S-a întâmplat în 4 aprilie…

0
56

S-a întâmplat în 4 aprilie…

– „Ziua Academiei Române”

– 1459: Tratatul de pace între Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457–1504) şi reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedeau, printre altele, încetarea stării de război între Moldova şi Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei şi recunoaşterea suzeranităţii polone de către Ştefan.

     La 4 aprilie 1459, prin pacea moldo-polonă, Ştefan cel Mare al Moldovei reîntoarcea oraşul Hotin în componenţa principatului. Tratatul a fost semnat după un asediu moldav de doi ani a cetăţii Hotinului. Abia după semnarea tratatului de pace domnul Moldovei a izbutit să pună stăpânire pe cetatea propriu-zisă.

– 1581: După încheierea călătoriei în jurul lumii, navigatorul englez Francis Drake este înnobilat de regina Elisabeta I a Angliei. În anul 1577, Drake a fost însărcinat de regina Elisabeta să întreprindă o campanie de jafuri împotriva navelor spaniole care navigau pe coastele pacifice ale Americilor. Corsarul -ajuns, aşadar, şi explorator -, a traversat Atlanticul şi a pătruns în Pacific prin strâmtoarea Magellan, ocazie cu care a descoperit că Ţara de Foc era o insulă şi nu cel mai sudic punct al Americilor, aşa cum se credea până în acel moment. Flota sa a fost însă avariată de furtunile cumplite, Drake ajungând să mai aibă o singură corabie, celebra Golden Hind. Îndârjit de sorţii aparent potrivnici, navighează spre nord atacând oraşul-port Valparaiso şi completându-şi flota pierdută, prin capturarea unor galioane spaniole. Continuându-şi drumul spre nord, Drake a ajuns până în dreptul graniţei de astăzi a Statelor Unite cu Canada. Voiajul său în jurul lumii a stabilit unele recorduri, printre care şi fondarea şi construirea primei biserici protestante pe continentul american. Cartografierea şi explorarea coastei de vest a Americii de Nord a fost făcută, în premieră, tot de Drake şi oamenii săi, iar hărţile şi descrierile sale asupra frontierei de nord a teritoriilor spaniole în America aveau să servească mai târziu drept una dintre mizele Războiului dintre Statele Unite şi Mexic. Întors în Anglia natală după mai mult de doi ani petrecuţi pe mări şi oceane, Drake este primit cu cele mai mari onoruri: este înnobilat de către regina Elisabeta, la bordul celebrei sale corăbii, Golden Hind, devenid astfel Sir Francis Drake a primit titlul de Sir, precum şi primar al oraşului Plymouth şi membru al Parlamentului.

– 1617: A murit matematicianul scoţian John Napier, creatorul logaritmilor neperieni (numiţi şi naturali) şi ai tabelelor de logaritmi neperieni (n. 1550).

– 1752: S-a născut compozitorul italian Antonio Zingarelli (m. 1837).

– 1765, 4/15: A murit Mihail V. Lomonosov, om de ştiinţă (a enunţat principiul conservării materiei, precursor al teoriei atomiste) şi scriitor rus; a iniţiat studiul ştiinţific al limbii ruse, contribuind la crearea limbii literare; din iniţiativa sa, în 1755, a fost fondată Universitatea din Moscova, care-i poartă numele (n. 1711).

– 1806: A murit poetul şi dramaturgul italian Carlo Gozzi (n. 1720).

– 1818: Congresul american a decretat arborarea unui steag cu câte o stea pentru fiecare stat al SUA.

– 1870: A murit Heinrich Magnus, chimist şi fizician. Heinrich Gustav Magnus (n. 2 mai) a fost un chimist şi fizician german, cel mai bine cunoscut pentru explicarea efectului omonim. A fost fratele mai mic al pictorului şi portretistului Eduard Magnus (1799 – 1872).

– 1875: S-a născut dirijorul francez Pierre Monteux (m. 1964).

– 1876: S-a născut pictorul francez Maurice de Vlaminck (m. 1958).

– 1877, 4/16: Semnarea, la Bucureşti, a Convenţiei româno-ruse care reglementa trecerea trupelor ţariste pe teritoriul României spre frontul din Balcani; în acelaşi timp, guvernul rus se obliga să menţină şi să apere integritatea teritorială a ţării şi să respecte drepturile politice ale statului roman.

– 1877, 4/16: Înfiinţarea Societăţii Ştiinţelor Medicale din Bucureşti; preşedinte, Alexandru S. Marcovici.

– 1901: S-a născut Ion Breazu, istoric şi critic literar (m. 1958).

– 1905: S-a născut compozitorul francez Eugène Bozza (m. 1991).

– 1907: S-a născut chimistul Coriolan Drăgulescu; lucrări în domeniul chimiei anorganice; cercetări în chimia analitică; membru titular al Academiei Române din 1963 (m. 1977).

– 1912: S-a născut pictorul Ion Mirea, stabilit la Paris în 1965 (m. 1987).

– 1914: S-a născut Marguerite Duras, scriitoare franceză. Marguerite Duras, numele la naştere Marguerite Donnadieu, (n. Gia Dinh, aproape de Saigon în fosta Indochina Franceză – d. 3 martie 1996, Paris) a fost o romancieră şi regizoare de film franceză, care s-a născut în Vietnamul de azi, dar a trăit şi a activat toată viaţa în Franţa.Marguerite Duras a revenit în Franţa în 1927 unde, după ce a studiat matematica, ştiinţele politice şi dreptul, a cunoscut o prodigioasă carieră de romancieră (fiind considerată a fi parte a aşa numitului curent literar nouveau roman), scenaristă şi cineastă. Ulterior, după ce a scris scenariul larg recunoscutului film a lui Alain Resnais Hiroshima, mon amour, a continuat alte două cariere, cea de realizatoare de scenarii de film şi, ulterior, cea de regizor de film.În 1943 îi apare primul roman: „Les impudents”, dar a devenit cunoscută în anii ’50, mai ales după ce a scris scenariul filmului Hiroshima mon amour (realizat în 1959), în regia lui Alain Resnais). Biografia sa a fost extrem de spectaculoasă. A fost, printre altele secretar al Ministerului Coloniilor, membră a Rezistenţei Franceze, a lucrat ca jurnalist pentru revista Observateur. În 1950, romanul „Un barrage contre le Pacifique” este nominalizat la Premiul Goncourt, pe care totu¬şi îl ratează din cauză că simpatiza cu Partidul Comunist. Un alt roman, „Moderato cantabile”,(1958) a fost ecranizat în regia lui Peter Brook, cu Jean-Paul Belmondo şi Jeanne Moreau, care a primit la Cannes premiul pentru cea mai bună actriţă.In 1984 primeşte Premiul Goncourt pentru romanul „Amantul”. A publicat zeci de volume de romane şi nuvele.Opera ei, în aparenţă statică, e populată de personaje care încearcă să scape de singurătate, găsind un sens vieţii lor prin recursul la o dragoste absolută, la crimă sau la nebunie. A scris numeroase scenarii de film; scenariul filmului „Hiroshima mon amour”, regizat de Alain Resnais, a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu.S-a stins din viaţă în 1996.

– 1915: S-a născut Vasile Florescu, teoretician şi critic literar (m. 1982).

– 1915: S-a născut George Tomaziu, pictor, desenator şi ilustrator de carte; antifascist convins, este arestat în iunie 1944 şi ameninţat să fie executat; este eliberat după actul de la 23 august; după instalarea comuniştilor la putere în România este din nou arestat şi condamnat, în noiembrie 1950, la 15 ani de muncă forţată; graţiat în 1963; în 1969 părăseşte România, stă un an la Londra şi apoi se stabileşte la Paris (m. 1990).

– 1915: S-a născut François Chamoux, arheolog, istoric şi filolog francez; specialist în civilizaţia greacă; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991 (m. 2007).

– 1915: S-a născut cântăreţul american de blues Muddy Waters (m. 1983).

– 1917: S-a născut Valeriu Ciobanu, istoric literar, folclorist şi poet (m. 1966).

– 1917: S-a născut Gall Ernö, sociolog şi publicist maghiar din România; cercetări privind rolul intelectualităţii; membru corespondent al Academiei Române din 1974 (m. 2000).

– 1918: A murit Hermann Cohen, filosof neokantian german, unul dintre întemeietorii „Şcolii de la Marburg”; preocupat de filosofia religioasă iudaică (n.4.VI.1842).

– 1920: Printr-un Decret-lege este desfiinţat Consiliul Dirigent al Transilvaniei, creat la 2.XII.1918, după unirea cu România; atribuţiile acestuia sunt preluate de Guvernul central de la Bucureşti.

– 1920: A fost realizat primul film de desene animate românesc, „Păcală în Lună”, creat de desenatorul Aurel Petrescu.

– 1921: S-a înfiinţat, la Bucureşti, Institutul de seruri şi vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino”.

– 1922: S-a născut Ludovic Paceag, compozitor şi dirijor (m. 1993).

– 1926: S-a născut compozitorul Richard Bartzer (m. 1998).

– 1929: A murit Carl Benz, inginer german (1844) Carl Friedrich Benz (Karl Friedrich Michael Benz) (n.25 noiembrie 1844, Mühlburg (Karlsruhe); d. Ladenburg) a fost un inginer german şi un pionier al automobilismului.

– 1930: S-a născut compozitorul Adalbert Winkler (m. 1992).

– 1932: S-a născut Anthony Perkins, actor. Anthony Perkins (n. New York City, New York, SUA – d. 12 septembrie 1992, Hollywood, Los Angeles, California, SUA) a fost un actor american de teatru, film şi televiziune nominalizat pentru premiul Academy Award. Perkins a fost cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Norman Bates din filmul Psycho al lui Alfred Hitchcock.
– 1932: S-a născut regizorul rus de film Andrei Tarkovski. Andrei Arsenievici Tarkovski  (n. în Zavraje, Rusia (Regiunea Kostroma) – m. 28 decembrie 1986 la Neuilly-sur-Seine, lângă Paris. Este înmormântat la cimitirul ortodox din Sainte-Geneviève-des-Bois, Franţa) a fost un regizor, actor şi scriitor rus. Unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi ai întregii istorii a cinematografiei.A jucat un rol prim rang în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică şi studiul asupra timpului în film (dezvoltat teoretic în cartea sa, Sculpting in Time).Născându-se şi profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale (care, de altfel, se limitează la 7 filme şi câteva scurt-metraje – în 27 de ani). Cu toate că Tarkovski nu-şi recunoaşte intenţia, câteva din filmele sale – Andrei Rubliov, Oglinda (film), Călăuza – conţin idei privite cu ostilitate de Uniunea Sovietică.

– 1932: S-a născut Ştefan Zorzor, compozitor şi muzicolog.

– 1933: S-a născut actorul Ştefan Tapalagă (m. 1994).

– 1933: A murit istoricul Nicolae Docan; pasionat numismat, a lăsat numeroase lucrări în domeniu, precum şi o impresionantă colecţie de monede (dăruită Academiei Române); membru corespondent al Academiei Române (n.24.VI.1874).

– 1938: S-a născut Aristide Buhoiu, reporter radio, realizator de emisiuni tv. şi publicist; din 1957 până în 1983 a lucrat, succesiv, la Radio Timişoara, Radio Cluj, Radio Bucureşti şi la Televiziunea Română; din 1985 până în 2002 a fost editor al publicaţiei săptămânale „Universul” din Statele Unite (unde se stabilise), considerată una dintre cele mai importante reviste ale românilor americani; după 1989 a stat mult şi în ţară (m.17.IX.2006).

– 1941: A murit compozitorul Grigore Teodosiu (n. 1871).

– 1944: Bombardament masiv al aviaţiei anglo-americane asupra Bucureştiului, soldat cu mari distrugeri materiale şi mii de morţi.

– 1945: Al Doilea Război Mondial: Teritoriul Ungariei a fost complet eliberat de sub ocupaţia fascistă, de către trupele române şi sovietice.

– 1946: S-a născut baritonul rus Serghei Leiferkus.

-1947: Înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI), instituţie specializată a ONU, cu sediul la Montreal (România este membru al OACI din 24.IV.1965).

– 1949: A fost semnat, la Washington, Tratatul Atlanticului de Nord (baza legală şi contractuală a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord – NATO).

– 1950: S-a născut Christine Lahti, actriţă americană şi regizor de film de scurt-metraj; în ultima perioadă a acceptat mai puţine roluri în filme, acordând tot mai multă atenţie cauzelor umanitare.

– 1952: S-a născut chitaristul nord-irlandez Gary Moore (m. 2011).

– 1955: S-a născut actorul Valentin Popescu.

– 1957: S-a născut Aki Kaurismäki, regizor, producător, scenarist şi actor finlandez.

– 1961: A murit matematicianul Simion Stoilow, unul dintre creatorii, pe plan mondial, ai teoriei topologice a funcţiilor; este considerat întemeietor al şcolii române de matematică modernă; membru titular al Academiei Române din 1945 (n. 1887).

– 1965: S-a născut Robert Downey Jr., actor de film american; fiul realizatorului de film underground Robert Downey Sr.

– 1965: A murit medicul Marius Nasta, unul dintre fondatorii şcolii române de ftiziologie; membru titular al Academiei Române din 1955 (n. 1890).

– 1968: A murit (a fost asasinat) Martin Luther King, pastor şi publicist american; lider al mişcării populaţiei de culoare din SUA pentru recunoaşterea pe cale paşnică a drepturilor civile ale afro-americanilor; Premiul Nobel pentru pace pe 1964 (n.15 ianuarie 1929, Atlanta, Georgia – d. Memphis, Tennessee).

– 1972: A murit fizicianul Gheorghe (George) Atanasiu, deschizător de drumuri în diverse domenii ale fizicii (fotoelectricitate, optică şi geofizică); membru titular al Academiei Române din 1963 (n. 1893).

– 1975: S-a născut actorul Alexandru Papadopol.

– 1979: S-a născut actorul australian Heath Ledger (m. 2008).

– 1983: Începe prima misiune a navetei spaţiale americane „Challenger” (la 28.I.1986, la a patra misiune, după 73 de secunde de la decolarea de la Cape Canaveral, naveta a explodat, accidentul soldându-se cu moartea celor şapte astronauţi aflaţi la bord; catastrofa navetei a fost considerată, în epocă, drept cel mai grav accident din istoria spaţială a SUA).

– 1985: A murit compozitorul George Derieţeanu (n. 1918).

– 1991: A murit Max Frisch, dramaturg şi romancier elveţian de limbă germană (n. 1911).

– 1992: A murit (la Villalba, Spania) Vintilă Horia, poet, prozator şi eseist; din primăvara lui 1945 trăieşte în Italia (unde practică jurnalismul); în 1948 emigrează în Argentina (unde este lector de limba şi literatura română la Facultatea de Litere şi Filosofie din Buenos Aires), pentru ca în 1953 să se stabilească în Spania (unde va lucra şi ca redactor la Radiodifuziunea Spaniolă); în februarie 1946 este condamnat în România (de „Tribunalul Poporului”) la muncă silnică pe viaţă (n. 1915).

– 1997: Semnarea (la Oviedo, Spania) a Convenţiei europene asupra bioeticii (o convenţie a Consiliului Europei asupra drepturilor omului şi a biomedicinei, care interzice intervenţiile asupra genomului uman).

– 1997: A murit scriitorul rus Vladimir Solouhin (n. 1924).

– 2001: România câştigă, la Salonul de invenţii de la Geneva, 22 de medalii de aur, 18 de argint şi 22 de bronz, pentru cele 62 de invenţii prezentate, clasându-se pe primul loc, ca număr total de medalii obţinute.

– 2003: A fost inaugurat Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

– 2008: Palatul Parlamentului din Bucureşti este inclus în Cartea Recordurilor, cu trei recorduri mondiale: cea mai mare clădire administrativă cu destinaţie civilă, cea mai masivă clădire din lume şi cea mai scumpă clădire. Cartea Recordurilor Guiness înscrie construcţia pe locul 2 în lume după Pentagon, cu o suprafaţă desfăşurată de 330.000 metri pătraţi, şi pe locul 3 ca volum, cu 2.550.000 metri cubi, după clădirea de asamblare a rachetelor spaţiale de la Cape Canaveral din Florida şi după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

– 2012: A murit Claude Miller, scenarist, regizor, producător de film francez (n.20.II.1942).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here