S-a întâmplat în 4 aprilie 1949: A fost semnat, la Washington, Tratatul Atlanticului de Nord (baza legală şi contractuală a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord – NATO); cunoscut şi sub numele de Tratatul de la Washington, acesta a fost semnat de miniştrii de externe din Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia şi SUA; NATO este cea mai puternică şi mai solidă organizaţie politico-militară de apărare colectivă din istorie; Tratatul de la Washington a intrat în vigoare la 24.VIII.1949.
Între 1945-1949, vestul era îngrijorat de expansionismul URSS care dorea să-și mențină forță militară la întreagă capacitate și să impună forme ne-democratice de guvernământ. Între 1947-1949, Norvegia, Grecia, Turcia și alte țări vest-europene sunt amenințate datorită blocadei Berlinului.
În 1947 are loc Tratatul de la Dunkirk, tratat de apărare colectivă între Franța și Marea Britanie prin care își asumau asistență mutuală în cazul unui „atac german” asupra uneia dintre ele și prevenirea Germaniei de a redeveni o mare putere. În 1948 este încheiat Tratatul de la Bruxelles între Franța, Marea Britanie, Belgia, Olanda și Luxemburg care prevedea colaborare economică, socială și culturală prin articole formale. Conform articolului 4, sunt asigurate garanțiile de securitate. Aderarea se făcea prin invitație, iar tratatul trebuia ratificat de toate statele care pot ieși din tratat după 50 de ani.
Au loc negocieri cu Canada și SUA pentru formarea unei Alianțe Nord-Atlantice dintre Europa și America de Nord.Danemarca, Islanda, Norvegia și Portugalia au fost invitate de marile puteri să participe la Tratatul de la Bruxelles. În 1949 este încheiat Tratatul de la Washington din 1949 prin care cele 12 țări fondatoare: SUA, Canada, Franța, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Portugalia, Italia pun bazele NATO.
În cadrul Tratatului, ţările membre se angajează să-şi menţină şi să-şi dezvolte capacităţile de apărare, individual şi colectiv, creând premize pentru planificarea apărării colective. În conformitate cu Articolul 10 al Tratatului, „Alianţa rămâne deschisă pentru aderarea viitoare a altor state europene în măsură să favorizeze dezvoltarea principiilor NATO şi să contribuie la securitatea regiunii Atlanticului de Nord”.
În alte articole ale Tratatului, fiecare din statele membre se angajează să contribuie la dezvoltarea unor relaţii internaţionale de pace şi prietenie prin promovarea valorilor democratice şi libertăţii individuale a cetăţeanului.
Surse:
http://www.mae.ro/sites/default/files/file/pdf/TRATATUL%2520NORD-ATLANTIC.pdf
https://infocenter.md/semnarea-tratatului-antlanticului-de-nord-4-aprilie-1949/
https://www.nato.int/nato-welcome/index_ro.html
https://www.academia.edu/10475719/Tratatul_Atlanticului_de_Nord_-referat
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai