S-a întâmplat în 4 februarie 1746

0
104

S-a întâmplat în 4 februarie 1746 : S-a născut Tadeusz Kościuszko, erou al luptei pentru independenţa naţională a Poloniei. Andrzej Tadeusz Bonawentura Kościuszko a fost un general și lider militar polono-lituanian  din timpul Revoltei lui Kościuszko.

El este un erou național în Polonia, Lituania, Statele Unite și Belarus.

El a condus Revolta lui Kościuszko din 1794 împotriva Imperiului Rus și împotriva Regatului Prusiei în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate Naționale. Monumente ridicate în cinstea lui se află în numeroase țări ale lumii, iar numele său este purtat chiar de cel mai înalt vârf muntos din Australia – Vârful Kościuszko.

Tadeusz Kościuszko a absolvit Școala Cavalerilor din Varșovia și Academia Militară a Gărzilor Regale din Versailles, de la Paris.

În 1776, la o lună după ce s-a anunțat Declarația de Independență, a venit în America unde a fost numit inginer ȋn armata americană. El a participat la fortificarea Philadelphiei. Ca gest de apreciere, George Washington i-a încredințat construirea cetǎţii West Point. La cererea sa, a fost transferat în Sud, unde abilitățile sale au ajutat Americanii să câștige războiul de independență.

Prin rezoluția Congresului din 1783, a fost promovat la gradul de general de brigadă al armatei americane și a primit o cantitate considerabilă de pǎmȃnt și resurse financiare, pe care le-a dǎruit răscumpărării libertății și educării sclavilor afro-americani.

În august 1784 s-a întors în Polonia și s-a implicat în eliberarea națională. A participat la războiul polono-rus din 1792, după care a emigrat politic.

În timpul emigrǎrii a pregătit ideea unei revolte naționale.La 24 martie 1794, ȋn piața din Cracovia a făcut un jurǎmȃnt solemn preluȃnd conducerea oficialǎ  a insurecției ȋn calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate Naţionale.

A condus insurecția care a durat doi ani.

Pe 10 octombrie 1794, a fost rǎnit ȋn bătălia de la Maciejowice, a fost închis într-o cetate din Sankt-Petersburg și eliberat după depunerea jurământului  țarului. În anii 1798-1815 a locuit în Franța, unde a participat la crearea Legiunilor Poloneze.

Kościuszko a murit la 15 octombrie 1817 în Solothurn, Elveția.

A fost îngropat în biserica iezuită de aici; un an mai târziu, rămășițele eroului au fost transportate la Cracovia și au rămas în criptele regale ale Catedralei Wawel.

Surse:

https://www.history.com/topics/american-revolution/tadeusz-kosciuszko

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/adevaratul-fiu-al-libertatii-tadeusz-kosciuszko-1746-1817

https://www.britannica.com/biography/Tadeusz-Kosciuszko

https://bukareszt.msz.gov.pl/ro/c/MOBILE/actualitati/aniversarea_a_200_de_ani_de_la_moartea_lui_tadeusz_kosciuszko

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here