S-a întâmplat în 3 decembrie 1857

0
76

S-a întâmplat în 3 decembrie 1857: S-a născut scriitorul englez de origine poloneză Joseph Conrad, maestru al prozei scurte („Taifun”). Joseph Conrad (născut Józef Teodor Konrad Korzeniowski, la Berdîciv, Imperiul Rus (acum Ucraina) – d. 3 august 1924, Bishopsbourne, Anglia a fost un romancier englez, la origine polonez din Ucraina.

     Joseph Conrad, pe numele lui real Józef Teodor Konrad Korzeniowski, a fost fiul Evelinei Korzeniowski şi al lui Apollo Nalecz Korzeniowski (traducător,scriitor şi patriot polon antiţarist). Părinţii săi au fost surghiuniţi, împreună cu fiul lor de patru ani, în regiunea Vologda, unde au trăit în condiţii precare. Amândoi s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi au murit, aşa că micul Józef a rămas în custodia unchiului său dinspre mamă, Tadeusz Bobrowski. Acesta n-a fost tocmai încântat să afle că puştiul, care primise atâtea lecţii particulare (de la latină la limbi străine, geografie şi matematică) visa să facă înconjurul lumii pe mare; dar decât să fie recrutat de armata rusă, l-a lăsat să plece la Marsilia.
      În următorii cincisprezece ani, Conrad a fost pe mare şi prin porturi, făcând şi contrabandă, şi datorii la jocuri de noroc, vrând chiar să se sinucidă din cauza uneia. A scăpat, dar a fost obligat să părăsească vasele franceze în favoarea celor britanice. Şi-a dat examenele, şi-a luat un master, a devenit cetăţean englez, şi tot atunci şi-a schimbat şi numele.In 1894 renunta la cariera sa pe mare, devenind fascinat de arta scrisului. Prima sa carte este Hanul lui Almayer, publicată in 1895. Atunci şi-a folosit pentru prima dată pseudonimul Joseph Conrad. Este posibil ca alegerea pseudonimului să reprezinte un omagiu adus scriitorului polonez Adam Mickiewicz, mai precis poemului sau patriotic Konrad Wallenrod. In ciuda reputaţiei sale ca scriitor, cât şi a talentului său, succesul financiar nu a venit deloc uşor. In mod ironic, a început să aibă rezultate economice în anul 1913 odată cu publicarea romanului Chance, cu siguranţă nu cea mai bună creaţie a sa.
      Despre cărţile sale se pot spune multe, un lucru caracteristic fiind o puternică şi captivantă tehnică de dezvoltare a personajelor sale. O altă caracteristică bine definită în cărţile lui Conrad este explorarea psihicului uman şi descrierea spiritului omului înconjurat de, în opinia scriitorului, un univers impasibil şi de neînţeles. Acest lucru poate fi observat cel mai clar în probabil cea mai de succes şi faimoasă lucrare a sa, Inima întunericului. Romanul a fost publicat în anul 1899 şi reprezinta experienţele sale din Congo, Africa. Titlul romanului face referire la inima Africii, dar şi la inima omului, la ceea ce este corupt, nihilist. T.E. Lawrence, un cunoscut ofiţer şi scriitor a făcut următoarea observaţie la adresa lui Joseph Conrad: Este fără îndoială cel mai obsedant şi evocativ lucru care-a fost vreodată în proză. Pe 3 august 1924 se stinge din viaţă, la vârsta de 66 de ani. Moare în casa sa din Bishopsbourne, Anglia, cauza fiind un infarct. Este îngropat în cimitirul din Canterbury, Anglia.

Surse:

https://www.notablebiographies.com/Co-Da/Conrad-Joseph.html

https://www.bzi.ro/cei-mai-mari-scriitori-ai-lumii-joseph-conrad-745424

https://www.britannica.com/biography/Joseph-Conrad

https://www.biography.com/writer/joseph-conrad

https://www.famousauthors.org/joseph-conrad

https://serialreaders.com/2464-biografie-joseph-conrad.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here