S-a întâmplat în 30 aprilie 1857

0
206

S-a întâmplat în 30 aprilie 1857: Se introduce, la Bucureşti, iluminatul public cu lămpi cu petrol lampant, capitala Ţării Româneşti fiind primul oraş din lume luminat în acest fel.

În anul 1857, Bucureştiul a intrat în istorie ca fiind primul oraş din lume în care a fost introdus iluminatul cu petrol lampant. Însă, înainte ca „marea minune“ să fie înfăptuită, oamenii care trăiau în Bucureşti erau nevoiţi să se descurce pe străzi cu ajutorul lumânărilor.

   Chiar dacă a fost introdus iluminatul cu petrol lampant, mahalalele de la periferie nu se bucurau de acest lucru. De fapt, doar centrul Bucureştiului era iluminat cu petrol lampant. Imediat ce se lăsa seara, locuitorii Bucureştiului aprindeau lumânări pentru a putea să-şi lumineze calea sau casele. Tot oraşul era înghiţit de beznă şi cei mai mulţi bucureşteni se culcau imediat ce se lăsa întunericul.

       Construcţia primei rafinării dotată cu instalaţii moderne a fost începută la Ploieşti, în iarna anului 1856, de către Teodor Mededinţeanu. Acesta a reuşit să finalizeze proiectul un an mai târziu, în 1857, atunci când fabrica de gaz a intrat în funcţiune, fiind trecută pe numele fratelui său: Marin Mehedinţeanu. Utilajele rafinăriei erau comandate din Germania, iar întreaga distilerie de petrol a fost construită pe o suprafaţă de patru hectare. Fraţii Teodor şi Marin Mehedinţeanu au avut posibilitatea să obţină prin licitaţie concesiunea pe mai mulţi ani a iluminării cu gaz lampant a Bucureştilor (1857) şi, respectiv, a Ploieştilor (1860).

        Astfel, Bucureştiul a ajuns în cărţile de istorie ca fiind primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant. Petrolul lampant produs la fabrica din Ploieşti era unul de o calitate superioară, având câteva calităţi incontestabile: era incolor şi inodor şi ardea cu o flacară luminoasă de intesitate şi formă constantă, fără fum şi fără să lase cenuşă sau compuşi răşinoşi în fitil.

        Cei doi fraţi au reuşit să spulbere concurenţa şi să ofere servicii de iluminat cu petrol lampant pentru 335 de lei pentru fiecare felinar. Aşadar, de pe 1 aprilie 1857, Bucureştiul era iluminat cu 1.000 de astfel de lămpi. Odată cu introducerea acestor lămpi, în Bucureşti a apărut o nouă meserie, cea de lampagiu. Lampagii aveau de rezolvat o muncă solicitantă, fiind nevoiţi în fiecare zi să aprină şi să stingă lămpile care luminau Bucureştiul.

          În anul 1871 a fost introdus iluminatul cu gaz aerian şi încă din anul 1868 au fost montate pe străzile Bucureştiului ţevi care să asigure amplasarea a 4.000 de felinare. În luna decembrie a anului 1871, la Capşa a fost introdus iluminatul cu gaz aerian, fiind montate opt becuri… În 1890 se introduce iluminatul electric la Cişmigiu şi pe Şoseaua Kiseleff. Iluminatul electric a apărut, se pare, din iniţiativă particulară. Cum invitaţii la nunta lui A. Em. Lahovary cu Ana Cretzulescu puteau fi zăriţi cât se poate de bine pe timpul nopţii, festivitatea a rămas în însemnările vremurilor. În curtea Bisericii Cretzulescu se putea vedea „un soare electric aruncând prin ploaie razele albastre”.

         În 1885, la Teatrul Naţional se aprinde lumina electrică. Până atunci, felinarele cu gaz aerian au fost baza. Cât priveşte iluminatul stradal, în 1890 primele două lampadare erau aprinse în Piaţa Palatului. Într-un recensământ întocmit în 1923 se arată că Bucureştii aveau 2.398 de străzi din care 1.873 erau iluminate cu gaz aerian, 123 de străzi – cu petrol, 24 de străzi aveau iluminat electric, alte 5 străzi aveau atât felinare cu gaz, cât şi electricitate, iar 370 – erau în beznă.

Surse:

https://history-of-lighting.org/xviii-iluminatul-public/

http://ziarullumina.ro/bucuresti-primul-oras-iluminat-cu-petrol-lampant-77674.html

https://adevarul.ro/news/bucuresti/cum-ajuns-bucurestiul-oras-lume-iluminat-cupetrol-lampant-urma-158-ani-1_5522a0ac448e03c0fd470154/index.html

https://jurnalul.antena3.ro/campaniile-jurnalul/bucuresti-555-de-ani/bucuresti-555-primul-oras-din-lume-iluminat-cu-petrol-671990.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.