S-a întâmplat în 3 noiembrie 1954

0
73

S-a întâmplat în 3 noiembrie 1954: A murit Henri Matisse, pictor, decorator şi sculptor francez; reprezentant de seamă al fovismului. Născut pe 31 decembrie 1869, fiu al unui negustor de grâne, ambiționându-se, înainte de toate, pentru rolul de avocat, a intrat în lumea desenului, descoperind,astfel, universul artei…

       Plecat la Paris şi înscris la Academia „Julian”, experienţele sale artistice au fost legate de „École des Beaux-Arts”; prietenii i-au fost aproape, dar mai mult a contat faptul că, în 1899, Matisse a început să studieze pictura în atelierul lui Eugène Carrière. Anul 1904 reprezentase un punct de cotitură în creaţia lui Matisse; după prima expoziţie pe care i-a organizat-o Ambroise Vollard, în galeria sa din Paris, pictorul a plecat la Saint-Tropez, acolo unde îl aştepta Paul Signac, cel care îl iniţia în stilistica divizionismului.
      Matisse și-a petrecut vara anului 1905 la Collioure; acolo a sosit şi André Derain, artiştii adunându-și ideile.Octombrie 1905 aducea, la Paris, „al III-lea Salon de Toamnă”; în „sala nr. VII”au fost grupate tablourile lui Matisse, Marquet, Derain, de Vlaminck, Dufy.Explozia culorilor puternic contrastante şi modernitatea tablourilor au trezit furia criticilor oficiali.
     În 1908, Matisse deschidea o şcoală de pictură în atelierul său din Paris; începuse să fie cunoscut, călătorea şi era așteptat cu expoziții în străinătate. Petrecându-și o mare parte din timp la Nisa, unde se dedicase, aproape în totalitate, efortului creator, dând naştere unui univers artistic inedit, ajunge în Parisul anului 1939 și al noului său atelier. Cel de-al doilea război mondial l-a convins, nu numai ca experiență traumatizantă, să renunțe la suprafeţe mari, folosindu-și acumulările în lucrări cu format de şevalet; sub ocupaţia nazistă, Matisse era considerat de autorităţi un pictor „degenerat”/doar în zona liberă din sudul Franţei avea posibilitatea să picteze cu sentimentul libertății, plecarea în orașul Nisa fiind consecința directă.
      În 1941, bolnav de cancer și operat într-o clinică din Lyon, a început să utilizeze tehnica hârtiei decupate („collages”),iniţia seria „Jazz”. După eliberarea Franței de sub ocupație nazistă, s-a organizat expoziţia retrospectivă la „Salonul de Toamnă” din Paris (1945).În perioada 1946-1951, realiza lucrarea monumentală de decorare a capelei „Rosaire”.
     În 1952, avea loc înaugurarea muzeului „Matisse” din Le Cateau-Cambrésis, oraşul său natal. Deși greutatea anilor a început să-i pună întrebări legate de sfârșitul vieții, a creat o serie de colaje în „guaşă”; „La tristesse du roi” („Tristeţea regelui”) îmbina culori asociate cu ritmul muzicii şi oferea impresia unui portret/ultimul său autoportret. La 3 noiembrie 1954, în Nisa, a suferit un atac de inimă şi a murit înconjurat de prieteni.
Surse:

https://www.henrimatisse.org

https://www.britannica.com/biography/Henri-Matisse

https://www.sothebys.com/en/articles/21-facts-about-henri-matisse

https://www.moma.org/artists/3832

https://radioromaniacultural.ro/portret-henri-matisse-creativitatea-cere-curaj/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.