S-a întâmplat în 30 august 2003

0
227

S-a întâmplat în 30 august 2003: A murit Charles Bronson, îndrăgit actor al filmelor de acţiune („Cei şapte magnifici”, „Justiţiarul”). Charles Dennis Buchinsky (n. 3 noiembrie 1921), cunoscut sub numele Charles Bronson, a fost un actor american, celebru pentru rolurile sale de „dur”. În majoritatea filmelor sale a interpretat roluri de detectiv de poliţie, pistolar în Vestul sălbatic, răzbunător, boxer sau asasin al Mafiei.

Bronson s-a născut într-un cartier sărac de mineri din localitatea Johnstown, statul Pennsylvania. Tatăl său a fost un emigrant lituanian de origine tătară, iar mama era de origine lituaniano-americană. Împreună au avut 15 copii.Tatăl său a murit când Bronson avea doar 10 ani, așa că a fost nevoit să muncească în minele de cărbuni alături de frații săi mai mari, până la începerea stagiului militar. Plata era 1 dolar pentru fiecare tonă de cărbune. Familia sa era atât de săracă încât la un moment dat a fost nevoit să poarte rochia surorii sale la școală, pentru că nu avea alte haine.
În 1943, Bronson a intrat în Forțele Aeriene ale SUA și a servit pe frontul din Oceanul Pacific ca mitralior la bordul unui bombardier B-29 Superfortress. Datorită originii sale tătare, multă lume a crezut că Bronson este mexican sau metis. Așadar, datorită acestui aspect, el a întruchipat în mod credibil pe ecran mexicani sau indieni americani.
După terminarea războiului, Bronson a decis să devină actor, nu de amorul artei, ci pentru că a fost impresionat de sumele de bani care se câștigau în domeniu. Bronson a fost coleg de cameră cu Jack Klugman, alt actor în devenire. Klugman a declarat mai târziu că Bronson era expert la călcatul hainelor.
Charles și-a schimbat numele de familie în „Bronson” în timpul „vânătorii de comuniști” a comisiei condusă de senatorul Joseph McCarthy, deoarece persoanele cu nume slavic erau considerate suspecte. Numele a fost inspirat de intrarea Bronson Gate de la sediul Studiourilor Paramount. Una din primele sale acreditări sub noul nume a fost filmul de groază „House of wax” (Muzeul figurilor de ceară) din 1953, alături de Vincent Price.
Bronson a apărut și la televiziune în anii 1950 și 1960, în mai multe seriale populare. Începând din 1958 și până în 1960, Bronson a avut rolul principal în serialul polițist Man With A Camera (Fotograful), difuzat de canalul american ABC. Bronson a interpretat personajul „Mike Kovac#, fost reporter de război, fotograf în New York City. Tot la ABC, Bronson a câștigat noi fani în 1963 în rolul Linc din serialul western The Travels of Jaimie McPheeters, în care a apărut și Kurt Russell.
Deși și-a început cariera în Statele Unite, Bronson a devenit inițial celebru prin câteva filme europene. Ca urmare a acestei popularități a obținut un premiu Globul de Aur în 1971 pentru „Cel mai popular actor din lume”. În același an, Bronson și-a pus întrebarea dacă era „prea masculin” pentru a se consacra în Statele Unite.Între cele mai populare filme ale lui Bronson se numără Marea evadare (The Great Escape, 1963), în care a interpretat rolul Danny Velinski, un prizonier de război poreclit „regele tunelelor”, și O duzină de mizerabili (The Dirty Dozen, 1967), în care a avut rolul unui soldat condamnat la moarte care este trimis într-o misiune de sacrificiu în timpul celui de-al doilea război mondial.
În filmele western Cei șapte magnifici (The Magnificent Seven, 1960) și Undeva, cândva în vest (Once Upon a Time in the West, 1968, regia Sergio Leone), a interpretat roluri de pistolari eroici, luând apărarea celor slabi. Sergio Leone s-a referit la el ca fiind „cel mai mare actor cu care am lucrat vreodată” – asta venind de la un regizor care a lucrat cu legende ale ecranului precum Henry Fonda, Clint Eastwood, Rod Steiger și James Coburn. Leone a dorit ca Bronson să fie în rolul principal al celor trei filme care au devenit cunoscute drept trilogia Omul fără nume (Man with No Name), dar Bronson l-a refuzat de fiecare dată. În filmul Vremuri dure (Hard Times, 1975), a avut rolul unui bătăuș de stradă care-și câștiga existența din meciuri ilegale de box în Louisiana.
Altă serie populară de filme este Dorința de a ucide (Death Wish), titlu sub care au apărut patru filme în care a interpretat același personaj, Paul Kersey, un arhitect de succes din New York, a cărui soție (rol interpretat de Hope Lange) este ucisă și fiica violată. Kersey devine un răzbunător care bântuie străzile din cartiere rău famate în timpul nopții, un rol extrem de controversat, al cărui execuții au fost aplaudate și aclamate de audiențele sătule de crimă. După ce în anul 1984 un pasager de metrou din New York, Bernhard Goetz, inspirat de filmele din seria Death Wish, a împușcat mortal trei tineri care au încercat să-l jefuiască, Bronson a recomandat publicului să nu imite personajul din film.
În anii 1980, Bronson a apărut în numeroase filme produse de case de film mai mici, în special Cannon Films. Filme ultra-violente ca The Evil That Men Do și 10 minute până la miezul nopții (10 To Midnight) au fost atacate de critici dar i-au oferit lui Bronson cecuri bune de-a lungul deceniului. Ultimul rol principal al lui Bronson pe marele ecran a fost în 1989 în Kinjite: subiecte interzise (Kinjite: Forbidden Subjects), o dramă violentă în care un polițist dur anchetează un cerc de prostituție de minori, condus de un criminal sadic.
Bronson a fost căsătorit cu actrița britanică Jill Ireland din anul 1968 până la decesul acesteia la vârsta de 54 de ani în 1990 de cancer la piept. Ea a fost a doua sa soție. S-au cunoscut în timp ce ea era încă soția actorului britanic David McCallum. În acel moment, Bronson (care juca în filmul „Marea evadare” împreună cu McCallum) i-a spus lui McCallum: „Am să mă însor cu nevastă-ta” (I’m going to marry your wife). Doi ani mai târziu, Bronson s-a căsătorit într-adevăr cu Jill, și au trăit fericiți împreună până la decesul ei în 1990.
La data de 30 august 2003, Bronson a murit de pneumonie, fiind internat la spitalul Cedars-Sinai Medical Center suferind de boala Alzheimer, la vârsta de 81 ani. Sănătatea sa s-a deteriorat în urma unei operații de transplant de șold în august 1998.La data decesului, trăiau soția sa Kim, trei copii, doi copii adoptivi și doi nepoți. Unul din copiii săi adoptivi, Jason McCallum Bronson, a decedat în 1985 ca urmare a unei supradoze de droguri.

Surse:
https://www.cinemagia.ro/actori/charles-bronson-2469/
https://www.imdb.com/name/nm0000314/
https://www.imdb.com/name/nm0000314/bio
https://www.britannica.com/biography/Charles-Bronson
https://www.biography.com/actor/charles-bronson

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.