S-a întâmplat în 29 septembrie 1887

0
55

S-a întâmplat în 29 septembrie 1887: A murit Iacob Mureşianu, publicist (a contribuit la apariţia „Gazetei de Transilvania” şi a „Foii pentru minte, inimă şi literatură”) şi om politic (susţinută activitate în vederea emancipării naţionale a românilor transilvăneni); membru de onoare al Societăţii Academice Române.

   La 28 noiembrie 1812, în localitatea Rebrișoara, Bistrița-Năsăud, se năștea Iacob Mureșianu, publicist, poet și om politic român, membru de onoare al Academiei Române.Este format la școlile greco-catolice ale Blajului, care transmiteau generațiilor de intelectuali ai secolului al XIX-lea mesajul cărturarilor Şcolii Ardelene, potrivit căruia cultura are rolul determinant în evoluţia unei națiuni. Iacob Mureșianu ajunge la Brașov în 1837, aproape 50 de ani a fost profesor şi director la Liceul latino-german și îl va ajuta pe George Barițiu să redacteze primul ziar politic al românilor ardeleni, „Gazeta de Transilvania”.
       Organizarea de școli a fost o preocupare permanentă a lui Iacob Mureșianu, reușind să pună bazele mai multor şcoli primare și să creeze statutele și programele de studiu în vederea înfiinţării unor facultăţi de drept și agronomie cu predare în limba română.
       În 1850 devine proprietarul absolut al „Gazetei Transilvaniei”, prin intermediul căreia a dus o luptă constantă pentru obținerea de drepturi civice și politice pentru conaționalii săi.A tipărit Pronunciamentul de la Blaj (1868); A modernizat ziarele la care a lucrat, introducând alfabetul latin, rezistând cenzurii poliției. A contribuit la fondarea Reuniunii femeilor române din Brașov, al cărui scop era ajutorarea creșterii și educării fetițelor române orfane a căror părinți au căzut în războiul civil 1848/1849. Prin donații și baluri filantropice s-au adunat numeroase sume în beneficiul acestei Reuniuni.
        A compus în anul 1850 cele cinci figuri ale dansului românesc de salon Romana: Ardeleana, Hațegana, Lugojana, iar pentru figurile patru și cinci a ales Învârtite de pe Someș, combinate cu alte figuri între care se intercalau hore și alte mișcări. În prima reprezentare a folosit elevii clasei sale – băieți și fete, la care era diriginte.
        S-a contopit cu activitatea ASTREI, a susținut banca Albina – simbol al interesului național românesc. A militat pentru o Academie de Drept pentru care s-a implicat în adunarea fondurilor, care fiind insuficiente au fost donate ASTREI pentru înființarea Școlii de Fete din Sibiu și a Internatului aceasteia; A susținut emanciparea cultural românească prin spectacole de dans și teatru în propria-i casă, locație spațioasă care astăzi a rămas în patrimonial Brașovului: Casa Mureșenilor.
       Pe casa modestă de la Rebrișoara s-a fixat o placă (1958) cu textul: „În această casă s-a născut Iacob Mureșanu (1812-1887), distins gazetar și dascăl ardelean, fost membru al Academiei Române”.A publicat și poezii cu conținut patriotic și național, excelând mai mult în publicistică și muzică; A avut o familie cu 8 copii din care s-au afirmat: Aurel – ziarist, Iacob Petru – bariton și profesor la Năsăud și Blaj, Traian Dumitru – sculptor și bariton;
       În semn de apreciere a laborioasei sale activităţi pentru unitatea culturală a tuturor românilor, în 1877 este primit în Academia Română.Moare la 29 septembrie 1887.
Surse:
Teodor Tancu, Mureșanu, Iacob, în „Dicționar literar 1639-1997 al jud. Bistrița-Năsăud, Editura Virtus Romana Rediviva, Cluj-Napoca, 1998

http://muzeulmuresenilor.ro/arhiva/14-iacob-muresianu

https://acad.ro/membri_ar/membri_m.htm

http://www.e-communio.ro/stire8691-iacob-muresianu-proprietarul-primului-ziar-politic-al-romanilor-ardeleni

http://old.unitbv.ro/Portals/170/Documente/biografie%20barit.pdf

http://www.bjbv.ro/schitaGT/schita7.php

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here