S-a întâmplat în 30 iulie 1898

0
92

S-a întâmplat în 30 iulie 1898: S-a născut sculptorul englez Henry Moore (m. 1986). Născut dintr-o familie de mineri, a început să lucreze ca învăţător în oraşul natal. După sfârşitul primului război mondial, a început studiul sculpturii la Şcoala de Artă din Leeds. În 1921 primeşte o bursă pentru a-şi continua studiile la „Royal College of Art” din Londra. În acest timp este foarte interesat de vechea artă mexicană şi de arta africană. Totodată este stimulat de artişti contemporani lui, ca Constantin Brâncuşi, Alexander Archipenko şi mai ales de Pablo Picasso.

În urma unei călătorii în Italia în 1925 cunoaşte operele lui Giotto şi ale lui Michelangelo. Multe din lucrările lui Henry Moore din această perioadă au un caracter abstract, fără a recurge însă la mijloacele de exprimare de mai târziu. Realizarea temei sale preferate – figuri omeneşti culcate – datează abia din 1927.

În 1928 are loc prima sa expoziţie personală la Warren Gallery din Londra. A urmat o fază de căutări şi experimentări cu elemente suprarealiste şi geometrice abstracte, până la găsirea propriului său stil.Expune în 1936 la Expoziţia Suprarealistă Internaţională de la galeriile New Burlington din Londra.

La început Moore a sculptat mai mult în piatră şi lemn, după 1945 materialele preferate sunt marmora şi bronzul. În 1946 are loc o mare expoziţie retrospectivă la „Museum of Modern Art” din New York. În 1948 primeşte Premiul Internaţional de sculptură al Bienalei din Veneţia. Operele sale se găsesc în multe muzee şi colecţii particulare din toată lumea; o mare parte au fost donate de artist încă din timpul vieţii 1978 muzeului „Tate Gallery” din Londra.

Henry Moore a murit la 31 august 1986 la Much Hadham/Hertfordshire. Tema centrală a sculpturii sale este figura omenească, care creşte din forme alcătuite într-un continuu schimb plastic între ritm şi materie. Alături de operele apropiate de natură, se întâlnesc figuri deformate sau abstracte, producţiile plastice libere se învecinează cu stiluri arhitectonice.Henry Moore rămâne, necontestat, cel mai important sculptor englez al secolului al XX-lea.

În 1937, Henry Moore scria,”Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure”.

Surse:

https://www.henry-moore.org/about-henry-moore/biography

https://www.britannica.com/biography/Henry-Moore

https://www.tate.org.uk/art/artists/henry-moore-om-ch-1659/henry-moores-sculptures

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.