S-a întâmplat în 4 februarie 211

0
66

S-a întâmplat în 4 februarie 211 – A murit Septimius Severus, împarat roman (193–211), fondator al dinastiei Severilor. Lucius Septimius Severus Augustus (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa – d. Eboracum, Britannia) a fost împărat roman din 9 aprilie 193 până în 211. Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor, al căror eponim este. Este singurul împărat născut în Provincia Africa. Născut la Leptis Magna, în Tripolitania, pe coasta mediterană a Libiei, într-o familie de cavaleri, cu origini berbere.

Dinspre mama sa, Fulvia Pia, este descendent al unor imigranți din Italia (Fulvii) căsătoriți probabil cu persoane de origine libiană.

Prin tatăl său, Publius Septimius Geta, este descendent al unei familii de origine libico-punică, și de cultură punică, care obținuse cetățenia romană încă din secolul I. Cele două laturi ale familiei se compuneau din notabili. Spre exemplu, bunicul său patern era prefect de Leptis Magna, înainte de a fi prim Duumvir, când cetatea a devenit colonie romană, sub Traian.

Urmează studii juridice la Roma, este admis în senat de Marcus Aurelius și cunoaște o strălucită carieră militar-administrativă.

Este guvernator al provinciei Africa (173-174), al Galliei (186-189), proconsul al Siciliei (189-190), consul sufect (190), apoi guvernator al Pannoniei Superior (191-193).

Apoi, la 9 aprilie 193 este proclamat împărat la Carnuntum de către legiunile de la Dunăre, la vestea asasinării lui Pertinax și a alegerii lui Didius Iulianus. Septimius pătrunde în Italia și, după moartea lui Didius Iulianus este recunoscut de senatul din Roma (iunie 193).

Reușește în decurs de patru ani să elimine toți candidații la tron și să instaureze un regim riguros autoritar.

Căsătorit în 185 cu siriana Iulia Domna pune bazele dinastiei Severilor (193-235), prin ridicarea în 198 și 209 a celor doi fii ai săi, Caracalla și Geta, la rangul de auguști. Ca urmare, în timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, atribuțiile senatului sunt drastic limitate.Transformă Mesopotamia în provincie romană (197-199).

Dacia și Moesia cunosc și ele o remarcabilă înflorire economică și edilitară. În 203 este inaugurat cunoscutul arc de triumf al împăratului. Moare la Eboracum (astăzi York) la 4 februarie 211.

Surse:

https://www.ancient.eu/Septimius_Severus/

https://www.britannica.com/biography/Septimius-Severus

http://www.rasfoiesc.com/educatie/istorie/SEPTIMIUS-SEVERUS-Lucius-Septi47.php

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Septimius_Severus*.html

https://study.com/academy/lesson/septimius-severus-quotes-accomplishments.html

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here