S-a întâmplat în 4 februarie 1834

0
67

S-a întâmplat în 4 februarie 1834 : A luat fiinţă Cabinetul de Ştiinţe Naturale din Iaşi, devenit apoi Muzeul de Istorie Naturală. Este cel mai vechi muzeu – de acest gen – din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. În prezent, colecţiile muzeului cuprind circa 300.000 de exponate. Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat la data de 4 februarie 1834. A apărut din iniţiativa unui grup restrâns de membri ai Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi.

Este primul Muzeu de acest gen înfiinţat în Principatele Române. Ca instituţie culturală, avea drept scop să prezinte publicului din Iaşi “bogăţiile pământene şi subpământene ale Moldovei, precum şi curiozităţi din alte părţi ale lumii”.

Colecţiile Muzeului numără peste 300 000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecţiile de Insecte, Moluşte, Amfibieni, Reptile, Păsări, Minerale şi Plante. Un interes deosebit îl prezintă colecţiile de cuiburi şi ouă, unice în ţară.

Secţia Evoluţia Omului, cea mai nouă expoziţie a Muzeului, prezintă apariţia şi transformarea biologică şi culturală a speciei Homo Sapiens.

Pentru public, pentru elevi şi studenţi, Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi este un excelent loc de recreere şi un spaţiu de învăţământ. Colecţiile sale ştiinţifice, biblioteca şi laboratoarele sale se constituie într-o utilă bază de studiu pentru toţi cercetătorii din ţară.

Surse:

http://www.uaic.ro/muzeul-de-istorie-naturala-iasi/

http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=418

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cel-mai-vechi-muzeul-de-istorie-naturala-din-tara-sta-inchis-din-2013-deoarece-este-un-pericol-pentru-vizitatori–184874.html

https://adevarul.ro/locale/iasi/cel-mai-vechi-muzeu-istorie-naturala-tara-reabilitat-fonduri-europene-estimat-proiectul-1_5b6be580df52022f752b7f9e/index.html

 

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here