S-a întâmplat în 31 august…

0
63

S-a întâmplat în 31 august…

– 12: S-a născut Caligula, împărat roman (d. 41).

– 161: S-a născut Commodus, împărat roman. Marcus Aurelius Commodus Antoninus (d. 31 decembrie 192) a fost împărat roman din 180 până în 192.Fiu al lui Marcus Aurelius şi al Faustinei, născut la Roma („primul moştenitor al tronului născut în purpură”), Commodus este ridicat la rang de caesar în 166 iar la cel de augustus (şi coregent) în 177 Proclamat împărat la moartea tatălui său, Commodus renunţă la politica ofensivă. Instituie un regim absolutist, în formele teatrale ale monarhiilor orientale. Puterea este exercitată de favoriţii săi, Tigidius Perennius şi M. Aurelius Cleander, apoi de Q. Aemilius Laetus, prefecţi ai pretoriului.Cultele orientale cunosc acum o largă răspândire. La 31 decembrie 192, cade victimă unei conspiraţii de gineceu, iniţiată de Q. Aemilius Laetus, Eclectus şi de Marcia (amanta împăratului).Cu el se stinge dinastia Antoninilor (96-192).
– 1056: A murit Teodora, împărăteasă a Bizanţului (n. 981).
 – 1422: A murit Regele Henric al V-lea al Angliei.Henric al V-lea (n. 9 august sau 16 septembrie 1387) a fost regele Angliei între 1413 şi 1422. Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke.Data naşterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387. S-a născut într-o familie care părea să nu aibă nici o şansă de a accede la tronul Angliei, însă Henric al IV-lea a lăsat un regat consolidat şi a reuşit pentru scurtă vreme să unească cele două coroane ale Franţei şi Angliei.
– 1422: Henric al VI-lea devine rege al Angliei la vârsta de 9 luni. Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 – 21 mai 1471) a fost rege al Angliei 1422 – 1461 (deşi cu un regent până în 1437) şi apoi între anii 1470 – 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franţei.
– 1724: A murit Regele Ludovic I al Spaniei (n. 1707) Ludovic (Luis) (n. 25 august 1707), a fost rege al Spaniei, cel mai mare fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei şi a primei lui soţii, Maria Louisa de Savoia.Domnia lui a fost una dintre cele mai scurte, de doar şapte luni.
– 1786: S-a născut Michel Eugene Chevreul, chimist francez (d. 1889) I se atribuie descoperirea acidului margaric (în 1813), cu rol important în obţinerea margarinei şi crearea primului tip de săpun, realizat din grăsimi animale.A scris lucrarea „Principiile armoniei si contrastului culorilor si aplicarea lor in arte”, desemnata ca cea mai complexa carte scrisa vreodata despre culoare.A trăit aproape 102 ani, fiind în acelaşi timp un deschizător de drumuri în domeniul gerontologiei.Pentru realizările sale, în 1857 primeşte Medalia Copley.
– 1795: A murit compozitorul francez François-André Danican Philidor (n. 1726)
– 1811: A murit Louis Antoine de Bougainville, explorator francez(n. 1729).Louis Antoine de Bougainville a făcut o călătorie celebră, între anii 1766 – 1769, pe care a descris-o în lucrarea sa „Voyage autour du monde”.Însoţit de un naturalist, de un desenator şi de un astronom, Bougainville a plecat de la Brest, la 15 decembrie 1766, într-o călătorie în jurul lumii, la bordul fregatei La Boudeuse.O a doua navă, L’Étoile, care a plecat de la Rochefort, la 1 februarie 1767, i s-a alăturat la 13 iunie 1767 la Rio de Janeiro, după două încercări nereuşite de întâlnire în insulele Malvine şi la vărsarea fluviului La Plata.
– 1821: S-a născut Hermann von Helmholtz, fizician si fiziolog; a formulat principiul transformarii si conservarii energiei, a inventat oftalmoscopul (d. 8.09.1894).Helmholtz a adus contribuţii importante în mai multe domenii ştiinţifice. În fiziologie şi psihologie fiziologică, este cunoscut pentru matematica ochiului, cercetările şi teoria despre vederea cromatică, ideile privind percepţia spaţiului şi senzaţia tonalităţii, percepţia sunetului, şi empirism. În fizică, este cunoscut pentru teoriile lui privind conservarea energiei, lucrările din electrodinamică, termodinamică chimică, şi asupra unei baze mecanice a termodinamicii. Ca filozof, este cunoscut pentru filozofia ştiinţei, ideile privind relaţia dintre legile percepţiei şi legile naturii, ştiinţa esteticii, şi ideile privind puterea civilizatoare a ştiinţei. O mare asociaţie de institute de cercetări din Germania, Asociaţia Helmholtz, îi poartă numele.
– 1834: S-a născut compozitorul italian Amilcare Ponchielli, cunoscut mai ales în calitate de compozitor de operă, a rămas în programele spectacolelor din secolele XX – XXI doar cu opera Gioconda (foarte cunoscut este baletul „Dansul Orelor” din actul III), după o tragedie de Victor Hugo; cu toate acestea, el este autorul a unsprezece opere, dintre care una neterminată şi a unui monolog pentru un bariton; ca pedagog la Conservatorul din Milano i-a avut ca elevi pe Giacomo Puccini şi Pietro Mascagni, viitori reprezentanţi ai curentului „verist” (m. 1886)
– 1840: S-a născut scriitorul italian Giovanni Verga (m. 1922).
– 1867: A murit Charles Baudelaire, poet, estetician, critic literar şi de artă francez (n. 1821).Charles Baudelaire a fost un poet, critic literar şi estetician francez, precursor al simbolismului si modernismului; unicul sau volum de poeme, „Florile răului”, a fost caracterizat de criticul T.S.Eliot drept „cel mai mare exemplu de poezie modernă în orice limbă”.
– 1867: Ion Heliade-Rădulescu este ales preşedinte al Academiei Române.
– 1870: S-a născut Victor Vlad Delamarina, poet şi memorialist; au rămas de la el şi încercări de pictură, insuficient cunoscute (m. 1896).
– 1880: S-a născut Ştefan Braborescu, actor (elev al lui Nottara), regizor, profesor şi scriitor (m. 1971).
– 1897: Thomas Edison patentează kinetoscopul Kinetoscopul, este aparatul care redă imagini în mişcare din lumea reală obţinute cu ajutorul unui kinetograf, mai pe înţeles un aparat de filmat cu suport fexibil de 35 mm cu perforaţii.Edison a făcut şi o încercare de sonorizare a filmuleţelor, asociind kinetoscopul cu o altă invenţie de a lui, fonograful. Pentru durata filmuleţelor, circa 1 minut, a fost o mare reuşită, ţinând cont şi de tehnologiile de atunci.Oricum, cu toate că aplicaţia lui, a kinetoscopului nu a fost de durată a însemanat un pas important spre invenţia fraţilor Lumière, cinematograful.
– 1904: S-a născut Nicolae Cernescu (n. Câmpulung, d. 26 aprilie 1967, Bucureşti), chimist şi pedolog român, membru titular al Academiei Române.
– 1907: Anglia, Rusia si Franta formează Tripla Înțelegere.
– 1908: S-a născut William Saroyan, prozator si dramaturg american (d. 1981).Marele scriitor american de origine armeană William Saroyan s-a născut la Fresno (California), în familia unor armeni refugiaţi în Statele Unite la început de secol XX. Creaţiile sale au atins un număr de peste 4.000 de scrieri, incluzând proză scurtă, romane, teatru, scenarii de film, memorii, evocări etc., unele dintre ele adevărate bijuterii literare. S-a remarcat, mai întâi, cu proze scurte, publicate încă din anii 1928–1936. În dramaturgie, William Saroyan s-a afirmat începând din 1939, cu piesa Inima mea e pe înălţimi şi Clipe de viaţă, pentru care i s-a atribuit Premiul Pulitzer, pe care l-a refuzat, dar a acceptat Premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici din New York. Era pentru prima dată când unui scriitor american i se decernau ambele premii. Aceste piese s-au jucat cu succes, începând din 1964, pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti, în regia lui Lucian Pintilie şi, respectiv, Liviu Ciulei. În anii care au urmat, în România au mai fost montate şi alte piese ale lui William Saroyan – Perla şi stridia, Oamenii cavernelor, Hei, oameni buni. Din creaţiile sale în proză, în România sunt cunoscute volumele Unu, doi, trageţi uşa după voi, Mă cheamă Aram, Comedia umană.De altfel, ilustrul scriitor a vizitat România în două rânduri – 1969 şi 1980.William Saroyan a cochetat şi cu lumea filmului, semând scenariile filmelor The Good Job (1942, la care a semnat şi regia) şi The Human Comedy (1943), obţinând în anul următor Oscarul pentru cel mai bun scenariu.În decursul timpului, în Statele Unite, Armenia, Rusia şi în alte ţări s-au realizat numeroase ecranizări după operele lui William Saroyan. William Saroyan a decedat la 18 mai 1981, la Fresno, fiind incinerat. Conform dorinţei sale, jumătate din cenuşa sa se odihneşte în cimitirul din oraşul natal, iar cealaltă jumătate în Panteonul din Erevan, capitala Republicii Armenia. El a fost o mare personalitate a literaturii americane, dar cu un foarte puternic sentiment al apartenenţei la poporul armean. Anul 2008 a fost decretat Anul William Saroyan de către Senatul American şi Guvernul Armeniei, iar UNESCO i-a trecut numele în calendarul manifestărilor omagiale din acest an.
– 1921: Nicolae Paulescu, medic român, a publicat, la aceasta data, un studiu referitor la descoperirea unui hormon antidiabetic, numit de el „pancreina”; studiul a apărut în revista „Archives Internationale de Physiologie”, tipărită la Paris şi la Liege, şi poate fi considerat actul de naştere al insulinei; totuşi, în 1923, Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei a fost atribuit canadienilor F.G. Banting şi J.J.R. MacLeod.
– 1925: S-a născut Maurice Pialat, regizor de film, actor şi scenarist francez (m. 2003).
– 1926: S-a născut scenograful Ion Ipser (m. 2006).
– 1927: S-a născut poetul Dan Deşliu; adept fervent al comunismului în deceniile cinci şi şase ale secolului XX, a început, de la sfârşitul anilor ’70, să conteste regimul, devenind din 1980 un opozant al acestuia (m. 1992) Publică primul său volum în 1949, „Goarnele inimii”, în perioada de instaurare a comunismului în Republica Populară Română. Cu acest volum şi cu odele publicate în presă, a devenit unul dintre cei mai reprezentativi poeţi ai realismului socialist (zisul proletcultism) şi poate cel mai de succes poet al vremii. Este autorul baladelor „Lazăr de la Rusca” (1949) şi „Minerii din Maramureş”, ce proslăveau „martirii comunişti şi munca eroică a clasei muncitoare”. Ulterior, poezia sa a evoluat înspre neomodernism. În anii ’80, atitudinea lui s-a radicalizat, ajungând în ultimii doi ani dizident pe faţă al regimului comunist, strecurând texte împotriva lui Ceauşescu spre Radio Europa Liberă. L-a acuzat pe Nicolae Ceauşescu că se comportă de parcă ar fi „proprietarul României”.
– 1927: S-a născut prozatorul Radu Petrescu (m. 1982).
– 1928: S-a născut actorul american de film James Coburn (m. 2002). Premiul Oscar, în anul 1998, pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru prestația din filmul „Affliction”.
– 1929: S-a născut tenorul Cornel Stavru.
– 1931: Corneliu Zelea Codreanu a fost ales deputat. Corneliu Zelea Codreanu (n. 13 septembrie 1899 la Huşi – d. 30 noiembrie 1938) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naţionalist creştine din România interbelică, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail (cunoscuţi şi sub numele de Legionari, Mişcarea Legionară sau neoficial, „Cămăşile Verzi”). Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizaţiei până la moartea sa în închisoare.
– 1933: S-a născut George Genoiu, dramaturg şi critic de teatru.
– 1936: S-a născut sculptorul Paul Adrian Vasilescu (m. 2012).
– 1937:S-a născut fagotistul Miltiade Nenoiu; conducător al cvintetului „Concordia”.
– 1939: Al doilea război mondial. Armand Călinescu, prim-ministru, a respins cererea guvernului german de a nu permite tranzitul prin România a 3000 de lăzi cu bombe şi proiectile destinate Poloniei. Premierul român a dat asigurări privind neutralitatea României şi respectarea angajamentelor economice asumate, cu condiţia ca şi partea germana să le respecte.
– 1940, 31.VIII – 3.IX: Au loc în toată ţara manifestaţii de protest împotriva „Dictatului de la Viena” (semnat cu o zi în urmă) şi a acceptării acestuia de către autorităţile române. Documentele „arbitrajului” germano-italian (Dictatul de la Viena), semnate la Viena, prevedeau că partea de nord a Transilvaniei (43.492 kmp şi 2.667.000 de locuitori, în majoritate români) era luată României şi cedată Ungariei horthyste.
– 1944: Trupele sovietice au intrat în București.
– 1944: Prin Înaltul Decret Regal nr. 1620 din 1944 este repusă în funcţiune Constituţia din 1923 (abrogata la 1938 de catre Carol al II-lea).
– 1945: S-a născut cantautorul nord-irlandez Van Morrison (prenumele la naştere: George Ivan).
– 1945: S-a născut violonistul israelian Itzhak Perlman.
– 1945: S-a născut Bob Welch (Robert Lawrence „Bob” Welch, Jr), fost chitarist şi cântăreţ în trupa americană de muzică rock Fleetwood Mac (m. 2012).
– 1949: S-a născut Hugh David Politzer, fizician American.Hugh David Politzer (n. New York, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2004 împreună cu David Gross şi Frank Wilczek pentru descoperirea libertăţii asimptotice în teoria interacţiunii tari.
– 1949: S-a născut actorul american de film Richard Gere. Richard Tiffany Gere (n. Philadelphia, Pennsylvania) este un actor american care trăieşte în New York.
– 1953: S-a născut actriţa Dana Dogaru.
– 1961: S-a născut actorul şi muzicianul Ioan Gyuri Pascu, muzician şi actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 şi de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues, reggae.A cântat împreună cu grupurile The Blue Workers, Pacific.
– 1961: Decret al Consiliului de Stat privind ratificarea de către România a Convenţiei asupra mării teritoriale şi zonei contigue şi a Convenţiei asupra mării libere, precum şi aderarea României la Convenţia asupra platoului continental (încheiată la Geneva, la 29.IV.1958).
– 1963: A murit Georges Braque, pictor francez, fondator – alături de Pablo Picasso – al cubismului (n. 1882) La începutul anului 1909, când Braque şi Picasso şi-au dat seama că sunt interesaţi de acelaşi gen de experimente artistice, se hotărăsc să le continue împreună. Începe asfel o colaborare extraordinar de intensă care avea să ducă la fondarea cubismului, care a rupt cu tradiţia clasică a perspectivei pentru o opţiune artistică de descompunere a obiectului reprezentat într-o mulţime de suprafeţe mici, geometrizate (cubismul analitic). Acest procedeu permite prezentarea în paralel a mai multor faţete ale aceluiaşi obiect pe un singur plan.
– 1966: Primul zbor al primului avion cu decolare verticală BAE Harrier GR Mk 5.
– 1967: A murit scriitorul şi ziaristul rus Ilya Ehrenburg (n. 1891).
– 1971: S-a născut violonistul rus Vadim Repin.
– 1973: A murit John Ford, regizor american (n. 1895). Filmele western realizate de el au devenit modele ale genului („Diligenţa”, “Omul liniştit”, „Fructele mâniei”) (n. 1.02.1895).
– 1980: După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent „Solidaritatea”.
– 1986: A murit Henry Moore (n. 30 iulie 1898, Castleford/Yorkshire – d. Much Hadham/Hertfordshire), cel mai important sculptor englez al secolului al XX-lea.În 1928 are loc prima sa expoziţie personală la Warren Gallery din Londra. A urmat o fază de căutări şi experimentări cu elementesuprarealiste şi geometrice abstracte, până la găsirea propriului său stil.Expune în 1936 la „Expoziţia Suprarealistă Internaţională” de la galeriile New Burlington din Londra. La început Moore a sculptat mai mult în piatră şi lemn, după 1945 materialele preferate sunt marmora şi bronzul. În 1946 are loc o mare expoziţie retrospectivă la „Museum of Modern Art” din New York. În 1948 primeşte Premiul Internaţional de sculptură al Bienalei din Veneţia. Operele sale se găsesc în multe muzee şi colecţii particulare din toată lumea; o mare parte au fost donate de artist încă din timpul vieţii 1978 muzeului „Tate Gallery” din Londra.Tema centrală a sculpturii sale este figura omenească, care creşte din forme alcătuite într-un continuu schimb plastic între ritm şi materie. Alături de operele apropiate de natură, se întâlnesc figuri deformate sau abstracte, producţiile plastice libere se învecinează cu stiluri arhitectonice.În 1937, Henry Moore scria, „Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre constiinta formei pure”.
– 1990 – Semnarea, în Berlinul de Est, a Tratatului de uniune între cele două Germanii (fapt realizat la 3 octombrie 1990).
– 1994: Campionul mondial la sah Kasparov este învins de computer.
– 1994: A avut loc, la Berlin, ceremonia de retragere definitivă şi totală a trupelor ruseşti de pe teritoriul fostei Germanii răsăritene, în prezenţa preşedintelui Rusiei, Boris Elţîn, şi a cancelarului german, Helmut Kohl. NOTĂ: Pe 8.IX.1994 va avea loc, tot la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice şi franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945; ceremonia a avut loc în prezenţa preşedintelui Franţei, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher, şi a cancelarului german, Helmut Kohl.
– 1997: A murit (într-un accident rutier la Paris) Lady Diana, prinţesă de Wales, fosta soţie a prinţului moştenitor Charles al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (n. 1961). Diana, Prinţesă de Wales (Diana Frances, născută Spencer) (1 iulie 1961–31 august 1997) a fost prima soţie a lui Charles, Prinţ de Wales, moştenitorul tronului Regatului Unit. Fiii lor, William, Prinţ de Wales şi Prinţul Henry (Harry), sunt al doilea şi al treilea în linia de succesiune la tronul britanic. De la căsătoria din 1981 până la divorţul din 1996 a fost numită Her Royal Highness The Princess of Wales (Alteţa Sa Regală Prinţesa de Wales), iar după divorţ, Diana, Princess of Wales (Diana, Prinţesă de Wales).
– 1998: Coreea de Nord anuntă lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong.
– 2000: Înfiinţarea, prin Ordonanţa de Guvern 121/2000, a Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale.
– 2002: A murit George Hornidge Porter, Baron Porter of Luddenham, chimist englez, laureat al Premiului Nobel în 1967 (n. 1920).
– 2003: A fost sfintita Biserica Manastirii Sapânţa-Peri (comuna Sapânţa), cea mai înalta constructie de lemn din lume ( 75 m ).
– 2006: A murit scenograful Ion Ipser, foarte mulţi ani scenograf al Operei Române din Bucureşti (n. 1926).
– 2011, 31.VIII. / 1.IX: A murit sculptorul, pictorul şi ceramistul Mircea Spătaru (n. 1937).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here