S-a întâmplat în 3 noiembrie 1927

0
112

S-a întâmplat în 3 noiembrie 1927: S-a născut actorul polonez Zbigniew Cybulski, figură emblematică a cinematografului polonez al anilor ’50-’60. Zbigniew Cybulski a fost un actor polonez de teatru și film, una dintre cele mai proeminente figuri ale generației sale și unul dintre cei mai populari actori polonezi din secolul XX.

 

  Zigniew Cybulski se naște pe data de 3 noiembrie 1927 în Kniaze, un mic sătuc polonez de lângă Stanislawow (acum Ivano-Frankivsk, Ucraina).După terminarea celui de-al doilea război mondial, este admis la Școala Superioară de Teatru din Cracovia (Panstwowa Wyzsza Szkola Teatralna im. Ludwika Solskiego). Pe durata studiilor, joacă la Teatrul Academic din Cracovia. După absolvire, în 1953, se mută la Gdansk, unde se angajează la Teatrul Wybrzeze, a cărui director era Leon Schiller – unul dintre cei mai influenți regizori polonezi din acea perioadă.
       La Wybrzeze, Cybulski îl întâlnește pe Bogumil Kobiela, și între cei doi actori se leagă o prietenie strânsă. Anume cu Kobiela Cybulski fondează Teatrul Studențesc Bim-Bom, care în scurt timp devine faimos.În 1954 debutează pe marele ecran – în „Kariera”, unde primește un rol minor.Primul rol principal în primește în 1958, în fimul „Krzyz Walecznych” de Kaziemierz Kutz. Tot în acest an mai apar două filme cu Zbigniew Cybulski în rol principal: „Osmy dzien tygodnia” (A opta zi a săptămânii) de Aleksander Ford și „Popiol i diament” (Cenușă și diamant) de Andrzey Wajda.Prestația din „Popiol i diament” îi aduce aprecierea criticilor și a publicului. Însuși marele Andrzey Wajda l-a numit „cel mai bun tânăr actor” și „actorul cu care am avut cea mai mare plăcere de a lucra împreună”.Este apreciat și în Occident – în 1960, primește o nominalizare la premiile BAFTA, la categoria „Cel mai bun actor străin”.
      Pe lângă jocul actoricesc, Cybulski mai impresionează cu ceva în „Popiol i diament” și anume prin stilul lui vestimentar revoluționar pentru un stat socialist: hainele de piele și ochelarii de soare mari șochează publicul conservator și oficialii de partid, în schimb tinerii îl adulează. Toate acestea, combinate cu caracterul dezinvolt și carisma proprie, îi consolidează renumele de rebel nonconformist, iar în Occident este numit „James Dean al Poloniei”. Din păcate, comparația nu a fost foarte inspirată, căci ca și marele actor american, Cybulski va muri foarte tânăr, în plină expansiune artistică.
     La începutul anilor ’60 se mută la Varșovia, unde se alătură Teatrului Experimental Wagabonda. Deasemenea, apare și pe scena Teatrului Ateneus.Cel mai faimos film al său (alături de „Cenușă și diamant”) este „Recopis znaleziony w Saragossie” (Manuscrisul din Saragosa, 1965) de Wojciech Has.Pe 8 ianuarie 1967, pe când se întorcea de la filmările unui nou film, aflându-se pe peronul 3 al gării din Wroclaw, Cybulski a încercat să sară în trenul deja în mișcare (ceea ce făcea destul de des), a alunecat de pe scara vagonului și a căzut sub tren. După o oră, se stinge în spitalul orășenesc din Wroclaw.A fost îngropat cu onoruri la Katowice. Ca fapt divers, în trenul care l-a strivit călătorea Marlene Dietrich, o veche prietenă a actorului. Cybulski își luase rămas bun de la marea actriță germană doar cu câteva minute înainte de accidentul fatal…
      Moartea prematură a lui Zbigniew Cybulski a șocat lumea artistică a Poloniei, printre cei mai afectați fiind regizorul Andrzey Wajda, pentru care Cybulski a fost o sursă permanentă de inspirație. După o perioadă lungă de depresie provocată de moartea actorului, în 1969, Wajda regizează „Wszystko na sprzedaz” („Totul este la vânzare”) – o cvasibiografie a vieții actorului și un semn de omagiu și nostalgie din partea lui Wajda.În 1996, cititorii ziarului „Time” l-au ales Cel mai bun actor polonez din toate timpurile. Câțiva ani mai târziu i-a fost conferită o stea personală pe Aleea Starurilor din Lodz.Un amănunt interesant din viața actorului – a fost verișor primar cu viitorul general Wojciech Jaruzelski, care în anii ’80 a fost ultimul lider al Poloniei socialiste.
Filmografia sa cuprinde:
1953-1954 O noapte de amintiri (Celuloza), regia Jerzy Kawalerowicz
1954 Generație (Pokolenie), regia Andrzej Wajda
1954 Kariera, regia Jan Koecher
1954 Sub steaua frigiană (Pod gwiazdą frygijską), r. Jerzy Kawalerowicz
1955 Trzy starty, regia Ewa și Czesław Petelscy, Stanisław Lenartowicz
1956 Koniec nocy, r. Paweł Komorowski și Julian Dziedzina
1956 Tajemnica dzikiego szybu, r. Wadim Berestowski
1957 Wraki, r. Ewa și Czesław Petelscy
1958 Ósmy dzień tygodnia, r. Aleksander Ford
1958 Cenușă și diamant (Popiół i diament), r. Andrzej Wajda
1958 Krzyż Walecznych, r. Kazimierz Kutz
1959 Trenul de noapte (Pociąg), r. Jerzy Kawalerowicz
1960 Do widzenia, do jutra, r. Janusz Morgenstern
1960 Inocenții fermecători (Niewinni czarodzieje), r, Andrzej Wajda
1961 Rozstanie, r. Wojciech Has
1961 Le thé à la menthe, r. Pierre Kafian
1962 Dragoste neîmplinită/Arta de a fi iubit (Jak być kochaną), r. Wojciech Has
1962 Păpușa (La Poupée), r. Jacques Baratier
1962 Dragostea la 20 de ani (L’amour à vingt ans), scheciul V, r. Andrzej Wajda
1963 Ich dzień powszedni, r. Aleksander Ścibor-Rylski
1963 Milczenie, r. Kazimierz Kutz
1963 Nu vor fi divorțuri (Rozwodów nie będzie), r. Jerzy Stefan Stawiński
1963 Ucigașul și fata (Zbrodniarz i panna), r. Janusz Nasfeter
1964 Att alska, r. Jörn Donner
1964 Giuseppe la Varșovia (Giuseppe w Warszawie), r. Stanisław Lenartowicz
1964 Pinguinul (Pingwin), r. Jerzy Stefan Stawiński
1964 Manuscrisul de la Saragossa (Rękopis znaleziony w Saragossie), r. Wojciech Has
1965 Jutro Meksyk, r. Aleksander Ścibor-Rylski
1965 Salto, r. Tadeusz Konwicki
1965 Sam pośród miasta, r. Halina Bielińska
1966 Mâine Mexicul (Jutro Meksyk), r. Aleksander Ścibor-Rylski
1966 Przedświąteczny wieczór, r. Jerzy Stefan Stawiński
1966 Szyfry, r. Wojciech Has
1967 Cu toată viteza înainte (Cała naprzód), regia Stanisław Lenartowicz
1967 Criminalul lasă urme (Morderca zostawia ślad), r. Aleksander Ścibor-Rylski
1967 Jowita, r. Janusz Morgenstern

Surse:

https://www.cinemagia.ro/actori/zbigniew-cybulski-4738/

http://www.cinemarx.ro/persoane/Zbigniew-Cybulski-123877.html?biografie

https://ro.sparklyword.com/zibulsky-zbigniew

https://dilemaveche.ro/sectiune/dileme-on-line/articol/cenusa-si-diamant

https://tribuna-magazine.com/andrzej-wajda-ultimul-mohican-al-filmului-european-din-secolul-trecut/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.