S-a întâmplat în 3 decembrie 1894

0
52

S-a întâmplat în 3 decembrie 1894: A murit scriitorul scoţian Robert Louis Stevenson (n. 1850). Renumele mondial i l-a adus romanul „Insula comorilor”, care re prezinta un model clasic al literaturii de aventuri (n. 13.11.1850).Poet şi romancier scoţian, autor al unor jurnale de călătorie şi reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză, este cunoscut, în special, pentru cărţile Treasure Island (Insula comorii) şi The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde).

     Primul său mare succes,Treasure Island, o poveste despre piraterie şi comori îngropate, a fost adesea ecranizată. Titlul iniţial eraThe Sea-Cook iar faimosul personaj, Long John Silver, chiar a dat numele unui lanţ de restaurante. Cea de-a doua proză de mare întindere a lui Stevenson, Prince Otto este un roman de acţiune plasat într-un stat germanic imaginar, Grünewald. The Black Arrow: A Tale of the Two Roses este un roman cavalereasc din timpul Războiului celor Două Roze. The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886), o povestire despre o personalitate dublă, a constituit subiectul a numeroase filme.
          Kidnapped este un roman istoric despre încercarea unui tânăr, David Balfour, de a-şi recupera moştenirea şi despre alianţa sa cu Alan Breck în intrigile Iacobite din Scoţia. The Master of Ballantrae este o capodoperă literară despre răzbunare plasată în Scoţia, America şi India. The Wrong Box scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne, este un roman comic despre un sistem de asigurări pe viaţă în care toate beneficiile merg la ultimul supravieţuitor. The Wrecker a fost scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne. Catriona cunoscută şi ca David Balfour, este continuarea romanului Kidnapped. Weir of Hermiston  este o lucrare neterminată la momentul morţii lui Stevenson, considerată ca fiind deosebit de promiţătoare. St. Ives: being the Adventures of a French Prisoner in England (1897), a doua lucrare neterminată la momentul morţii lui Stevenson, a fost finalizată de către Arthur Quiller-Couch. În 1890 Stevenson se stabilește definitiv în arhipelagul Samoa, la Vailima, unde cumpără un mic domeniu la poalele muntelui Vaea. Robert Louis Stevenson se stinge din viață pe 3 decembrie 1894 în Apia, Samoa, fiind înmormântat pe vârful muntelui Vaea.

Surse:

https://www.famousauthors.org/robert-louis-stevenson

https://www.britannica.com/biography/Robert-Louis-Stevenson

https://www.poetryfoundation.org/poets/robert-louis-stevenson

https://stevensonmuseum.org/robert-louis-stevenson/the-life/

https://onisiforghibublog.wordpress.com/2015/11/13/robert-louis-steventson-scriitorul-comorilor/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here