S-a întâmplat în 31 ianuarie 1920

0
51

S-a întâmplat în 31 ianuarie 1920: Inaugurarea „Universității din Cluj”, deschisă de Consiliul Dirigent al Transilvaniei în prezența Regelui Ferdinand I. În prezent, aceasta este Universitatea Babeș-Bolyai, care continuă tradiția Colegiului Iezuit, fondat în 1581 la Cluj de către Regele Poloniei, Ștefan Bathory.

     Istoria învățământului superior la Cluj a început în anul 1581. Pe atunci, Ștefan Bathory, care era Principe al Transilvaniei și Rege al Poloniei, a decis să ceară ajutorul călugărilor iezuiți pentru a fonda o școală superioară care să îi pregătească pe tinerii catolici din Principat, astfel încât aceștia să poată ține piept intelectualilor protestanți în dezbaterile teologice care animau viața publică a Transilvaniei.Primul rector al Colegiului Iezuit a fost călugărul Antonio Posevina. Școlile superioare din Cluj au trecut prin multe transformări, iar în 1868, după ce Transilvania a devenit dependentă de coroana maghiară, ca urmare a proclamării Imperiului Austro-Ungar, la Cluj, învățământul superior a fost reorganizat, la rândul său, în Universitatea Franz Jozef.
        Universitatea clujeană renunțase la studiile în limba latină și utiliza la cursuri doar limba maghiară. În Ungaria, mai exista o singură universitate, cea din Pesta. Universitatea Franz Jozef din Cluj a funcționat până în anul 1919. După Unirea din 1918, profesorii maghiari ai universității au refuzat să depună jurământul de credință față de Regele Ferdinand I al României. Universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Seghedin, iar în locul ei a luat naștere o universitate românească, ale cărei cursuri au fost inaugurate festiv în 31 ianuarie 1920, în prezența Regelui Ferdinad I și a lui Iuliu Maniu, președintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei. La început, aceasta a purtat numele de Universitatea Daciei Superioare, însă, din 1927, după moartea Suveranului României Mari, a luat numele de Universitatea Regele Ferdinand I.
      Ca o ironie a istoriei, în 1940, după ce Transilvania de Nord a fost anexată de Ungaria, Universitatea românească a plecat în refugiu la Sibiu, iar la Cluj a revenit Universitatea maghiară din Seghedin. Sfârșitul Celui de-al doilea război mondial a adus o nouă răstunare de situație, iar Universitatea Regele Ferdinand I s-a întors din refugiul sibian, iar cea maghiară s-a întors în Ungaria.După război, comuniștii au interzis folosirea numelui Regelui Ferdinand I, iar universitatea clujeană a primit numele savantului Victor Babeș. În paralel, în 1945, la Cluj a luat naștere și o nouă universitate de stat, numită Bolyai Farkas.
       Cele două universități au funcționat în paralel până în anul 1959, când conducerea comunistă a decis să le unifice, sub numele de Universitatea Babeș-Bolyai. După căderea comunismului, conducerea universității a decis să reorganizeze această instituție pe baze multiculturale. În prezent, universitatea clujeană are trei linii autonome de studiu, în română, maghiară și germană.
Surse:

https://www.ubbcluj.ro/ro/

http://www.bjc.ro/wiki/index.php/Serb%C4%83rile_pentru_inaugurarea_Universit%C4%83%C5%A3ii_din_Cluj_:_31_ianuarie-_2_februarie_1920._%E2%80%93_Bucure%C5%9Fti_:_Atelierele_%E2%80%9ECartea_Rom%C3%A2neasc%C4%83%E2%80%9D_S.A.,_1920,_166_p.

https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/prezentare/istoric

https://www.rfi.ro/social-100894-pagina-de-istorie-cum-au-schimbat-razboaiele-destinul-universitatii-clujene

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here