S-a întâmplat în 3 august…

0
63

S-a întâmplat în 3 august…

-„Ziua Timişoarei”; marcată, din 1999, la iniţiativa municipalităţii de pe Bega; este data la care, în anul 1919, batalioane de dorobanţi, conduse de generalul Virgil Economu, au intrat în oraş şi au instaurat prima administraţie română care a luat locul celei sârbeşti; o săptămână mai târziu, la 10.VIII.1919, bănăţenii votau unirea Banatului cu România.
– 1492: Cristofor Columb a început prima sa călătorie spre America. Expediţia se va încheia la 15 martie 1493.
– 1571: Bătălia de la Famagusta; turcii cuceresc insula Cipru de la veneţieni.
– 1596 David Fabricius descoperă variaţia de lumină a stelei Mira, prima stea variabilă din istorie descoperită. Teolog pasionat de astronomie, Fabricius descoperă Mira în 1596, dar consideră că este un astru la fel ca toate celellalte. Când acesta capătă o nouă intensitate a luminii în 1609, lui Fabricius îi devine limpede că descoperise un nou tip de astru. Astrele variabile se deosebesc de cele obişnuite prin faptul că intentitatea luminii pe care o percepem de pe Pământ se schimbă constant, fie din cauza luminozităţii oscilatorii a stelei, fie din cauza luminii care ajunge efectiv să fie observată de pe Pământ. Pentru Fabricius, a însemnat doar începutul experimentelor, iar doi ani mai târziu i se alătură în observaţii şi fiul său cel mare, recent întors de la studiile universitare din Olanda. Acesta aduce cu el şi un nou tip de telescop, pe care cei doi îl îndreaptă spre Soare. Treptat, încep să îşi noteze cu regularitate observaţiile şi inventează de asemenea o camera obscura, pentru a putea observa detaliile de pe suprafaţa Soarelui. Cei doi analizează pentru prima oară cu atenţia petele întunecate de pe suprafaţa astrului şi postulează de asemenea că Soarele are o mişare de rotaţie pe o axă fixă, fapt deja propus dar niciodată studiat cu atenţie.David Fabricius publică, legat de acest subiect, una dintre primele lucrări, în iunie 1611. Dar lucrarea este eclipsată repede de studiul lui Christoph Scheiner, pe tema zonelor întunecate de pe suprafaţa Soarelui şi de lucrărea lui Galileo Galilei, ambele publicate în 1612.
– 1601: În lupta de la Guruslău, trupele lui Mihai Viteazul şi ale lui Gheorghe Basta îl înfrâng pe Sigismund Bathory; şase zile mai târziu, Mihai Viteazul este ucis la 3 km sud de Turda, din ordinul lui Basta.
– 1778: S–a inaugurat Teatrul Scala din Milano.
– 1783: În Japonia, Muntele Asama erupe omorând 35.000 de oameni.
– 1795: S-a înfiinţat Conservatorul de Muzică din Paris.
– 1805, 3/4: S-a născut Sir William-Rowan Hamilton, matematician şi astronom irlandez; contribuţii în domeniile algebrei, opticii şi mecanicii analitice (m. 1865).
– 1811: S-a născut Elisha Graves Otis, inventator american; a inventat, în 1852, dispozitivele de siguranță pentru lifturi (d. 08.04.1861).
– 1834: S-a născut Ioan M. Bujoreanu, prozator, autor dramatic de ocazie (dar nu lipsit de talent), publicist şi traducător (a tradus din Boccaccio, Florian şi Paul de Kock) (m. 1899).
– 1857: A murit Eugène Sue, scriitor francez (n. 1804).
– 1858: Exploratorul britanic John Speke a descoperit Lacul Victoria. Născut la Bideford în comitatul Devon în 1827, Speke s-a înrolat în armata britanică din India, la vârsta de 17 ani. El a ajuns atunci în Punjab, a parcursHimalaia şi a călătorit în Tibet. În aprilie 1855, s-a alăturat expediţiei lui Sir Richard Francis Burton în Somalia. Călătoria a fost scurtă durată. Rănit într-un atac, Speke a fost repatriat. El s-a înrolat voluntar pentru războiul din Crimeea şi a comandat un regiment turc.În anul 1858, John Hanning Speke va deveni primul european care a poposit pe malurile Lacului Victoria şi îi va da numele reginei de atunci a Marii Britanii. Descoperind râul Kagera în 1861 şi sursa Nilului Alb în 1862, Speke a dezlegat misterul izvoarelor Nilului, care i-a preocupat pe cercetătorii Continentului Negru ani îndelungaţi.
– 1865, 3/15: Este reprimată de armată mişcarea împotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza (aflat la Ems, în Germania), organizată de cele două grupuri opoziţioniste, conservatorii şi liberalii radicali (care vor sfârşi prin a-l detrona pe domnitor la 23.II.1866).
1875: Times publică un reportaj despre unul dintre cele mai răsunătoare procese ale epocii victoriene. Colonelul Valentin Baker (fratele cunoscutului călător englez Sir Samuel White Baker, cel care a explorat Africa centrală şi a descoperit lacul Albert), prieten al prinţului de Wales, este declarat vinovat de a fi „agăţat“ o onorabilă domnişoară în trenul ce îl ducea spre gara Waterloo. Tribunalul l-a pedepsit la 12 luni de închisoare şi la o amendă de 500 lire sterline. După ispăşirea pedepsei, Baker a emigrat în Imperiul otoman, unde, destul de repede, devine un membru de încredere al Paşei Mehmed Ali. După participarea la numeroase conflicte de partea sultanului rămâne în slujba sultanului, ca gardă personală. Ocupă, la câţiva ani după accea un post de conducere al armatei Armeniei, unde se ocupă de instrucţia noilor trupe. Ajunge general, ocupând chiar postul de comisar al poliţiei din Egipt, ce-i drept, pentru scurtă vreme, acolo unde se dedică pregătirii noilor jandarmi, forţe pe care le consideră instrumentale pentru ajutorul armatei. Într-una dintre aceste ocazii se îmbolnăveşte însă de tifos şi moare, ceea ce naşte multe discuţii la curtea de la Londra. Regina Victoria, adepta unui mod puritan de viaţă, deşi regretase hotărârea tribunalului, nu a ordonat repunerea în drepturi a colonelului, dar a acceptat să fie inmormântat cu onoruri militare.
– 1889: A murit Veronica Micle, poetă, rămasă în conştiinţa publică mai ales prin marea dragoste pe care i-a inspirat-o lui Eminescu („Poezii”-1887) (n. 22.04.1850).
– 1895: A murit Dimitrie Brândză, medic şi botanist român (n. 1846) Dimitrie (Demetrius) Brândză (n.10/22 octombrie 1846, Bivolu, azi Viişoara, Botoşani – d.Slănic Moldova) a fost un medic, naturalist şi botanist român, membru titular al Academiei Române. A fondat Grădina Botanică din Bucureşti, care astăzi îi poartă numele.
– 1913: S-a născut Marin Voiculescu, medic român. Marin Gh. Voiculescu (n. Giurgiu – d. 3 iulie 1991, Bucureşti) a fost un medic român, membru titular (1990) al Academiei Române.Profesorul Marin Voiculescu s-a născut în oraşul Giurgiu, unde a absolvit ca premiant liceul „Titu Maiorescu” – având eminenţi dascăli, printre care şi Tudor Vianu. În 1938 absolvă Facultatea de Medicină din Bucureşti ca premiant cu distincţia „Magnum cum laude”. Preia în 1947 conducerea Clinicii de Boli Infecţioase Colentina şi în 1950, la vârsta de 37 de ani devine profesor în aceeaşi clinică. Decan al Facultăţii de Igienă, apoi al Facultăţii de Medicină Generală, Preşedinte al Uniunii Societăţilor de Știinţe Medicale, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii. Este ales membru corespondent al Academiei Române şi, din 1990 membru titular al Academiei Române.Vicepreşedinte al Societăţii Balcanice de Medicină. Publică numeroase tratate şi monografii privind bolile infecţioase, unele traduse în alte limbi, precum şi diferite cărţi la graniţa dintre medicină şi literatură (Medici scriitori, Scriitori medici, De veghe pe frontul vieţii sau Arta scrisului medical).A condus revista Viaţa medicală. S-a stins din viaţă în 3 iulie 1991, lăsând în urma sa o puternică şcoală de boli infecţioase, numeroşi prieteni şi admiratori din lumea medicală, a artelor, a vieţii sociale.
– 1914: Primul război mondial: Germania declară război Franţei.
– 1914: Inaugurarea Canalului Panama. 79,6 km. lungime, 30 – 300 m. lăţime şi 14 metri adâncime. Canalul Panama este un canal important care traversează istmul Panama în America Centrală, legând oceanele Atlantic şi Pacific. Construcţia canalului a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată. A avut un impact enorm asupra navigaţiei, deoarece navele nu mai trebuie să treacă pe drumul periculos prin Trecerea Drake şi Capul Horn în punctul cel mai sudic al Americii de Sud. O navă care pleacă de la New York către San Francisco prin canal traversează 9 500 km, mult sub distanţa de 22 500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn. Deşi conceptul unui canal în Panama datează de la începutul secolului al XVI-lea, prima încercare de construcţie a avut loc începând cu 1880 sub conducere franceză. După ce această încercare a eşuat, lucrul a fost terminat în cele din urmă de Statele Unite, şi canalul s-a deschis în 1914.Construcţia canalului a fost presărată de probleme, cum ar fi bolile (în special malaria şi febra galbenă), şi enorme alunecări de teren. Se estimează că la construcţia canalului au murit până la 27 500 de muncitori.De la deschidere, canalul a avut un succes enorm, şi este în continuare un element indispensabil al navigaţiei internaţionale. În fiecare an prin canal trec mai mult de 14 000 de nave, transportând mai mult de 20378 milioane de tone de marfă.
– 1919: In timp ce în Europa începuse reconstrucţia după primul război mondial, România a mai avut de dus un război cu Ungaria bolşevică. Pe 3 august trupele românei intrau în Budapesta.Istoriografia a consemnat data eliberării Budapestei de bolşevism ca fiind 4 august 1919, ziua în care generalul Mărdărescu a primit defilarea trupelor române în capitala Ungariei.
– 1924: A murit Joseph Conrad (Jósef Teodor Konrad Korzeniowski), scriitor britanic de origine poloneză (n. 1857).
– 1929: S-a creat „Regia autonomă a poştelor, telegrafelor şi telefoanelor” (PTT), care a luat în exploatare şi administrare serviciile publice de poştă, telegraf şi telefon.
– 1929: A murit Emil Berliner, inventator germano-american, cel care a inventat gramofonul cu discuri orizontale de ebonită cu riluri (n. 20.05.1851).
– 1934: S-a născut pictoriţa Angela Popa-Brădean.
– 1945: S-a născut muzicologul Luminiţa Vartolomei; a lucrat la Radiodifuziunea Română – Redacţia emisiunilor muzicale, în perioada 1.IX.1968 – 1.I.1972; a continuat să colaboreze la Radio şi după transferul său la Filarmonica „George Enescu”; autoare a unor lucrări de specialitate, unele realizate în colaborare cu Iosif Sava.
– 1958: Polul Nord este atins, sub calota de gheaţă, de submarinul atomic american „Nautillus” (USS Nautilus (SSN-571) ).
– 1963: Formaţia The Beatles a apărut pentru ultima dată la Cavern Club din Liverpool, după ce susţinuseră în acest local peste 300 de spectacole începând cu 1961.
– 1969: S-a născut Mihaela Rădulescu, realizatoare de emisiuni de televiziune.
– 2008: A murit Aleksandr I. Soljeniţîn, scriitor, dramaturg, istoric rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1970 (n. 11.12.1918).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here