S-a întâmplat în 30 noiembrie 1667

0
42

S-a întâmplat în 30 noiembrie 1667: S-a născut scriitorul irlandez Jonathan Swift, celebru prin satira virulentă a lumii engleze contemporane lui (romanul–parabolă „Călătoriile lui Lemuel Gulliver în mai multe ţări ale lumii”) (d.19.10.1745).

       Jonathan Swift s-a născut la Dublin într-o familie originară din Anglia. A studiat teologia la Trinity College din Dublin (1682-1686).În 1704 Swift publică primele lucrări.Una dintre ele, „The Battle of the Books” („Bătălia cărţilor”), este un eseu pe tema disputei „cu privire la autorii antici şi moderni”, în care Swift demonstrează superioritatea anticilor, ceea ce echivala cu o adoptare a doctrinei literare a clasicismului. O a doua lucrare, „The Tale of a Tub” („Povestea unui butoi”), este o colecţie de eseuri pe teme religioase, în care autorul afirmă că nici una dintre formele existente ale bisericii nu este păstrătoare adevărată a creştinismlui primitiv.
        În cartea „Prediction for the Ensuing Year 1708” („Preziceri pentru anul 1708”), semnată Isaac Bickerstaff, ia în derâdere credinţa în astrologie, cuprinzând şi diferite proorociri spirituale satirice cu privire la unele evenimente politice.În perioada următoare, Swift devine gazetar politic. O impresie deosebită produce pamfletul „The Conduct of the Allies” („Comportarea aliaţilor”, 1711), care contribuie la mobilizarea opiniei publice pentru încetarea războiului purtat împotriva Franţei. Tot în aceşti ani, petrecuţi la Londra, Swift se împrieteneşte cu Alexander Pope şi frecventează Clubul lui Martin Scriblerus.
          În 1714 devine decan (paroh) al catedralei Saint Patrick din Dublin. Începe să studieze viaţa poporului irlandez şi publică pamfletul „A Proposal for the Universal Use of the Irish Manufacture” („Propunere pentru folosirea generală a manufacturii irlandeze”, 1720), în care îndeamnă pe irlandezi să nu mai cumpere mărfuri englezeşti, ci să-şi dezvolte o industrie proprie. Mai târziu, Swift publică anonim o serie de pamflete sub titlul „The Drapier’s Letters” („Scrisorile unui postăvar”, 1724) şi lucrarea „A Modest Proposal for Preventing the Children of Poor People in Ireland from Being Burden to their Parents” („O propunere modestă pentru a feri pe copiii săraci din Irlanda să devină o povară pentru părinţii lor”, 1729), una dintre cele mai ascuţite satire ale lui Swift, în care descrie într-o formă de „umor negru” sărăcia cumplită a poporului irlandez.
        În această ultimă perioadă a activităţii sale, Jonathan Swift creează nemuritoarea sa operă „Gulliver’s Travels” („Călătoriile lui Gulliver”, 1726). După pierderea lui Esteher în 1728, credincioasa sa tovarăşă de viaţă, starea sănătăţii lui Jonathan Swift se deteriorează treptat. Trăieşte retras în singurătate, are tulburări nervoase periodice. Încetează din viaţă în vârstă de 78 de ani pe 19 octombrie1745 la Dublin şi este înmormântat în catedrala Saint Patrick.
        „Călătoriile lui Gulliver” (1726), cu titlul complet „Călătorii în mai multe ţări îndepărtate ale lumii” (Travels into Several Remote Nations of the World), sub semnătura medicului de corabie imaginar Lemuel Gulliver, este un roman fantezist în patru părţi, aspră satiră la adresa societăţii engleze din acel timp. În această operă sunt descrise aventurile naivului Gulliver (în engleză: gullible = credul) în timpul călătoriilor în ţara piticilor Lilliput, în ţara uriaşilor Brobdingnag, precum şi pe insula zburătoare Laputa, ai cărei locuitori, interesaţi numai de probleme ştiinţifice, au pierdut complet simţul realităţii. Cartea a patra – în fine – îl conduce pe erou în ţara cailor Houyhnhnms, fiinţe înţelepte şi cu mult bun simţ, spre deosebire de Yahoo, un fel de oameni-maimuţă, fiinţe brutale şi arierate mintal.
       În această operă, Swift satirizează vanitatea şi ipocrizia contemporanilor săi, sistemul judiciar, mecanismele puterii şi tendinţele războinice, cum le cunoscuse în societatea şi în special în viaţa politică engleză.Aşa, de exemplu, vistiernicul din Lilliput este o prefigurare caricaturizată a politicianului Robert Walpole. În ultimele două cărţi este ridiculizat pozitivismul, în plină dezvoltare în timpul secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea. „Călătoriile lui Gulliver” este una din cele mai citite cărţi ale literaturii universale.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Jonathan-Swift

https://www.biography.com/scholar/jonathan-swift

https://www.poetryfoundation.org/poets/jonathan-swift

https://courses.lumenlearning.com/britlit1/chapter/jonathan-swift-biography/

https://www.famousauthors.org/jonathan-swift

https://libermundi.livejournal.com/65102.html

https://bibliotecaalexandrudonici.wordpress.com/2017/11/30/jonathan-swift-cel-mai-mare-scriitor-satiric-ai-tuturor-timpurilor/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here