S-a întâmplat în 31 iulie…

0
65

S-a întâmplat în 31 iulie…

– 1431: Prima atestare a oraşului Piatra Neamţ.

– 1498: În cea de-a treia călătorie, Cristofor Columb devine primul european care descoperă insula Trinidad. Columb a ridicat ancora în a treia sa călătorie pe data de 30 mai 1498. Prima debarcare a avut loc pe insula Trinidad (Sfânta Treime).
– 1556: A murit Ignaţiu de Loyola, întemeietorul ordinului iezuit (n. 1491).
– 1784: A murit Denis Diderot, filosof, critic de artă, eseist, romancier şi dramaturg francez.Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres (Champagne-Ardenne); d. Paris) a fost un filosof şi scriitor francez.Născut la Langres, Diderot a fost o figură complexă a iluminismului francez, având o influenţă majoră asupra spiritului raţionalist al secolului al XVIII-lea. Diderot a primit o educaţie iezuită şi a renunţat la o carieră în drept, dedicându-se studiului şi scrisului. În 1745, împreună cu D’Alembert, Diderot a început să editeze Encyclopédie, un proiect celebru, care i-a inclus aproape toţi scriitorii francezi iluminişti importanţi.Una din piesele sale, Le Père de famille (Tatăl de familie, 1758), a fost considerată prototipul „dramei burgheze”. Dintre celelalte opere ale sale, La Religieuse (Călugăriţa, 1796) – roman psihologic, Jacques le fataliste (Jacques fatalistul, 1796), precum şi satira Le Neveu de Rameau (Nepotul lui Rameau) au devenit binecunoscute.De asemenea, Diderot este apreciat şi pentru scrierile sale filozofice: Pensées philosophiques (Cugetări filozofice,1746) şi Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi, 1749). Diderot a avut o contribuţie fundamentală în domeniul criticii moderne de artă, cu ale sale Salons (Saloane), articole pe care le-a publicat în ziare, începând din anul 1759. Corespondenţa vastă a lui Diderot descrie o imagine obiectivă a epocii sale. El a avut o influenţă semnificativă asupra generaţiilor următoare de gânditori din Franţa, Germania şi Anglia.
– 1718: S-a născut John Canton, fizician englez. John Canton (d. 22 martie 1772) a fost un fizician englez. Contribuţiile sale cele mai valoroase au avut ca obiect de studiu magneţii artificiali şi compresibilitatea lichidelor.Pentru activitatea sa, în 1751 i se decernează Medalia Copley.Medalia Copley (en: The Copley Medal) este un premiu acordat de către Royal Society din Londra pentru realizări remarcabile în cercetare în orice ramură a ştiinţei.
– 1790: Primul brevet de invenţie american.Primul brevet american, cu semnătura lui George Washington, a fost acordat lui Samuel Hopkins pentru inventarea potasei caustice.
– 1800: S-a născut Friedrich Wöhler, chimist german. Friedrich Wöhler (n. Frankfurt am Main – d. 23 septembrie 1882, Göttingen) a fost un chimist german, cunoscut pentru sinteza ureei, dar şi pentru descoperirea unor elemente chimice.Wöhler este considerat pionierul chimiei organice datorită sintetizării ureei (sinteza Wöhler) în 1828.Până în 1828 se credea că substanţele chimice se pot forma doar sub influenţa „forţei vitale” în corpul animalelor şi plantelor. Wöhler a demonstrat că această teorie este falsă prin prepararea artificială a ureei folosind numai materiale anorganice. Sinteza ureei a fost esenţială pentru biochimie deoarece ea a dovedit că un compus cunoscut ca fiind produs numai de organisme biologice poate fi produs în laborator, în anumite condiţii, din materiale fără viaţă. Această sinteză in vitro de materie organică a invalidat teoria general acceptată la acea vreme (vitalism) despre vis vitalis, o „forţă a vieţii” transcedentală necesară pentru producerea compuşilor organici.
 – 1803: S-a născut John Ericsson, inventator american de origine suedeză. John Ericsson (d.8 martie, 1889) a fost un inventator suedez.A inventat un nou tip de nava de luptă, monitorul..Proiectul presupunea expunere minimă la suprafaţa apei, puntea şi cala protejate de o cuirasă groasă şi un tun cu ax rotitor..O navă mai mică, de circa o mie de tone şi mai rapidă, putând atinge o viteză maximă de 9 noduri. Ca şi armament, Monitor poseda o turelă cu două tunuri Dahlgren de 11 inch/280 mm, iar echipajul era format din 59 membri.Primul cuirasat, construit de John Ericsson, a fost numit Monitor.USS Monitor este primul monitor construit de Marina Statelor Unite în timpul Războiului Civil American. Este cel mai faimos pentru participare sa în Bătălia de la Hampton Roads din 9 martie 1862, prima luptă care a implicat o confruntare între două nave de război de tip cuirasat. USS Monitor a luptat contra monitorului CSS Virginia (fosta fregată USS Merrimack) care aparţinea Marinei Statelor Confederate ale Americii. Bătălia s-a încheiat nedecis, ceea ce a însemnat o victorie strategică a Uniunii prin aceea că blocada s-a păstrat. Confederaţia a pierdut CSS Virginia, nava fiind scufundată pentru a evita capturarea, iar Uniunea a construit mai multe copii ale navei USS Monitor.Gideon Welles, secretarul Marinei Americane a propus construirea unei nave de luptă ca răspuns la construcţia navei de luptă CSS Virginia. Comanda de începere a construcţiei navei USS Monitor a fost dată la 4 octombrie 1861, iar nava a fost lansată la apă pe 30 ianuarie 1862.Virginia a angajat mica navă Monitor, ca într-un duel Goliat împotriva lui David. Manevrând greoi, Virginia executa foc asupra sprintenului şi rapidului Monitor, care beneficia de turela pe care o putea roti spre a-şi folosi tunurile în orice direcţie.Aşa a început o nouă eră în războiul naval, născându-se şi o nouă clasă de nave: monitorul. Tot de atunci, turela şi-a demonstrat avantajele asupra tunurilor amplasate în poziţii fixe.Monitorul este o navă de război cuirasată, de tonaj mic, maritimă sau fluvială, prevăzută cu armament de artilerie grea, cu tunuri protejate cu turele, destinată luptei împotriva obiectivelor de pe mal. În limbaj tehnic, acest tip de navă este denumit purtător de artilerie.
-1848: S-a născut Robert Planquette, compozitor francez de operetă (m. 1903)
– 1866:S-a născut astronomul Nicolae Coculescu, fondatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti (1908); lucrări de mecanică cerească . Nicolae C. Coculescu (n. Craiova – d. 5 noiembrie 1952, Bucureşti) a fost un astronom român. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Bucureşti. În 1908 a înfiinţat Observatorul Astronomic din Bucureşti.Este cunoscut pentru studiile sale de mecanică cerească asupra calculului perturbaţiilor planetelor.
– 1875: S-a născut Jacques Villon (pseudonimul lui Gaston Duchamp), pictor cubist şi gravor francez; fratele pictorului Marcel Duchamp (m. 1963).
– 1885: S-a născut istoricul Vasile Grecu; s-a preocupat, îndeosebi, de istoria şi literatura Bizanţului, a influenţei exercitate de cultura bizantină asupra celei române; membru corespondent al Academiei Române din 1936 (m. 1972).
– 1886: A murit compozitorul şi pianistul maghiar Franz Liszt; unul dintre cei mai importanţi inovatori în domeniul armoniei şi al artei pianistice; la vârsta de şapte ani cânta foarte bine la pian, la opt ani compunea, la nouă dădea concerte publice, iar la zece ani studia cu Carl Czerny şi Antonio Salieri la Viena (n. 1811).
– 1893: S-a născut Aca de Barbu, cântăreaţă şi profesoară (se înscrie printre fondatorii Operei Române din Cluj) (m. 1958).
– 1896: S-a născut tenorul Nicu Apostolescu (m. 1984).
– 1896: S-a născut George Fotino, jurist şi istoric; preocupat îndeosebi de istoria dreptului românesc; membru corespondent al Academiei Române din 1945 (m. 1969).
– 1901: S-a născut Jean Dubuffet, pictor, sculptor şi gravor francez, promotor al „raw art” (arta brută) (m. 1985).
– 1910: S-a născut Grigore Popa, poet, eseist şi filosof (m. 1994).
– 1912: A doua renunţare la tron a principelui Carol II (revenit la 20 februarie 1920).
– 1914: S-a născut actorul francez de film Louis de Funès (Louis Germain de Funès de Galarza) (m. 1983).
– 1914: A murit (asasinat de un naţionalist) Jean Jaurés, om politic şi istoric francez; unul dintre fondatorii Partidului Socialist Francez (1902) şi ai ziarului „L’Humanité” (1904); pacifist convins, s-a opus militarismului şi războiului (n. 1859).
– 1919: S-a născut Primo Levi, chimist şi scriitor italian. Primo Levi (n. Torino; d. 11 aprilie 1987 în aceeaşi localitate) a fost un scriitor şi chimist italian. Mai presus de toate, este cunoscut ca martor şi supravieţuitor al Holocaustului. În opera sa autobiografică „Mai este oare acesta un om?” şi-a descris experienţele din lagărul de la Auschwitz.În toamna lui 1943, Levi s-a alăturat Rezistenţei italiene.În decembrie 1943, a fost capturat de miliţiile fasciste şi, dat fiind că era evreu, a fost internat în lagărul de la Fossoli, de lânga Modena.Ulterior, în februarie 1944, alături de ceilalţi deţinuţi din lagăr, a fost deportat la Auschwitz.A supravieţuit până la eliberarea de către Armata Roşie, iar în 1945 a fost repatriat în Italia, după o lungă călătorie prin toată Europa, descrisă în cartea „Armistiţiul”.
Traduceri în limba română.
– 1919: S-a născut Maurice Boitel, pictor francez (d. 2007).
– 1921: S-a născut avocatul englez Peter Benenson, fondatorul organizaţiei pentru drepturile omului „Amnesty International” (1961) (m. 2005).
– 1927: S-a născut compozitorul şi muzicologul Ştefan Niculescu; preocupat de studiul muzicilor arhaice (europene şi extra-europene); director-fondator al festivalului „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (1991); membru titular al Academiei Române din 1996 (m. 2008).
– 1928: Leo rage pentru prima oară… Celebrul leu de la Metro Goldwyn Mayer, supranumit „Leo”, rage pentru prima oară pe ecran în filmul  „White Shadows On The South Seas”.
– 1931: S-a născut Ivan Rebroff (numele lui adevărat era Hans Rolf Rippert), cântăreţ german (de origine rusă) de operă, muzică folk şi cântece populare ruseşti, posesor al unei voci ce acoperea patru octave şi jumătate, de la registrul bas şi până la notele cele mai înalte (m. 2008).
– 1932: Partidul Naţionalist German al Muncitorilor câştigă peste 38% din voturi la alegerile din Germania.
– 1937: S-a născut pictorul si sculptorul Henry Mavrodin. Născut la Bucureşti, Henry Mavrodin a absolvit în 1963 Academia de Artă, la clasa pictorului Corneliu Baba – maestru căruia îi păstrează şi în prezent un cult devotat. În 1970 a emigrat în Italia, unde a lucrat şi a expus cu asiduitate, de-abia după 1990 revenind, frecvent, în România. La Bucureşti a expus o singură dată, la Muzeul Naţional de Artă, în 1998. A fost profesor şi, vreme de cinci ani, decan al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei a Universităţii de Artă din Bucureşti, funcţie din care a demisionat în anul 2000. La editura Paideia i-au apărut volumele „Glaocoon sau prestigiul artistului în cetatea ideală” (1999) – teza sa de doctorat – şi „Gemenele vitrege” (1998) – eseuri şi publicistică.
– 1938: S-a născut actorul Nicu Constantin (m. 2009).
– 1944: S-a născut actriţa americană de film Geraldine Chaplin; fiica lui Charles Chaplin.
– 1944: A dispărut, în cursul unei misiuni militare, scriitorul francez Antoine de Saint-Exupery.Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (n. 29 iunie 1900, Lyon – d. deasupra Mării Mediterane) a fost romancier,eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. S-a făcut cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită povestirii „Le Petit Prince“ („Micul Prinţ“, 1943), una din cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în circa 110 limbi.În 1998 s-a găsit în Marea Mediterană o brăţară cu gravura numelui său şi bucăţi din avionul Lightning P38, cu care decolase din Corsica. În octombrie 2003, din largul mării în faţa Marsiliei au fost scoase la suprafaţă fragmente ale avionului, care au putut să fie identificate fără îndoială ca aparţinând avionului cu care zburase Saint-Exupéry.Primele sale romane, „Courier Sud“ („Curierul de Sud“, 1929) şi „Vol de nuit“ („Zbor de noapte“, distins în 1931 cu Premiul Femina), tematizează experienţa sa de aviator şi se remarcă prin descrierea unor situaţii periculoase (risc de prăbuşire, singurătatea la mare înălţime etc.). Operele ulterioare, „Terre des Hommes“(„Pământul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) şi „Pilote de guerre“ („Pilot de război“, 1942) redau filosofia de viaţă împregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.Povestirea modernă „Le Petit Prince“ („Micul prinţ“, 1943), având deviza: „Numai cu inima poţi vedea bine, lucrurile esenţiale rămân ascunse ochilor“, s-a bucurat în epoca de după război de o mare popularitate. Micul locuitor al unei planete minuscule porneşte într-o lungă călătorie prin lume ca să caute adevăratul sens al vieţii. În cursul peregrinărilor sale ajunge să-şi dea seama că pentru a fi fericit „ajunge să te gândeşti că undeva, printre milioane de stele, există fiinţa iubită“ iar ceea ce conferă un sens existenţei sunt relaţiile dintre oameni, care implică şi responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalţi.Notiţele sale făcute cu ocazia misiunilor de luptă în timpul războiului au fost reunite şi publicate postum cu titlul „La Citadelle“ („Citadela“, 1948).Alte opere ale lui Antoine de Saint-Exupéry sunt: „Lettre à un otage“ („Scrisori către un ostatec“, 1943), „Un sens à la vie“ („Să dai un sens vieţii“, postum 1956).Toţi biografii săi arată că aviatorul şi scriitorul era pasionat şi de ştiinţă.Aprofunda teoria cuantică, principiile entropiei. Citea filosofie, cu sentimentul că este învecinată cu ştiinţa. În 2008 editura Gallimard a editat Lettre a l’inconnue, publicată în România la editura RAO în anul 2009, în traducerea Ilenei Cantuniari.
– 1949: S-a născut Mircea Baniciu, interpret şi compozitor, fost solist, în anii ’70 ai secolului XX, în legendarul grup „Phoenix”.
– 1949: S-a născut psihologul şi jurnalistul, Andrei Partoş, realizator de emisiuni radio şi TV (în prezent realizează emisiunea „Psihologul muzical”, care se difuzează în fiecare vineri noapte la postul Radio România Actualităţi).
– 1950: S-a născut prozatorul Alexandru Vlad.
– 1954: Prima ascensiune pe K2, de către o expediţie italiană condusă de Ardito Desio.După eforturi la limita posibilităţii omeneşti, la 31 iulie 1954, la ora 18.00, vârful celui de-al doilea munte al lumii este cucerit de alpiniştii italieni Compagnoni Achille şi Lacedelli Lino.K2 este al doilea munte ca înălţime din lume, după Everest. Are 8.611 metri, este situat la 1.500 km vest de Everest, în mijlocul Asiei. Litera K desemnează masivul Karakorum, uriaşul lanţ muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrală, iar cifra 2 o ordine stabilită arbitrar de primii topografi.
– 1957: A intrat în funcţiune, la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, primul reactor atomic românesc de cercetare (de 200 kW).
– 1962: S-a născut Wesley Snipes, actor american .Wesley Trent Snipes (n. 31 iulie 1962, Orlando, Florida) este un actor american, producător de film şi expert în arte marţiale, care a apărut în numeroase filme artistice, thrillere şi drame.
-1964: Prima imagine gros-plan a Lunii.Sonda spaţială americană Ranger VII transmite catre Terra primele imagini cu detalii ale suprafeţei Lunii, înainte de a se prăbuşi pe aceasta.
– 1968: Beatles înregistrează piesa muzicala Hey Jude.
– 1976: NASA publică faimoasa fotografie „Faţa de pe Marte”, făcută de Viking 1
– 1979: Este emis Decretul nr. 284 din 31 iulie 1979 privind stabilirea sectoarelor Municipiului Bucureşti.
– 1986: A murit Iustin Moisescu, al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1977-1986) (n. 1910).
– 1988: A murit violoncelistul francez André Navarra (n. 1911).
– 1991: Preşedintele SUA, George Bush, şi omologul său rus, Mihail Gorbaciov, au semnat, la Moscova, Tratatul privind reducerea armelor strategice – START 1. Acesta înlocuia Acordul SALT (Strategic Arms Limitation Talks) semnat în 1972 şi prelungit în 1979 de SUA şi URSS prin care se prevedea limitarea dezvoltării armamentului.
– 2005: A murit economistul olandez Willem Frederik „Wim” Duisenberg, primul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) şi cel care a introdus moneda unică în Europa, supranumit „părintele euro” (n. 1935).
– 2008: Robotul spaţial american Phoenix confirma existenţa apei îngheţate pe planeta Marte.
 – 2009: A murit actorul de film francez Jean-Paul Roussillon (în februarie 2009 a obţinut premiul César pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul „Un conte de Noël”) (n. 1931).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here