S-a întâmplat în 3 aprilie…

0
144

S-a întâmplat în 3 aprilie…

– „Ziua Jandarmeriei Române”, stabilită prin Legea proprie de organizare şi funcţionare 116/1998; la 3.IV.1850 domnitorul moldovean Grigore Al. Ghica a promulgat Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi; la 1.IX.1893 a fost promulgată Legea asupra jandarmeriei rurale, act ce a marcat, după modelul francez al timpului, înfiinţarea jandarmeriei moderne în România.

– 1347: Începutul construcţiei „Oraşului Nou” în Praga. Oraşul Praga a înflorit în secolul al XIV-lea, în timpul domniei împăratului Carol al IV-lea din Dinastia Luxemburg. Carol era fiul prinţesei cehe Eliska Premyslovna şi a lui Jan de Luxembourg. Născut la Praga, în 1316, Carol a devenit rege al Boemiei după moartea tatălui său, în 1346. Datorită eforturilor lui Carol al IV-lea, episcopia din Praga a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie în anul 1344. În 1347, Carol al IV-lea a fondat Nové Město – Oraşul Nou, vecin cu Staré Město – Oraşul Vechi. La 7 aprilie 1348, Carol a fondat prima universitate din Europa Centrală, Răsăriteană şi Nordică, care, în zilele noastre, îi poartă numele. Universitatea Carol este cea mai veche universitate cehă şi prima universitate germană. Carol a reconstruit Castelul Praga şi Vysehradul, a reconstruit unul dintre podurile ruinate de pe Vltava, care poartă azi numele său – Podul Carol. Tot în timpul domniei sale a început construirea Catedralei Sfântul Vit şi au fost ctitorite numeroase alte biserici mai mici. În 1355, Carol a fost încoronat la Roma Împărat al Sfântului Imperiu Roman. Praga a devenit capitala Sfântului Imperiu Roman. Noul împărat a dorit să facă din Praga cea mai frumoasă capitală europeană şi oraşul cel mai important al Imperiului.Toate construcţiile ridicate în acea vreme au folosit grandiosul stil gotic, cu caracteristici decorative locale, numite, mai apoi, „Şcoala boemiană”.

– 1367: S-a născut Regele Henric al IV-lea al Angliei. Henric al IV–lea ( d. 20 martie 1413) s-a născut în Castelul Bolingbroke din Lincolnshire, din această cauză fiind cunoscut şi sub numele de Henric de Bolingbroke.

– 1596: A murit Sinan Paşa .Sinan Paşa (1506 – 3 aprilie 1596) a fost un comandant de oşti şi om de stat otoman.

– 1682: A murit pictorul spaniol Bartolomé Esteban Murillo (n. 1617) Bartolomé Estebán Murillo (n.Sevilia, 31 decembrie 1617 – d. Cádiz) a fost un pictor spaniol al sec. al XVII-lea. Este una dintre cele mai importante figuri ale picturii baroce spaniole.În 1645 a pictat 13 pânze pentru chiostrul bisericii San Francisco el Grande din Sevilia; acestea se numără printre pânzele care i-au adus cea mai mare faimă. După o perioadă de şedere la Madrid între 1658 şi 1660, se întoarce în oraşul natal, Sevilia, unde intervine în fondarea Academiei de Picturi din Sevilia, împărţind conducerea acesteia cu Herrera el Mozo. În această perioadă de maximă activitate a primit însărcinări importante în oraşul său natal: pala pentru mănăstirea Sfântului Augustin, tablourile pentru biserica Santa Maria la Blanca, pala cea mare şi capelele laterale ale bisericii mănăstirii franciscanilor capucini, pe care le-a terminat în 1665.Frescele Bisericii Capucinilor din Sevilia au fost salvate de la distrugere în perioada invaziei franceze din timpul Războiului spaniol de Independenţă iar mai apoi au fost restaurate de pictorul sevilian Joaquín Bejarano; drept mulţumire, călugării capucini i-au dăruit pânza centrală a palei principale, Extazul de la Porţiuncula a Sfântului Francisc de Assisi, în prezent conservată la Wallraf-Richartz-Museum din Köln.Murillo este cunoscut şi pentru tablourile sale reprezentând fetiţe şi copii: de la candoarea Fetiţelor cu flori la realismul viu al copiilor străzii, a pruncilor de ţigani şi de cerşetori, lucrări ce constituie un interesant şi bogat material pentru studiul vieţii populare al epocii. După o serie de lucrări dedicate parabolei Fiului risipitor, a început decorarea bisericii mănăstirii capucinilor din Cádiz.

– 1683: S-a născut Mark Catesby, naturalist englez (d. 23 decembrie 1749) .Intre 1731 şi 1743, Catesby a publicat Natural History of Carolina, Florida and the Bahama Islands / Istoria naturală a Carolinei, a Floridei şi a Insulelor Bahamas, primul raport publicat despre flora şi fauna Americii de Nord.Aceasta includea 220 de plante, păsări, reptile şi amfibieni, peşti, insecte şi mamifere.

– 1783: S-a născut Washington Irving, scriitor american.Washington Irving (n. New York- d. 28 noiembrie 1859 Sunnyside, New York) a fost un scriitor american de la începutul secolului al 19-lea. A scris o proză umoristică, de mare succes în epocă, cu uşoare accente de satiră politică, într-un stil romanţat şi graţios.Este cel mai bine cunoscut pentru povestirile „The Legend of Sleepy Hollow” şi „Rip Van Winkle”, amândouă au apărut în cartea sa „The Sketch Book of Geoffrey Crayon”. Munca sa istorică cuprinde biografiile lui George Washington, Oliver Goldsmith şi Mahomed şi câteva istorisiri din secolul al 15-lea despre Spania conţinând subiecte ca Alhambra, Cristofor Columb sau maurii din Spania. Irving a servit ca ambasador american în Spania între 1842 şi 1846.

– 1821, 3/15: S-a născut Ioan Axente Sever, om politic, participant la Revoluţia de la 1848-1849 din Ţara Românească şi din Transilvania; unul dintre conducătorii mişcării de eliberare naţională a românilor transilvăneni (m. 1906).

– 1844: Alexandru Ioan Cuza s–a căsătorit cu Elena Rosetti–Solescu, fiica cea mare a postelnicului Iordache Rosetti şi a Catincăi Rosetti, născută Sturdza.

– 1849: A murit Juliusz Słowacki, poet romantic polonez, unul dintre cei „Trei Barzi” ai literaturii poloneze (n. 1809).

– 1850: A murit compozitorul ceh Václav Jan Tomášek (n. 1774).

– 1853: S-a născut chimistul Alfons Oscar Saligny, frate cu inginerul Anghel Saligny; iniţiator al primului laborator din Bucureşti destinat cercetărilor de control asupra materialelor de construcţii şi tehnologiei materialelor pentru căile ferate; membru corespondent al Academiei Române (m.4.V.1903).

– 1862: A murit James Clark Ross, navigator şi explorator englez.Sir James Clark Ross (n. 15 aprilie 1800 în Londra; d. Aylesbury) a fost un navigator şi explorator englez. James Ross se prezintă deja la vârsta de 12 ani ca voluntar la marina regală engleză (Royal Navy). Această hotărâre a lui a fost influenţată de unchiul său John Ross (cercetător polar) care lua în acel timp parte ca ofiţer tânăr englez la Războaiele Revoluţiei Franceze, din timpul lui Napoleon. James Clark Ross, porneşte în anul 1818 o expediţie sub comanda lui William Edward Parry, de căutare a Pasajului de nord-vest şi ulterior în călătorii de explorare a Oceanului Arctic. Datorită priceperii şi cunoştinţelor sale va fi avansat ca locotenent. În anul 1834 este numit căpitan şi va continua să întreprindă expediţii de exploare a celor doi poli ai pământului.

– 1863: S-a născut Henry Van de Velde, arhitect şi designer belgian.Henry Van de Velde (d. 25 octombrie 1957) a fost un arhitect, decorator de interioare, designer, pictor şi designer de mobilier belgian, care este cel mai cunoscut pentru artefactele, piesele de mobilier şi clădirile sale realizate în stilul Art Nouveau.Henry Van de Velde a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale de maturitate artistică în Germania, având o influenţă decisivă asupra arhitecturii şi designului german de la începutul secolului al 20-lea.

– 1880: S-a născut George Valentin Bibescu, pilot român (d. 1941) .Este fondatorul Automobil Clubului Român în 1904. A înfiinţat Clubul Aviatic Român în 1909 şi Liga Naţională Aeriană în 1912.

– 1885: Gottlieb Daimler a primit brevetul pentru primul motor cu cilindru răcit cu apă.Gottlieb Daimler (n. 17 martie 1834, Schorndorf, Wurtemberg la circa 30 km de Stuttgart; d. 6 martie 1900, Cannstatt) a fost un inventator german. A construit prima motocicletă şi a îmbunătăţit numeroase motoare.

– 1889: S-a născut Grigoraş Dinicu, compozitor, violonist român.

– 1893: S-a născut prozatorul Damian Stănoiu (prenumele la naştere: Dumitru) (m. 1956).

– 1895: S-a născut compozitorul italian Mario Castelnuovo-Tedesco (m. 1968).

– 1897: A murit Johannes Brahms, compozitor, pianist şi dirijor german..Johannes Brahms (n. 7 mai 1833, Hamburg – d. Viena) a fost un compozitor romantic german, care a trăit cea mai mare parte a vieţii sale în Austria, la Viena.Brahms a fost considerat de către mulţi „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisă de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit şi astăzi).Brahms a compus un număr de opere importante pentru orchestră, inclusiv patru simfonii, două concerte pentru pian, un concert pentru vioară, un dublu concert pentru vioară şi violoncel şi ampla lucrare corală Un recviem german (Ein deutsches Requiem). Ultimul dintre acestea se remarcă prin a nu fi un recviem tradiţional, liturgic (Missa pro defunctis), ci un ansamblu de texte pe care Brahms le-a ales din Biblia lui Luther. De asemenea, Brahms a fost un compozitor prolific în forma temă cu variaţiuni, compunând remarcabilele Variaţiuni şi Fugă după o temă de Haendel, Variaţiunile Paganini şi Variaţiuni după o temă de Joseph Haydn, alături de cicluri mai puţin cunoscute de alte variaţiuni.De asemenea, Brahms a compus şi un mare număr de lucrări pentru ansambluri mici.Multele lucrări de muzică de cameră formează o parte din nucleul acestui repertoriu, aidoma muzicii sale pentru pian solo. Brahms este considerat drept fiind printre cei mai mari compozitori de lieduri, aparţinându-i un număr de aproape 200. A compus şi un ciclu de preludii corale pentru orgă cu puţin timp înainte de moartea sa, care au devenit astăzi o parte importantă din repertoriul standard al orgii.Brahms nu a compus niciodată vreo operă, nici nu s-a folosit vreodată de forma de poem simfonic caracteristică secolului al XIX-lea. Brahms era un adept înverşunat al muzicii absolute – muzică ce nu se bazează pe o scenă concretă sau narativă precum în cazul unui poem simfonic.

– 1897: Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din Bucureşti.

– 1898: S-a născut Michel de Ghelderode (pe numele său adevărat Adhémar-Adolphe-Louis Martens), dramaturg belgian de limbă franceză (m. 1962).

– 1905: A murit Ion Pop-Reteganul, folclorist ce aparţine etapei de constituire ştiinţifică a disciplinei; culegeri de poezii, poveşti şi bocete ardeleneşti (n. 1853).

–  1918, 3/16: A luat fiinţă, la Iaşi, formaţiunea politică Liga Poporului (transformată în 1920 în Partidul Poporului), constituită în jurul personalităţii generalului Alexandru Averescu, aureolat de succesele repurtate în bătăliile din anul 1917; formaţiunea politică devine, în 1920, primul partid din România întregită cu reprezentare naţională.

– 1922: S-a născut Doris Day, actriţă americană de film (una dintre cele mai populare vedete de comedie ale anilor ’60), cântăreaţă, cunoscută militantă pentru drepturile animalelor.

– 1922: S-a născut Carlo Lizzani, regizor, scenarist şi critic italian de film; teoretician al neorealismului; a scris o istorie a cinematografiei italiene (m. 2013).

– 1922: Iosif Stalin îi succede lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice.

– 1924: S-a născut Marlon Brando, actor şi regizor de film american.

– 1925: S-a născut pianistul Mândru Katz; în 1959 a emigrat în Israel (m. 1978).

-1927: S-a născut interpretul de muzică uşoară Luigi Ionescu. Luigi Ionescu (n. Pânceşti, Bacău – d. 4 octombrie 1994, Bucureşti) a fost un cântăreţ român de muzică uşoară. Începe să cânte de la o vârstă tânără (chiar din timpul liceului) la Bacău. Numele lui rămâne legat de o serie apreciabilă de şlagăre româneşti sau internaţionale interpretate în limba română, cum ar fi„Marina, Marina”. Piesa de referinţă a carierei lui rămâne„Lalele” compusă de Temistocle Popa.În anul2001, grupul Suprem pune în circulaţie o inedită versiune a hitului (aranjament, remix DJ Phantom), în care se pot auzi şi fragmente din înregistrarea originală, cu vocea lui Luigi Ionescu.Din 1946 participă la concursurile pentru tineret. Este remarcat de marii compozitori ai vremii: Ion Vasilescu, Elly Roman, Henry Mălineanu care scriu pentru el. Gelu Solomonescu, redutabil pianist şi şef de formaţie, îl îndrumă către Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În urma audiţiei susţinute în 1951 este angajat, desfăşurându-şi apoi întreaga carieră- de o uimitoare longevitate- în cadrul teatrului, până în 1987 când se retrage din viaţa artistică.Piese din repertoriu: „Lalele”, „Zorile”, „Turturele” (Temistocle Popa), „E primăvară în ianuarie” (Gelu Solomonescu). „Viaţa e prietena mea” (Florentin Delmar); „Femeia” (Henry Mălineanu).

– 1928: S-a născut Don Gibson, cântăreţ, chitarist şi compozitor country american, supranumit şi „poetul trist” (m. 2003).

– 1930: S-a născut Helmut Kohl, om politic german; fost cancelar federal (1982-1998); artizanul reunificării germane (1990); partizan, fără rezerve, al extinderii Uniunii Europene şi al creării monedei unice europene, euro.

– 1933: 2 avioane britanice au survolat pentru prima dată Everestul.

 – 1940: S-a născut Neagu Udroiu, publicist şi scriitor; fost ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

– 1944: A murit pictorul Octav Băncilă (n. 1872).

– 1945: S-a născut Florentin Popescu, poet, prozator, istoric şi critic literar, ziarist.

– 1948: S-a născut Jaap de Hoop Scheffer, om politic olandez, fost secretar general al NATO în perioada 2004 – 2009 (succesor al britanicului George Robertson).

– 1948: Preşedintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare a ţărilor europene afectate de cel de-al Doilea Război Mondial. Planul Marshall The Marshall Plan), cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul plan de reconstrucţie conceput de Statele Unite ale Americii şi destinat aliaţilor europeni din Al Doilea Război Mondial.

– 1950: A murit Kurt Weil, compozitor german naturalizat american în 1943 (n. 1900).

– 1953: A murit (la Lisabona, Portugalia) Carol al II-lea de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României (1930-1940); Carol al II-lea a părăsit România în septembrie 1940, a locuit un timp în Brazilia şi după 1947 s-a stabilit în Portugalia; membru de onoare al Academiei Române (1921); preşedinte de onoare şi protector (1930-1940) al Academiei Române (n.3/16.X.1893, la Sinaia).

– 1956: S-a născut Miguel Bose, actor de film şi cântăreţ spaniel.

– 1961: S-a născut actorul american de film Eddie Murphy.Edward Regan  „Eddie” Murphy (născut în Brooklyn, New York) este un actor american, regizor, producător, actor şi cântăreţ. Se află pe locul doi al actorilor cu cele mai mari încasări din istorie.El are o prezenţă constantă în spectacolul de televiziune Saturday Night Live între 1980 – 1984, şi el a lucrat ca acor solo de comedie.Se află pe locul 10 în lista celor mai comici din toate timpurile.

– 1962: A murit Manolis Kalomiris, compozitor şi pedagog grec (n. 1883).

– 1966: Staţia automată sovietică „Luna 10″ a devenit primul satelit artificial al Lunii. „Luna 10″ (din seria E-6S) aparţinând programului Luna, a fost o misiune spaţială robotică, numită de asemenea Lunik 10.Naveta spaţială a fost lansată către Lună de pe o platformă orbitală a Terrei pe 31 martie 1966.Luna 10 a fost şi primul satelit artificial al Lunii. Naveta a intrat pe orbita lunară pe 3 aprilie 1966 şi a completat prima sa orbită lunară 3 ore mai târziu, pe 4 aprilie (ora Moscovei).

– 1967: S-a născut regizorul Cristi Puiu; a debutat în 2001 cu filmul „Marfa şi banii”, film care a obţinut mai multe premii internaţionale; a continuat cu un film de scurt-metraj, „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” în 2004, film premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin – „Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj”. Al doilea film de lung-metraj, „Moartea domnului Lăzărescu”, 2005, a obţinut, de asemenea, numeroase premii internaţionale. A mai regizat, în 2010, lung-metrajul de ficţiune „Aurora”, în care a interpretat personajul principal (Viorel).

– 1967: Stabilirea de relaţii diplomatice la nivel de ambasadă între România şi Canada.

– 1973: Prima convorbire telefonică de pe un celular.Telefonia mobilă modernă înregistrează un salt uriaş pe 3 aprilie 1973 când Dr. Martin Cooper de la Motorola, în timp ce se deplasa pe o stradă din New York, efectuează o convorbire cu Dr. Joel S. Engel, şeful direcţiei de cercetare de la AT&T Bell Labs, fiind prima convorbire cu un telefon mobil. Era vorba de un telefon Motorola DynaTAC.În afară de Martin Cooper de la Motorola căruia i se atribuie primul telefon mobil practic, bazat pe utilizarea undelor radio, putem menţiona şi alţi inventatori care şi-au adus contribuţia în evoluţia telefoniei mobile:
– Nathan B. Stabbefield din Kentucky (patent 887.357);
– George Sweigert din Ohio căruia i se atribuie primul telefon modern fără fir;
– Charles A. Gladder şi Martin H. Parelman din Nevada, invenţie patentată în 1979 ce prevedea utilizarea frecvenţelor radio.

        Dacă Bell Laboratories introdusese ideea comunicaţiilor celulare pentru maşinile poliţiei (în 1947), meritul Motorola şi mai ales al lui Cooper constă în utilizarea acestuia şi în afara automobilului.

– 1976: A murit medicul Emil C. Crăciun; între anii 1931 şi 1932 a pus, la Cluj, bazele primului Institut oncologic din România, al cărui director a fost; ca director al Institutului  „Dr. V. Babeş” din Bucureşti, îl va organiza pe baze noi, ca institut modern de patologie; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (n. 1896).

– 1976: A murit soprana Ana Tălmăceanu-Dinescu (n. 1913).

– 1985: A murit Eugen Macovschi, biochimist şi biolog; a contribuit la elaborarea unei noi concepţii, originale, privitoare la structura materiei vii (teoria biostructurală); cercetări în diferite domenii ale biologiei; membru titular al Academiei Române din 1948 (n. 1906).

– 1991: A murit scriitorul englez Graham Greene. Henry Graham Greene (n. 2 octombrie 1904) a fost un scriitor, dramaturg, scenarist şi critic literar englez. Călătoriile în Mexic, Africa şi Asia au determinat alegerea locului acţiunii diferitelor sale opere.Scrierile sale, de puternică tensiune şi structurate după tehnicaromanului poliţist, explorează probleme politice şi morale ale lumii moderne.Sunt reprezentate naturalist, fără iluzii, conflictele de conştiinţă ale omului părăsit în voia spaimei şi singurătăţii.

– 1994: A murit geneticianul francez Jérôme Lejeune, pionier într-o serie de direcţii fundamentale în genetică, cum ar fi genetica matematică, influenţa radiaţiei ionizante asupra genelor, îmbătrânirea precoce; la sfârşitul anilor ’50 ai secolului XX a decoperit că sindromul Down este provocat de o aberaţie cromozomială; a fost unul dintre consilierii Papei Ioan Paul al II-lea pentru probleme de morală (n. 1926).

– 1995: A murit inginerul Victor Bunea; a lucrat ca inginer de concepţie şi cercetător în industria maşinilor electrice din România; titular al unui mare număr de brevete valorificate în industria electronică; membru de onoare al Academiei Române din 1993 (n. 1903).

– 2000: A murit George Littera, critic şi istoric de film, cunoscută personalitate a învăţământului cinematografic românesc (n. 1941).

– 2006: A murit Harry McGilberry, cântăreț american de muzică R&B și soul; membru al trupei The Temptations între 1995 și 2003 (n. 1950).

– 2015: A murit jurnalistul de radio şi prozatorul Paul Grigoriu; realizator şi prezentator a numeroase emisiuni la Radiodifuziunea Română (unde a lucrat din 1969 până în 2008), a marcat prin prestaţia sa inspirată secţiunea postdecembristă a istoriei radioului românesc (n. 1945).

– 2016: A murit Cesare Maldini, fotbalist şi antrenor italian (n. 1932).

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.