S-a întâmplat în  31 decembrie 2001

0
44

S-a întâmplat în  31 decembrie 2001: A murit Ion Zamfirescu, eseist şi istoric al teatrului, personalitate marcantă a vieţii teatrale româneşti (n. 1907) Ion Zamfirescu este un eseist, memorialist şi istoric al teatrului. A absolvit în 1926 Liceul „Fraţii Buzeşti” din oraşul natal şi s-a înscris la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1929.

        A funcţionat ca profesor la liceele „Sf. Sava”, „Gh. Lazăr” şi „Mihai Viteazul” din Capitală până în 1940. A  susţinut doctoratul în filosofie cu teza Spiritualităţi româneşti, fiind titularizat conferenţiar la Catedra de filosofia culturii şi a istoriei la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii bucureştene. Suspendat în 1950 din motive politice, a fost trimis în învăţământul liceal, unde a predat până în 1960, an în care a fost numit profesor de literatură comparată la universităţile din Craiova şi Bucureşti. A deţinut acest post până la pensionare, în 1968.
         A fost ales preşedinte al Comitetului Naţional de Literatură Comparată în 1969 şi a făcut parte din conducerea publicaţiilor „Synthesis”, „Revue roumaine d’histoire de l’art”, „Studii şi cercetări de artă”. A debutat în 1934 la cotidianul „Adevărul”, semnând cronici şi articole teatrale. Studii, intervenţii în chestiuni de istoria culturii, teatru, literatură, dar şi publicistică pe teme sociale şi politice au mai apărur în „Arhiva pentru ştiinţa şi reforma socială”, „Anuarul «Ateneului Român»”, „Jurnalul”, „Viaţa românească”, „Meridian”, „Semnalul”, „Revista Fundaţiilor Regale”. În 1974, i s-a decernat Premiul „I.L. Caragiale” al Academiei Române. Într-o primă etapă, incluzând anii 1930-1950, preocupările lui Zamfirescu atestă orizonturi pluridisciplinare, determinate şi de îndeletnicirile didactice. Paginile cu privire la istoria învăţământului, ca în volumul colectiv Monografia Liceului „Gh. Lazăr” din Bucureşti (1860-1935), tipărit în 1935, etică – Elemente de etică pentru clasa a VIII-a secundară, manual semnat în 1936 în colaborare cu Dimitrie Gusti şi psihologie – Breviar de psihologie, 1947, răspund mai degrabă unor îndatoriri şi nevoi formative.
       În schimb, cărţile Spiritualităţi româneşti (1941), Orizonturi filosofice. Idei, oameni, probleme de cultură (1942) şi Destinul personalităţii. Contribuţii la cunoaşterea omului şi culturii contemporane (1942) sunt rodul unor strădanii născute din pasiune şi vocaţie, prefigurând posibile sinteze. Cea dintâi şi cea mai însemnată contribuţie istorico-literară a lui Zamfirescu este Istoria universală a teatrului (I-III, 1958-1968). În Panorama dramaturgiei universale (1973), un fel de compendiu prelungit până în actualitate, accentul cade asupra literaturii dramatice. Drama istorică universală şi naţională (1976) punctează perioadele de avânt şi stagnare înregistrate de drama istorică.
        Uneori lucrările despre istoria teatrului şi a dramaturgiei au ca sorginte studii, conferinţe şi eseuri anterioare, adunate în volumele Probleme de viaţă, teorie şi istorie teatrală (1974) sau, parţial, Teatru şi umanitate (1979), unde se urmăresc „motive general-umane în creaţia dramatică a lumii”. Idei şi procedee similare, cu scopuri didactice îndeosebi, vor conduce la elaborareaIstoriei literaturii universale (I-II, 1970-1973), scrisă în colaborare cu Margareta Dolinescu. Cât priveşte memorialistica lui Zamfirescu, un aer ceremonios îi învăluie amintirile senine, de o lucidă afectivitate – Oameni pe care i-am cunoscut (1987), Întâlniri cu oameni, întâlniri cu viaţa (1990).
Surse:

http://aman.ro/betawp/wp-content/uploads/personalitati/Z/zamfirescu%20ion.pdf

http://www.caslam.ro/docs/Ion%20Zamfirescu%20-%20ultimul%20maiorescian.pdf

https://adevarul.ro/cultura/istorie/a-incetat-viata-profesorul-ion-zamfirescu-1_50ba013e7c42d5a663af4690/index.html

https://clasapalatina.wordpress.com/profesorii/ion-zamfirescu/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.