S-a întâmplat în 30 iunie 1997

0
81

S-a întâmplat în 30 iunie 1997: Hong Kong revine sub suveranitatea R. P. Chineze, la miezul nopţii, după 156 de ani de administraţie britanică. Hong Kong (cunoscut oficial ca Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze), este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, înconjurată geografic pe 3/4 de Delta râului Perlelor și Marea Chinei de Sud.

       Hong Kong este situat în partea de sud a Chinei, se învecinează cu Marea Chinei de Sud și China. Suprafața totală a țării este de 1104 kmp. Clima este tropical musonică. Vremea este rece și umedă iarna, cald și ploios din primăvară până în vară, cald și soare, toamna. Altitudinea minimă este Marea Chinei de Sud – 0 m; altitudinea maximă este Tai Mo Shan – 958 m. Terenul arabil reprezintă 5.05%, culturile permanente sunt 1,01%, altele: 93.94%

       În 1842 Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul unei insule pe nume Honk Kong, în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț.În 1898 Marea Britanie a încheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din împrejurul ei.De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Honk Kong-ul într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume, având o populație de 7 milioane de locuitori. În 1997 teritoriul a fost retrocedat guvernului de la Beijing.

       Hong Kong este unul dintre cele mai mari centre economice și financiare din lume. Hong Kong are o economie de piață liberă, depinde foarte mult de comerțul internațional și finanțe – valoarea bunurilor și serviciilor comerciale, inclusiv cota semnificativă de exporturi, este de aproximativ patru ori PIB-ului. Resurselor naturale ale Hong Kong-ului sunt limitate, și a produselor alimentare și materii prime trebuie să fie importate. Este un important centru pentru comerțul internațional și finanțe, cu una dintre cele mai mari concentrații din regiunea Asia-Pacific, fiind unul dintre Cei patru tigri asiatici. Hong Kong continuă să lege moneda sa strâns de dolarul SUA, menținând un aranjament stabilit în 1983.

      Hong Kong are printre cele mai dezvoltate comunicații și transporturi din Asia. Numărul de utilizatori de internet este de 4873000 iar de telefoane mobile este 13416000. Hong Kong are 2 aeroporturi (printre cele mai mari din lume) și 9 heliporturi.

     China a fost mult timp, cel mai mare partener comercial al Hong Kong-ului, reprezentând aproximativ jumătate din exporturile Hong Kong-ului. Activitatea agricolă a Hong Kong-ului contribuie cu doar 0.1% la PIB. PIB-ul pe cap de locuitor din Hong Kong este de 49.800 dolari. Rata de creștere economică a fost de 5% în 2011. Paritatea puterii de cumpărare a fost de 355 miliarde de dolari în 2011.Sectoarele economice sunt: agricultura 0,1%; industria 6.8%; servicii 93,2%. Forța de muncă este de 3703000 persoane. Rata șomajului este 3.4% iar rata inflației este de 5.3%.Exporturile au fost de 427 miliarde dolari în 2011.

         Principalele produse exportate sunt: mașini și aparate electrice, textile, îmbrăcăminte, încălțăminte, ceasuri, jucării, materiale plastice și pietre prețioase. Principalii parteneri la export sunt: China 52,4%, SUA 9,9%, Japonia 4%.Importurile au fost de 482 miliarde dolari în 2011. Principalele mărfuri importate sunt: materii prime și semifabricate, bunuri de consum, bunuri de capital, produse alimentare, combustibil. Principalii parteneri la import sunt: China 44,9%, Japonia 8,9%, Taiwan 7,5%, SUA 4,9%.

      Cu toate că clima este foarte caldă și umedă, turistul care se aventurează pe străzile acestui oraș va rămâne impresionat de ritmul de viață alert al acestui oraș, întâlnind la tot pasul clădiri moderne și foarte înalte, aici aflându-se una dintre cele mai înalte clădiri din Asia. În acest oraș se află aeroportul cu cel mai mare trafic din Asia, Hong Kong International Airport, cu un trafic de 47 de milioane de pasageri și 4,12 milioane de tone de mărfuri în 2007, ale cărui piste sunt efectiv construite pe mare. Traficul maritim este incredibil de dens, apele golfului nefiind niciodată lipsite de valuri, chiar dacă nu adie nici măcar o boare de vânt. Are multe instituții de învățământ, printre care și Universitatea din Hong Kong (1911).

      Conform unei analize publicate de Culture Trip în 2018, face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume. În același an, Hong Kong se afla pe locul 2 în lume (după New York) ca număr de miliardari. Astfel, 68 de miliardari dețin o avere cumulată de 261,3 miliarde dolari, cel mai bogat om de afaceri din oraș fiind Li Ka-shing (27,1 miliarde dolari).

Surse:

https://beijing.mae.ro/node/484

https://wits.worldbank.org/CountryProfile/en/Country/HKG/Year/2012/Summary

https://www.britannica.com/nations/Hong-Kong

https://www.directbooking.ro/prezentare-hong-kong-informatii-poze-imagini-2949.aspx

https://www.nytimes.com/2019/06/10/opinion/hong-kong-extradition-protest-china.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.