S-a întâmplat în 4 februarie 1929

0
175

S-a întâmplat în 4 februarie 1929 : S-a născut pictorul Constantin Piliuţă.

Constantin Piliuţă (n. Botoşani – d. 2003, Bucureşti) a fost un pictor român. A studiat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti (1949 – 1945), sub îndrumarea lui Alexandru Ciucurencu.

Apoi, participă la cele mai de seamă manifestări colective organizate în ţară.

Constantin Piliuţă se impune ca desenator printr-o deosebita acuitate a observaţiei. Aceasta este tradusă printr-o linie incisivă, purtătoare după caz de tensiuni dramatice sau de situaţii pline de umor. În pictură evoluează într-o direcţie a peisagisticii în care există cultul pentru natură, pentru elementele concrete. Aceste elemente ce s-au impus cândva memoriei se împletesc cu un filon liric care domină întreg materialul figurativ. Rezultă o structură poetică inedită.

A debutat în 1956, participând apoi la aproape 50 de expoziţii de grup (Moscova, 1964; Delhi, 1965; Budapesta, 1966).

De asemenea. a participat la expoziţii în Moscova, 1969; expoziţia internaţională de la Varşovia, 1970. A susţinut aproximativ 20 de expoziţii personale (Bucureşti, 1972; Veneţia, 1967). De asemenea, a expus la Havana, în 1969; Malmo – Suedia, 1970, Odorheiul Secuiesc, 1971. A expus şi în Bucureşti, sala GalAteCa a BCU, 2002. A lucrat pictură de şevalet, grafică, scenografie pentru teatre din Botoşani şi Bucureşti, frescă.

În desen şi în pictură, înţelese ca modalităţi tradiţionale de exprimare, el rămâne adeptul unui figurativ care îşi găseşte în propria sa metamorfoză resursele expresivităţii.

Pictorul elimină detaliul nesemnificativ, gestul incidental pentru a sesiza durabilul. Culoarea se aşterne în câmpuri largi, monocrome. Tonurile luminoase, degajate de impurităţi, compun o lume aerată. Aici, meditaţia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pură şi vitală.

Cu aceleaşi posibilităţi de esenţializare, pictorul abordează şi alte genuri, ca portretul (Tudor Vianu, Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Ştefan Luchian).

Creează şi compoziţii de evocare istorică. În domeniul artei monumentale a realizat în colectiv portrete de voievozi şi cărturari. De exemplu, a realizat fresca în tempera la Muzeul Unirii din Alba Iulia, 1968. De asemenea, a realizat compoziţia de artă monumentală pentru Hidrocentrala Porţilor de Fier (1973). A fost premiat cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici (1964) În 1971 a fost distins cu  Premiul ‘Ex-equo’ al Comitetului de stat pentru Cultură şi Artă. În 1974 a primit Premiul ‘Ion Andreescu’ al Academiei. S-a stins din viaţă la 3 mai 2003, la Bucureşti.

Surse:

CONSTANTIN PILIUŢĂ A COCHETAT CU LITERATURA

http://artindex.ro/2012/05/16/piliuta-constantin-2/

http://epochtimes-romania.com/news/constantin-piliuta-pictor-80-de-ani-de-la-nastere—26396

http://www.artnet.fr/artistes/constantin-piliuta/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here