S-a întâmplat în 4 august 1910: S-a născut pictoriţa Hedda Sterne; a fost prima femeie care a făcut parte din grupul expresioniştilor abstracţi cunoscut sub numele de „Irascibilii”, compus din Jackson Pollock, Willem de Kooning, Barnett Newman, Mark Rothko şi alţii (m. 2011, la New York).
Sterne s-a născut pe 4 august 1910 în București, într-o familie de evrei. Părinții săi sunt Eugenie (născută Wexler) și Simon Lindenberg, profesor de limbi străine. Fratele ei mai mare și singurul frate, Edouard Lindenberg (1908-1973), va deveni un dirijor proeminent în Paris. A fost școlită acasă, la fel ca alți copii din familii de evrei, până la vârsta de 11 ani, apoi a mers la Institutul de domnișoare „Choisy-Mangâru”, o școală privată din București.
Hedwig Lindenberg, cunoscută ca Heda Sterne (după numele primului soţ, Frederik Sterne), provine dintr-o familie de evrei intelectuali care încurajează şi susţin aptitudinile artistice ale tinerei. Urmează cursuri de artă încă din adolescenţă la Viena, în Bucureşti urmărindu-şi alte pasiuni, istoria artei şi filosofia, pe care le studiază la Universitatea Bucureşti. Prietenă apropiată a pictoriţei Medi Wechsler Dinu (soţia poetului suprarealist Ştefan Roll), Hedda Sterne, se apropie în anii 1930 de mişcarea suprarealistă din Bucureşti, frecventând întâlnirile grupării de la Lăptăria lui Enache.
Este o perioadă în care creaţia artistei este puternic influenţată de viziunea suprarealistă a lui Victor Brauner. În 1938 are prima participare expoziţională importantă, artista fiind prezentă la a unsprezecea expoziţie a Salon des Surindépendants, din Paris. Pe fondul ascensiunii politici de extremă dreaptă în România, situaţia evreilor devenea nesigură.
În 1941 Hedda Sterne emigrează în Statele Unite, unde se împrieteneşte cu Peggy Guggenheim.Influenta colecţionară o ajută să se integreze rapid mediului artistic newyorkez, artista devenind membră a grupului The Irascible Eighteen, din care făceau parte: Willem de Kooning, Adolph Gottlieb, Ad Reinhardt, Richard Pousette-Dart, William Baziotes, Jimmy Ernst, Jackson Pollock, James Brooks, Clyfford Still, Robert Motherwell, Bradley Walker Tomlin, Theodoros Stamos, Barnett Newman, şi Mark Rothko.
Participă la expoziția de grup First Papers of Surrealism (1942), curatoriată de Marcel Duchamp și André Breton, și un an mai târziu are prima expoziție personală la Wakefield Gallery, a lui Betty Parsons. Cu cât petrece mai mult timp în țara care i se pare „mai suprarealistă decât orice și-ar putea imagina cineva“, cu atât se îndepărtează mai tare în arta ei de suprarealism. În 1963, Sterne a primit o bursă Fulbright în pictură și a petrecut mai mult de un an în Veneția. Întorcându-se la New York în 1964, Sterne a reușit să evite presiunea de a-și crea un stil consistent și mai „comercial” al operelor sale de artă. Hedda simțea aversiune față de idea de a crea o „carieră” ca artist, preferând în schimb să-și urmeze propria cale de exprimare și descoperire. Lucrările ei din anii 1960 și după sunt adesea privite ca o progresie a unor serii, urmărindu-i interesele în domeiul percepției vizuale, semiotică, existențialism și meditație.
Deși Sterne a început să se izoleze din punct de vedere social de lumea artei și a dus o viață din ce în ce mai privată în anii 1960, Hedda a continuat să se implice în numeroase expoziții la galeria lui Betty Parsons, galeria CDS și altele. În 1977, prima expoziție retrospectivă a avut loc la Muzeul de Artă Montclair. În 1985, a doua retrospectivă, „Hedda Sterne: Forty Years”, a avut loc la Muzeul din Queens. În noiembrie 1992, a făcut cunoștință cu distribuitorul de artă Philippe Briet și a început o prietenie durabilă ce a durat până la decesul acestuia în februarie 1997 și care a dus la mai multe proiecte. În octombrie 1994, Briet i-a făcut cunoștință Haddei cu scriitorul Michel Butor, cu care ulterior a colaborat la cartea publicată în septembrie 1995, La Révolution dans l’Arboretum. În 2006, a avut loc cea de-a treia expoziție retrospectivă „Flux neîntrerupt: Hedda Sterne, o retrospectivă” la Muzeul de artă Krannert.
Sterne a fost un artist prolific care a practicat zilnic arta pe tot parcursul carierei. A continuat să creeze în anii ’80 și ’90, chiar dacă a fost afectată de degenerescența maculară. În 1998 nu mai putea picta, dar a continuat să deseneze. Între 2004 și 2008, Sterne a suferit două accidente vasculare cerebrale, care i-au afectat progresiv vederea și capacităţile locomotorii. Hedda Sterne a murit la 8 aprilie 2011, la vârsta de 100 de ani.
Pictura ei evoluează de la suprarealism spre expresionismul abstract.Lucrările ei sunt prezente în colecţii importante din Statele Unite, din care merită menţionate MoMA, Galeria Naţională şi Muzeul de Artă al Femeilor Artiste din Washington D.C, Institutul de Artă din Chicago.
Surse:
https://www.icr.ro/berlin/nascuti-in-romania-celebri-in-lume-hedda-sterne-1910-2011-27982/de
https://heddasternefoundation.org
https://www.artsy.net/artist/hedda-sterne
http://www.rador.ro/2016/11/24/nascuti-in-romania-celebri-in-lume-hedda-sterne-1910-2011/
https://www.cosminnasui.com/2014/04/hedda-sterne/
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai