S-a întâmplat în 30 noiembrie 1874

0
53

S-a întâmplat în 30 noiembrie 1874: S-a născut Sir Winston Churchill, om politic britanic; ministru în repetate rânduri din 1906; şeful guvernului de coaliţie în timpul celui de-al doilea război mondial (1940-1945) şi al guvernului conservator între anii 1951 şi 1955; scriitor; Premiul Nobel pentru Literatură pe 1953.Fiul lordului Randolph Churchill şi al lui Jeanette Jerome, fiica unui om de afaceri new-yorkez, Winston Churchill s-a născut la 30 noiembrie 1874.

       În 1893, Churchill se înscrie la Colegiul Militar Regal din Sandhurst, pe care l-a absolvit în 1894. În 1895, este trimis în India cu o divizie de cavalerie. Îşi câştigă un renume timpuriu prin rolul său de corespondent de război, acoperind subiecte precum revolta cubaneză împotriva Spaniei (1895) sau campaniile britanice de la frontiera de nord-vest a Indiei (1897), din Sudan (1898) şi Africa de Sud, în timpul Războiului burilor („’Boer war”, 1899).Până la 26 de ani, Churchill scrisese cinci cărţi.
       În urma evadării dintr-un lagăr al burilor, în 1899, a fost numit erou naţional şi ales în Camera Comunelor, moment ce marchează începutul carierei sale politice de 60 de ani.În 1900 a fost ales membru în Parlament, ca reprezentant al Partidului Conservator. În 1904 devine însă membru al Partidului Liberal, iar doi ani mai târziu va ocupa funcţia de ministru adjunct pentru problemele coloniilor în guvernul condus de Henry Campbell Bannermann.
        Între 1908 şi 1910, deţine funcţia de preşedinte al Comitetului de Comerţ, ulterior fiind numit ministru de interne. Între 1911 şi 1915, ca Lord al Amiralităţii, conduce programul de extindere a flotei britanice. Discreditat din pricina eşecului expediţiei în Dardanele, al cărei partizan înfocat fusese, în 1915 Churchill se vede nevoit să demisioneze.În iunie 1916 revine în Parlamentul britanic ca membru independent.În iulie 1917, în pofida protestelor conservatorilor, David Lloyd George îl numeşte pe Churchill ministru cu problemele armamentului. Înainte de sfârşitul primului război mondial, Churchill ajunge ministru de război, revenindu-i dificila sarcină de a organiza demobilizarea. Churchill va deţine în primul deceniu postbelic mai multe funcţii ministeriale şi va avea o bogată activitate parlamentară.
       În 1930, Churchill demisionează din guvern, în 1931 fiind definitiv exilat de la putere, discreditat de ambele partide principale pentru următorii aproape zece ani şi considerat un luptător de gherilă ce nu făcea compromisuri.În această perioadă se dedică scrisului.La 3 septembrie 1939, Marea Britanie declară război Germaniei şi, în aceeaşi zi, Neville Chamberlain îl numeşte pe Churchill Lord al Amiralităţii. După demisia premierului Neville Chamberlain, la 10 mai 1940, ziua declanşării marilor operaţiuni din Europa de Vest, Winston Churchill este numit premier în fruntea unui guvern de coaliţie. Câteva zile mai târziu, în faţa Parlamentului, Churchill declara: „Nu am nimic de oferit, în afară de sânge, sudoare şi lacrimi” şi anunţa în programul său: „Vom continua până la sfârşit. Vom lupta pe mări şi oceane, vom lupta cu o încredere crescută (…), vom lupta pe ţărmuri şi pe uscat, pe străzi şi pe dealuri; nu ne vom preda niciodată”.
      A reuşit să creeze o puternică alianţă cu Uniunea Sovietică (după ce aceasta a fost atacată în iunie 1941) şi Statele Unite (după atacul japonez de la Pearl Harbour din decembrie 1941). În mai 1945, după victoria asupra Germaniei naziste, toate partidele din coaliţie cereau alegeri anticipate, deşi el dorea ca această formulă guvernamentală să reziste până la înfrângerea Japoniei. Pierzând în faţa laburiştilor, în următorii şase ani, Churchill va conduce opoziţia conservatoare.La 5 martie 1946, la Fulton, Missouri, Churchill atrage atenţia asupra pericolului sovietic şi divizării Europei de către o „Cortină de Fier”: „De la Stettin, la Marea Baltică, până la Trieste, la Adriatică, o cortină de fier a căzut de-a lungul continentului. În spatele acestei linii sunt toate capitalele statelor istorice ale Europei Centrale şi de Est. Varşovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, Bucureşti şi Sofia, toate aceste oraşe renumite şi populaţiile din jurul lor stau în ceea ce trebuie să numesc sfera sovietică”.
        Revine la Downing Street 10 după alegerile generale din februarie 1950. În 1953, anul încoronării reginei Elisabeta a II-a, Churchill este distins cu premiul Nobel pentru Literatură şi este decorat cu faimosul Ordin al Jartierei.Se retrage din funcţie în aprilie 1955. S-a stins din viaţă la Londra, la 24 ianuarie 1965, fiind înmormântat la Bladon cu toate onorurile cuvenite.

Surse:

https://www.biography.com/political-figure/winston-churchill

https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/winston_churchill_ro.pdf

https://www.gov.uk/government/history/past-prime-ministers/winston-churchill

https://www.britannica.com/biography/Winston-Churchill

https://winstonchurchill.org/

https://www.ro.biography.name/politicieni/26-anglia/229-winston-churchill-1874-1965

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/01/24/documentar-winston-leonard-spencer-churchill-50-de-ani-de-la-moarte-14-00-24

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.