: S-a născut pictorul italian Massimo Campigli (m.1971). Fascinat de arhaism, opera sa aminteşte de pictura etruscă (Doamna în verde; Figuri din Argeş).

– 1900: Data la care îşi marca ziua de naştere Louis Armstrong, renumit interpret american de jazz (data reală a zilei sale de naştere este 4.VIII.1901) (m. 1971).

– 1911: S-a născut dirijorul italian Francesco Molinari Pradelli (m. 1996).

– 1915: S-a născut fizicianul Harold Johns.Harold Johns este cunoscut pentru pentru conceperea aparatului de radioterapie cu cobalt care va revoluţiona tratamentul cancerului.

– 1918: S-a născut scriitoarea americană Ann Landers (m. 2002).

– 1921: S-a născut Tibor Varga, violonist maghiar (m. 2003).

– 1923: S-a născut scriitorul Haralamb Zincă.

– 1927: S-a născut graficianul şi pictorul Traian Brădean, unul dintre maeştrii artei româneşti contemporane. Traian Brădean (n.1927 în comuna Comlăuş, Arad ) este un pictor şi desenator român contemporan, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti din Bucureşti, unul dintre maeștrii artei contemporane româneşti. Absolvent al Liceului de Artă din Timişoara la clasa profesorului Iuliu Podlipny şi al Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, în anul 1956, la clasa de pictură a profesorului Alexandru Ciucurencu. Până în 1987 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti. Are prima expoziţie personală în 1957 la Galeria „Galatea” din Bucureşti, unde este felicitat de către maestrii Corneliu Baba şi Cornel Medrea, care îi cumpără câteva desene.

– 1927: S-a născut Gina Lollobrigida, actriţă italiană de film şi fotoreporter (din anii ’80 ai secolului XX s-a consacrat fotografiei profesioniste).

– 1928: Marea Britanie: Este acordat dreptul deplin de vot pentru femei.

– 1934: A murit Marie Sklodowska-Curie, fiziciană şi chimistă franceză de origine poloneză; împreună cu soţul său, fizicianul şi chimistul francez Pierre Curie, a descoperit şi izolat, în 1898, elementele radiu şi poloniu; contribuţii fundamentale la studiul radioactivităţii; a pus bazele radioterapiei; Premiul Nobel pentru Fizică pe 1903 (împreună cu Pierre Curie şi Henri Becquerel) şi pentru chimie pe 1911 (n. 1867, la Varşovia).

– 1934: A murit arheologul francez Edmond Pottier; s-a ocupat îndeosebi de ceramica greacă; a fost 45 de ani conservator al Muzeului Luvru din Paris (1880-1925); membru corespondent străin al Academiei Române din 1926 (n. 1855).

– 1940: A murit Robert Pershing Wadlow, american, deţinătorul recordului mondial de cel mai înalt om din lume: 2,72 m. (n. 1918).

– 1946: România şi Marele Ducat al Luxemburgului au reluat relaţiile diplomatice la nivel de legaţie.

– 1950: Prima emisie a postului de radio Europa Liberă.

– 1952: S-a născut istoricul şi politologul Vladimir Tismăneanu (stabilit în SUA); specialist în teoria sistemelor politice, politici comparate, analiza ideologiilor şi mişcărilor revoluţionare din secolul al XX-lea; la sfârşitul lunii februarie 2010 a fost numit, printr-o decizie a prim-ministrului Emil Boc, fost preşedinte executiv al Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
–        1952: A murit sculptorul şi medalistul român de origine germană Emil Wilhelm Becker; clădiri din Bucureşti considerate reprezentative pentru arhitectura românească a secolului XX sunt decorate cu basoreliefuri şi sculpturi semnate de acesta (Universitatea, Muzeul George Enescu, Vila Minovici, Primăria Capitalei ş.a.); o altă realizare de excepţie o reprezintă sculpturile din interiorul criptei Mausoleului de la Mărăşeşti (1924) (n. 1881).

– 1954: Germania câştigă Campionatul Mondial de Fotbal din Elveţia pentru prima dată – 3:2 cu Ungaria.

– 1956: Premiera filmului Moby Dick cu Gregory Peck.Moby Dick este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale. Romanul istoriseşte aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinţa de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe.

 – 1957: Se înfiinţează, la Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme, având drept scop conservarea şi prelucrarea filmelor româneşti şi străine.

– 1959: S-a născut actriţa spaniolă de film Victoria Abril (pe numele adevărat Victoria Mérida Rojas).

– 1960: S-a născut Cristina Ţopescu, realizator de emisiuni TV, fiica cunoscutului comentator sportiv Cristian Ţopescu.

– 1960: A fost inaugurat noul steag american, în urma admiterii statului Hawaii ca cel de-al 50-lea stat al SUA, în august 1959.

– 1965: A murit matematicianul Alexandru Myller, iniţiatorul şi îndrumătorul şcolii de geometrie diferenţială de la Iaşi; membru de onoare al Academiei Române din 1938 (n. 1879).

– 1970: România şi Costa Rica au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă (în mai 2000 Ambasada română la San José s-a închis temporar, după ce s-a închis misiunea diplomatică costaricană la Bucureşti, în 1999; relaţiile României cu această ţară sunt girate prin Ambasada României la Ciudad de Mexico).
– 1990: Statele Unite ale Americii prelungesc până în 1993 Acordul comercial cu România semnat în 1975 (dar fără acordarea clauzei naţiunii celei mai favorizate, retrase în 1988. României i s-a acordat clauza naţiunii celei mai favorizate în anul 1975, pe baza Acordului privind relaţiile comerciale dintre ţara noastră şi SUA, semnat la 2 aprilie şi ratificat de Congresul SUA în iulie acelaşi an; prin declaraţia Guvernului SUA din 26.II.1988 se anunţa hotărârea de a retrage, începând din 3 iulie acelaşi an, clauza; la 8.XI.1993 România reobţine din partea SUA clauza naţiunii celei mai favorizate, iar la 17.VII.1996 autorităţile americane vor decide permanentizarea clauzei).
– 1991: România a aderat (prin Legea nr.46/4.VII.1991) la Convenţia Naţiunilor Unite privind statutul refugiaţilor (Convenţia a fost adoptată la 28.VII.1951, a intrat în vigoare la 21.IV.1954 şi a fost completată cu un Protocol adiţional în octombrie 1967).

– 1991: A murit medicul Marin Gh. Voiculescu; autor de cercetări şi studii în domeniul bolilor contagioase; membru titular al Academiei Române din 1990 (n. 1913).

– 1992: A murit compozitorul şi interpretul argentinian Astor Piazzola (n. 1921).

– 1994: A murit actorul Vistrian Roman (n. 1941).

– 1997: Sonda spaţială americană Pathfinder a aterizat pe Marte. Pathfinder, sau Mars Pathfinder (MESUR Pathfinder), ulterior Carl Sagan Memorial Station, a fost o sondă spațială americană, lansată de către NASA, în 4 decembrie 1996, care a aterizat pe suprafața planetei Marte, în 4 iulie 1997. Sonda a fost lansată cu o rachetă tip Delta II. Scopul misiunii a fost analizarea atmosferei, climei și geologiei planetei Marte. Sonda spatială a transportat un vehicul teleghidat destinat explorarii suprafetei planetei, numit Sojourner.

– 2000: A murit scriitorul polonez Gustaw Herling-Grudzinski, un fervent critic al regimurilor totalitare şi al gulagului sovietic; după al Doilea Război Mondial a trăit în Occident (la Londra, la München, unde a devenit colaborator al postului de radio „Europa Liberă”, şi la Neapole, după căsătoria cu Lidia Croce, fiica filosofului italian Benedetto Croce) (n. 1919).

– 2003: A murit Barry White, cantautor american şi producător muzical, legendă a muzicii soul; câştigător a cinci premii Grammy şi cunoscut pentru romantismul şi vocea sa gravă, White a cunoscut marele succes în anii ’70 ca artist solo lansând o serie de cântece soul, funk şi disco printre care şi două hituri, „You’re the First, the Last, My Everything” şi „Can’t Get Enough of Your Love, Babe” (n. 1944). Câştigător a cinci premii Grammy şi cunoscut pentru romantismul şi vocea sa gravă, White a cunoscut marele succes în anii ’70 ca artist solo dar şi împreună cu Love Unlimited Orchestra lansând o serie de cântece soul, funk şi disco printre care şi două hituri uriaşe, „You’re the First, the Last, My Everything” şi „Can’t Get Enough of Your Love, Babe”. White a câştigat cu albumele sale mai multe discuri de aur şi platină având, conform criticilor muzicali Ed Hogan şi Wade Kergan, vânzări de peste 100 de milioane de unităţi în toată lumea.

-2011: A murit actorul Şerban Cantacuzino; stabilit după 1990 în Franţa (n. 1941).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.