S-a întâmplat în 31 mai 1930

0
173

S-a întâmplat în 31 mai 1930: S-a născut Clint Eastwood, actor, regizor şi producător de film american. Clinton Eastwood jr., câştigător a cinci premii Oscar ca regizor, actor şi producător.Ca erou de western-uri şi filme de acţiune, se numără din anii ’60 printre cele mai de succes star-uri ale lumii. Mai târziu devine un regizor şi producător de film renumit şi obţine în anii 1993 şi 2005 Oscarul pentru cea mai bună regie. În plus, a fost distins ca producător al acestor filme cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

        Clint Eastwood este fiul contabilului Clinton Eastwood și al soției acestuia, Ruth.În timpul recesiunii economice, tatăl său a fost nevoit să lucreze ca vânzător într-o benzinărie și să pornească prin țară cu familia sa, în căutare de lucru. Clint locuia câteodată la bunica sa, care avea o crescătorie de găini în Sunol. În cele din urmă, familia sa s-a stabilit în Oakland. Eastwood, care trecea drept timid și introvertit, a frecventat zece școli diferite și a absolvit liceul în 1948.Printre altele, a lucrat ca tăietor de lemne, fochist, vânzător la benzinărie și magaziner.
         În anul 1951 a fost chemat la armată și deplasat la Fort Ord, unde a lucrat doi ani ca instructor de înot. În armată l-a cunoscut pe David Janssen, viitorul interpret al lui Richard Kimble din serialul „Fugitive”. Janssen i-a propus lui Eastwood să-și încerce, ca și el, norocul la Hollywood.În 1986 Eastwood a apărut pe primele pagini ale ziarelor, când a fost votat primar al locului său natal, Carmel. A deținut această funcție până în 1988.[8] Eastwood este membru al Partidului Republican și a sprijinit printre altele candidatura la președinție a lui Richard Nixon și Ronald Reagan. Deoarece s-a împotrivit războiului din Irak și l-a considerat o mare greșeală, Clint Eastwood a fost de asemenea un hotărât oponent al conducerii Bush. Deși se știe că Eastwood are probleme mari cu auzul, el refuză să poarte în public vreun aparat auditiv.
        Relativ recent, el a regizat drama apreciată de critică din 2008, „Gran Torino”. Eastwood a obținut premiul de interpretare din partea National Board of Review pentru rolul realizat de el în acest film, Walt Kowalski, singurul rol pe care l-a jucat de la „Million Dollar Baby” încoace. De asemenea, anul trecut el a regizat și produs „Changeling” , cu Angelina Jolie. Filmul a fost nominalizat la Palme d’Or și a obținut premiul special, când a fost lansat la Festivalul de film de la Cannes, în 2008. Pelicula a mai primit încă trei nominalizări la Oscar,inclusiv cea de interpretare feminină pentru Jolie, iar Eastwood a primit nominalizări la premiile BAFTA și London Film Critics, la categoria cea mai bună regie.
       În 2007, Eastwood a obținut două nominalizări la premiul Academiei, la categoriile cel mai bun regizor și cel mai bun film, pentru drama de război „Letters from Iwo Jima” , care vorbește despre bătălia istorică a celui de-al Doilea război mondial, din perspectiva japonezilor. De asemenea, filmul a câștigat premiile Golden Globe și Critics Choice pentru cel mai bun film de limbă străină, și a obținut titlul de cel mai bun film din partea unor asociații de critici cum ar fi cele din Los Angeles, sau National Board of Review. „Letters from Iwo Jima” este un film care face parte din galeria filmelor de război ale lui Eastwood, după renumita dramă „Flags of Our Fathers,” care spune povestea americanilor care, în timp ce ridicau steagul pe Iwo Jima, au fost imortalizați în celebra fotografie.
        În 2005, Eastwood a câștigat premiul Academiei pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, cel de-al doilea premiu la ambele categorii, pentru „Million Dollar Baby.” El a obținut de asemenea o nominalizare la categoria cel mai bun actor pentru interpretarea sa din acest film. De asemenea, Hilary Swank și Morgan Freeman au obținut Oscaruri, cel de-al doilea pentru cel mai bun actor dintr-un rol secundar, iar filmul a fost nominalizat la premiile pentru cel mai bun scenariu-adaptare și cel mai bun montaj. Drama extrem de apreciată realizată de Eastwood, „Mystic River” a fost lansată în 2003 la Festivalul de film de la Cannes, aducându-i regizorului o nominalizare la Palme d’Or și un premiu Golden Coach (Trăsura de aur). „Mystic River” a mai obținut încă șase nominalizări la premiile Academiei, inclusiv două pentru cel mai bun regizor și cel mai bun film. Sean Penn și Tim Robbins au luat Oscaruri la categoriile cel mai bun actor și cel mai bun rol secundar, iar filmul a mai avut nominalizări și la categoriile cea mai bună actriță dintr-un rol secundar și cel mai bun scenariu.
        În 1993, westernul lui Eastwood „Unforgiven” a primit nouă nominalizări la premiile Academiei, dintre care trei erau adresate chiar lui Eastwood, care a câștigat premiile pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, obținând și o nominalizare la categoria cel mai bun actor. Filmul a mai obținut Oscaruri la categoriile cel mai bun actor dintr-un rol secundar (Gene Hackman) și cel mai bun montaj, fiind de asemenea nominalizat la categoriile cel mai bun scenariu original, cea mai bună imagine, cel mai bun regizor artistic, cel mai bun montaj și cea mai bună coloană sonoră. Eastwood a fost răsplătit cu premiul Academy’s Irving Thalberg Memorial în 1995.
       La decernarea premiilor Golden Globe în 1971, Eastwood a primit premiul de excelență internațională în cinematografie, Henrietta. În 1988, i s-a acordat premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga sa activitate. În anul următor el a obținut primul său Glob de Aur pentru regie, pentru filmul „Bird”, iar în 1993, el a primit din nou premiul pentru cea mai bună regie, pentru „Unforgiven.” Nominalizat în 2004 la categoria cea mai bună regie pentru „Mystic River”, Eastwood a primit în anul următor Globul de aur pentru cea mai bună regie pentru filmul „Million Dollar Baby”. În 2005, el a primit și o nominalizare la categoria cea mai bună muzică, pentru același film.
         Filmele lui Eastwood au primit și premii internaționale din partea criticilor sau la festivalurile de film, inclusiv cel de la Cannes, unde a fost chiar președintele juriului în 1994. De asemenea, s-a bucurat de nominalizări la Palme d’Or pentru „White Hunter Black Heart” în 1990; „Bird” a câștigat de asemenea premiul pentru cel mai bun actor și un premiu pentru cea mai bună coloană sonoră, la festivalul din 1988; iar „Pale Rider” a fost premiat în 1985. El a mai primit încă două distincții semnificative pentru contribuția sa la cinematografie: premiul Lumiere, la inaugurarea Marelui Festival de Film de la Lyon; și gradul de Comandor al Legiunii de Onoare, oferit de însuși președintele Franței, Nicolas Sarkozy.
       În plan personal, Clint Eastwood a avut multe relații, din care au rezultat opt copii. Laurie este copilul nerecunoscut de el, rezultat dintr-o relație pe când era logodit cu actrița Maggie Johnson. Are o aventură cu dansatoarea Roxanne Tunis și devine tatăl lui Kymber Linn, care este primul lui copil.Cu Maggie se căsătorește în 1953, la 23 de ani și după 11 ani se despart. Au doi copii: Kyle și Alison. Dar în 1984 Clint și Maggie divorțează.
          În această perioadă a avut o relație cu actrița Sondra Locke (din 1975 până în 1989) pe care a obligat-o să facă două avorturi. Deși au fost apropiați, au locuit împreună și au colaborat în filme, cei doi nu s-au căsătorit niciodată. În schimb, Clint mai are cu actrița Frances Fisher pe fiica sa, Francesca și cu însoțitoarea de bord Jacelyn Reeves îl are pe Scott, care îi seamnă leit, și pe Katryn. Din căsătoria cu jurnalista Dina Ruiz (1996-2014) a rezultat o fiică, Morgan. Din 2014 partenera sa de viață este Christina Sandera, mai mică cu 33 de ani ca el.

Surse:

http://www.clinteastwood.net/

https://www.biography.com/actor/clint-eastwood

https://www.britannica.com/biography/Clint-Eastwood

https://www.ro.biography.name/actori/109-sua/612-clint-eastwood-jr-1930

https://www.cinemagia.ro/actori/clint-eastwood-255/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.