S-a întâmplat în 3 aprilie 1596

0
185

S-a întâmplat în 3 aprilie 1596: A murit Sinan Paşa. Sinan Paşa (1506 – 3 aprilie 1596) a fost un comandant de oşti şi om de stat otoman. S-a născut în Albania, într-o familie săracă. A fost recrutat ca ienicer de tânăr. În 1569, a fost numit guvernator al Egiptului şi a condus până în 1571 luptele pentru cucerirea Yemenului.

          În 1574 a condus marea expediţie împotriva Tunisului, pe care l-a cucerit în ciuda apărării îndârjite a garnizoanei italo-spaniole. În 1580, Sinan a fost comandantul în războiul împotriva Persiei. În acelaşi an a fost numit Mare Vizir, numai pentru a fi demis şi exilat în anul următor, datorită eşecului locotenentului său, Mohamed Paşa, de a aproviziona garnizoana turcească de la Tbilisi.

          A devenit în cele din urmă guvernator al Damascului şi, în 1589, după marea revoltă a ienicerilor, a fost numit Mare Vizir pentru a doua oară. O altă revoltă a ienicerilor a dus la demiterea sa în 1591, dar în 1593 a fost rechemat să ocupe pentru a treia oară funcţia de Mare Vizir. În acest an a comandat armata turcă în campania împotriva Ungariei.

              În ciuda victoriilor din această campanie, a fost demis în februarie 1595, la scurtă vreme după venirea pe tron a lui Mehmet al III-lea, fiind exilat la Malghara. În august al aceluiaşi an, a fost rechemat la post pentru a conduce campania împotriva lui Mihai Viteazul în Țara Românească.

            Rezultatele dezastruase ale campaniei, în special înfrângerea suferită în Bătălia de la Giurgiu, l-au aruncat din nou în dizgraţie, concretizată în destituirea sa din funcţia de mare vizir. Moartea neaşteptată a succesorului său, Lala Mahommed, la trei zile după numire, a fost privită ca un semn divin, iar Sinan a fost numit Mare Vizir pentru a cincea şi ultima dată. Sinan Paşa a murit pe neaşteptate pe 3 aprilie 1596, lâsând în urmă o uriaşă avere şi nici un moştenitor.

Surse:

http://www.osmanli700.gen.tr/english/individuals/k17.html

http://www.ziare.com/cultura/istoria-culturii-si-civilizatiei/13-august-1595-ziua-cand-sinan-pasa-si-a-stricat-dantura-la-calugareni-documentar-1183949

https://www.descopera.ro/eticheta/sinan-pasa

https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/Koca_Sinan_Pasha.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.