S-a întâmplat în 30 noiembrie 1835

0
52

S-a întâmplat în 30 noiembrie 1835: S-a născut scriitorul american Mark Twain. Samuel Langhorne Clemens (d.21 aprilie 1910), cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor, satirist şi umorist american, autorul popularelor romane Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinţ şi cerşetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” şi „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.

         Născut prematur, la şapte luni, în orășelul Florida din Missouri, Samuel, penultimul din cei șapte frați, a fost un copil bolnăvicios și fragil până la șapte ani. Se pare că cifra șapte a fost marca unui destin interesant. În 1839, tatăl său, John Marshall, un jurist autodidact, care se ocupa de administrarea unui magazin, și-a mutat familia în orașul Hannibal, Missouri, în căutarea unor oportunități de afaceri mai bune. (După zeci de ani, scriitorul va plasa acțiunea din „Aventurile lui Tom Sawyer” și „Aventurile lui Huckleberry Finn”, într-o versiune fictivă a orașului Hannibal). John Marshall Clemens devine judecător de pace al orașului, dar nu dă lovitura din punct de vedere financiar.Când Samuel Clemens avea doar 11 ani, tatăl său, în vârstă de 49, moare de pneumonie.
        n 1848, la 13 ani, viitorul scriitor ia viața în piept și se angajează ucenic la tipografia unui ziar din oraș. În 1851, se mută pe post de culegător la o publicație locală deținută de fratele său mai mare, Orion și se pare că a și scris câteva povestioare umoristice, care au fost publicate.După doi ani pleacă din localitatea unde a copilărit și își petrece o perioadă a vieții în diverse locuri precum New York, Philadelphia și Keokuk, Iowa, lucrând ca tipograf. Cum tânărul Clemens nu prea stătea pe acasă, experiența trăită vreme de câțiva ani ca pilot al unui vapor cu aburi pe Mississippi, a fost cu noroc și nu prea. Cu noroc, pentru că cele învățate l-au călit ca om și i-au dat materie primă viitorului scriitor. În cărțile sale, întâmplările legate de fluviu au un rol important și se simte mâna unui specialist. Inclusiv pseudonimul său literar, Mark Twain, are tot origini marinărești, provenind dintr-o expresie referitoare la adâncimea sigură pentru un vas cu aburi și anume 12 picioare (aproximativ 3,50 m). Cu ghinion pentru că și-a pierdut un frate în acea perioadă.
        În 1857, s-a angajat ca pilot, iar anul următor, l-a convins să se angajeze pe vas și pe fratele său mai mic, Henry. Nenorocirea s-a petrecut la 13 iunie, când vasul Pennsylvania, trecând în dreptul orașului Memphis, s-a confruntat cu explozia devastatoare a unui boiler.Printre cei care au murit atunci s-a numărat și tânărul Henry, în vârstă de numai 19 ani. Samuel Clemens a fost devastat, dar a continuat să lucreze în marina fluvială, până la izbucnirea Războiului Civil.
       În iunie 1861, la scurt timp după izbucnirea războiului, Clemens, acum în vârstă de 25 de ani, se alătură unui grup care făcea parte din Miliția Armatei Confederate.Fără a avea opțiuni clare pro sau contra principiilor care au condus la conflict, a luat decizia, cel mai probabil, în semn de simpatie față de originea sa sudistă. Oricum, avântul războinic l-a părăsit repede, mai ales când a auzit că se apropie de ei o grupare militară puternică, condusă de generalul unionist Ulysses Grant.Grupul s-a împrăștiat, iar Samuel Clemens s-a îndreptat spre Vest, împreună cu fratele său, Orion, care fusese numit secretar teritorial în Nevada. Odată ajuns acolo, și-a încercat norocul cu minele de argint, dar, pentru că nu asta era adevărata sa vocație a dat greș și s-a apucat, în sfârșit, de scris. În februarie 1863 folosește pentru prima data numele de Mark Twain. Înainte încercase pseudonime care de care mai bizare precum: W. Epaminondas Adrastus Blab sau Thomas Jefferson Snodgrass.Cum viața are întorsături ciudate, peste ani va deveni prieten cu cel care l-a speriat, adică generalul Grant, iar în 1885 va publica memoriile fostului președinte, salvând-o pe văduva acestuia de la faliment.
         Deoarece nu își dorea să ajungă prea curând nici într-o parte, nici în alta, Samuel a șters-o la timp, înainte de a fi nevoit să facă față unui duel cu un jurnalist rival, cu care avusese o dispută. Pe lângă avantajul de a-și salva pielea, își salva și buzunarele de amenda prevăzută de legislația statului, care nu permitea asemenea confruntări. A mers la San Francisco, unde s-a angajat ca reporter, dar și-a dat seama că acest job nu era chiar visul lui, așa că a reușit să fie dat afară. În același an, Twain a garantat că va plăti cauțiunea unui prieten care fusese arestat într-o încăierare dintr-un bar. După ce amicul respectiv a fost eliberat și a ieșit din oraș, Mark Twain, care nu avea de fapt banii pentru a acoperi cauțiunea, s-a gândit că ar fi bine să-l urmeze. California părea o destinație ademenitoare, așa că s-a dus acolo, locuind la cabana minieră a unui prieten în Jackass Hill din Tuolumne County, California (zona Jackass Hill a fost înfloritoare în perioada febrei aurului, dar pe vremea când Twain a ajuns acolo, mai rămăseseră doar câțiva mineri). Stând la bar, într-o bună zi, în orașul vecin, Twain aude o poveste a unui comesean despre un concurs de sărit, la care participanții erau… broaște. După ce s-a întors la San Francisco în februarie 1865, a primit o solicitare de la un prieten din New York, de a scrie o mică povestire umoristică. decis că subiectul cu broaștele săritoare e numai bun. Povestirea, cu titlul „Jim Smiley and His Jumping Frog” a ajuns la The Saturday Press în New York, care a publicat-o la 18 noiembrie, 1865. Povestioara s-a dovedit un mare succes și a fost retipărită în toată țara, cu titlul „Faimoasa broască săltăreață din ținutul Calaveras”.Pentru că a făcut o treabă bună cu „Faimoasa broască săltăreață din ținutul Calaveras”, Mark Twain și-a asumat și sarcina istorică de a continua să împărtășească viziunea sa asupra lumii, cu un zâmbet inconfundabil.
        A ținut prima conferință publică în 1866, pornind apoi într-un adevărat turneu în statele vestice, pentru a strânge ceva bani și a-și promova cariera.Era un orator înnăscut și vorbea cu plăcere auditoriului fermecat de frazele sale sprintene.În 1867, publicația San Francisco Alto California îl trimite la drum, în calitate de corespondent, în Europa și Orientul Mijlociu. Excursia are consecințe literare, sub forma volumului Innocents Abroad. La întoarcere, își găsește și perechea potrivită, în persoana Oliviei Langdon, cu care se căsătorește, se stabilește în Hartford, Connecticut.Aici, în casa din Hartford, se vor naște, pe lângă cei patru copii ai săi și cele mai bune creații literare.Aventurile lui Tom Sawyer în 1876 și capodopera Aventurile lui Huckleberry Finn, în 1884.Spiritul său critic, umorul spumos și inteligența sclipitoare conturează tabloul unei societăți americane confruntate cu probleme ca sclavia, sărăcia și nedreptatea socială. Volumele sunt populate de personaje memorabile, replici antologice și detalii realiste.
        În ciuda succesului său literar, Samuel Clemens nu era un om de afaceri strălucit.Investițiile sale au dat greș și singurele surse de venit au rămas conferințele și cărțile. Viziunea lui asupra lumii financiare era clară: „Bancherul este un tip care îți împrumută umbrela pe timp cu soare, dar o vrea înapoi în minutul în care începe să plouă”.Ultima parte a vieții a fost marcată de tragedii în viața personală și de probleme materiale.Spiritul său, însă, nu s-a dat bătut niciodată și a rămas la fel de sensibil la suferința și sentimentele profund umane, la fel de critic cu ipocrizia, ignoranța și injustiția. Mesajul său străbate veacurile cu zâmbetul pe buze: ”Nu renunța la iluziile tale.Când ele au murit tu poate mai exiști, dar ai încetat să mai trăiești”.

Surse:

https://www.ro.biography.name/scriitori/186-sua/497-mark-twain-1835-1910

https://www.cmgww.com/historic/twain/

https://www.biography.com/writer/mark-twain

https://www.britannica.com/biography/Mark-Twain

https://historicmissourians.shsmo.org/historicmissourians/name/c/clemens/

https://marktwainhouse.org/

https://ro.ripleybelieves.com/mark-twain-important-figures-in-history-6346

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here