S-a întâmplat în 4 aprilie 1968

0
82

S-a întâmplat în 4 aprilie 1968: A murit (a fost asasinat) Martin Luther King, pastor şi publicist american; lider al mişcării populaţiei de culoare din SUA pentru recunoaşterea pe cale paşnică a drepturilor civile ale afro-americanilor. Martin Luther King Jr. n.15.01.1929, Atlanta – d. Memphis) a obţinut premiul Nobel pentru pace pentru compania dusă împotriva rasismului. Acesta şi-a dorit ca toţi cetăţenii SUA să fie judecaţi după calităţile lor personale şi nu după culoarea pielii.

        Cunoscut și sub abrevierea MLK, a organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru de-segregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. Cele mai multe astfel de legi, și anume Civil Rights Act, Voting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson.

         În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: I have a dream (Am un vis). L-a cunoscut pe John Fitzgerald Kennedy care i-a acordat sprijinul în lupta împotriva discriminării rasiale.

         Martin Luther King a fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964 pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi războiului din Vietnam.King a fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee. După moartea sa i s-a acordat Medalia prezidențială pentru libertate în 1977 și Medalia de Aur în 2004; În 1986 ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite.

        Martin Luther King a aderat la filozofia nonviolenţei a lui Gandhi. În 1955 a început lupta sa de a convinge guvernul SUA să declare ilegală politica discriminării rasiale în statele din sud. Rasiştii au răspuns cu violenţă iniţiativelor nonviolente ale oamenilor negrii. În 1963, 250.000 de demonstranţi au făcut un marş la Lincoln Memorial în Washington, unde Martin Luther King a avut discursul său renumit „Am avut un vis”. În următorul an, preşedintele Johnson a promulgat o lege ce interzice toate discriminările rasiale.

      Martin Luther King a avut însă oponenţi puternici. Liderul FBI, John Edgar Hoover, l-a pus sub urmărire sub pretextul că ar fi comunist, iar când King s-a opus politicii de administrare în Vietnam, a ieşit din graţiile preşedintelui. Nici până astăzi nu s-a stabilit cu certitudine dacă cel care l-a ucis pe King a acţionat pe cont propriu sau dacă a făcut parte dintr-o conspiraţie.

        Principala moștenire lăsată de Martin Luther King a fost victoria obținută în domeniul eliminării discriminării rasiale. Legea Civil Rights Act din 1968, a fost promulgată în 11 aprilie, la doar o săptămână distanță de moartea liderului de culoare. Articolul VIII al legii, cunoscut îndeobște sub numele de Fair Housing Act, prevedea eliminarea oricărei discriminări bazate pe rasă, religie sau origine etnică, în domeniul vânzării, închirierii și creditării locuințelor.

          Ulterior, prevederile legii au fost extinse și la discriminări bazate pe sex, stare familială, dizabilități și în fine, orientare sexuală. Această lege a fost văzută ca un tribut adus luptei lui King pentru combaterea discriminărilor de orișice fel între cetățenii americani. Pe plan internațional, mișcarea non-violentă condusă de King a influențat Black Consciousness Movement și Civil Rights Movement din Africa de Sud.

           Lupta lui King a servit drept exemplu liderului sud-african Albert Lutuli, și el, laureat al Premiului Nobel.Soția lui King, Coretta Scott King, a călcat și ea pe urmele lui, afirmându-se în lupta pentru drepturile civile și eliminarea oricărui fel de discriminare. În anul în care Martin Luther King a fost asasinat, ea a înființat Centrul King în Atlanta, menit să perpetueze memoria și moștenirea lăsată de acesta.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1964/king/biographical/

https://www.history.com/topics/black-history/martin-luther-king-jr

https://www.biography.com/people/martin-luther-king-jr-9365086

https://www.ro.biography.name/reformatori/145-sua/389-martin-luther-king-jr-1929-1968

http://www.ziare.com/cultura/documentar/4-aprilie-1968-zi-neagra-in-istoria-americii-asasinarea-lui-martin-luther-king-1159980

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here