S-a întâmplat în 29 noiembrie…

0
114

S-a întâmplat în 29 noiembrie…

– „Ziua internaţională de solidaritate cu poporul palestinian”, proclamată, în 1977, în cadrul celei de-a 32-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 32/40 B; la 29.XI.1947 Adunarea Generală a adoptat Rezoluţia 181 (II) cu privire la împărţirea Palestinei (www.un.ro). NOTĂ: Rezoluţia 181 (II) stipula crearea pe teritoriul Palestinei (regiune istorică din Orientul Apropiat cuprinsă între Marea Mediterană şi deşertul Siriei) a două state – arab şi israelian; oraşul Ierusalim urma să devină o unitate administrativă autonomă sub conducerea ONU; războiul din anii 1948 şi 1949, declanşat împotriva Israelului de către statele arabe vecine, s-a încheiat cu victoria Israelului şi ocuparea de către acesta a unei mari părţi din teritoriul Palestinei.
– „Ziua Naţională a Luptei împotriva Infertilităţii”; se organizează, cu acest prilej, dezbateri între pacienţi şi medici; printre iniţiatori, „Asociaţia Embriologilor/AER” şi „Asociaţia SOS Infertilitatea”.
– 1474: Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), trimitea un mesaj Papei Sixtus al IV-lea prin care îl ruga să stăruie pe lângă regii şi principii creştini să-l ajute în lupta împotriva turcilor; Ştefan arăta că „este gata cu tot sufletul şi toată puterea…să luptăm pentru creştinătate cu toate forţele noastre”
– 1516: A murit pictorul veneţian Giovanni Bellini (numit Giambellino). Giovanni Bellini zis şi Giambellino (n.cca. 1430) a fost pictor italian renascentist, reprezentant al şcolii veneţiene. Tatăl său a fost renumitul pictor Jacopo Bellini, iar cumnatul său – cunoscutul artist italian Andrea Mantegna. Giovanni Bellini a schimbat cu totul caracterul picturii veneţiene, rupând definitiv cu stilul gotic. „Pietà” este una dintre una dintre primele capodopere ale lui Giovanni Bellini.Luând în consideraţie perfecţiunea artistică şi stilul operi, specialiştii fixează data picturii în jur de 1465.Personajele ocupă aproape toată suprafaţa tabloului, lăsând libere doar câteva mici spaţii ocupate de peisaj. Toate acestea se integrează armonios şi formează un fel de cadru în jurul trupului palid al lui Christos.Cea mai important operă a lui Giovanni Bellini de la mijlocul anilor ’70 este pictura destinată altarului bisericii San Francisco din Pesaro, reprezentând „Încoronarea Fecioarei”, executată la comanda seniorului din Pesaro, Alessandro Sforza. Două sunt motivele pentru care această pictură are o asemenea semnificaţie remarcabilă. Pe de o parte, pictorul atinge cu această creaţie o maturitate pe care nu o întâlnisem în picturile sale anterioare, pe de altă parte, este prima pictură de altar de mari dimensiuni pictată în ulei, procedeu puţin răspândit la Veneţia.Caracterul majestuos al tabloului se datorează şi dimensiunilor sale de aproape 3 x 5 metri. Bellini a aşezat scena principală pe un fundal cu peisaj şi a încadrat-o între elementele arhitecturale cu forme geometrice perfecte, elaborate cu măiestrie. Scena este înconjurată de opt picturi laterale reprezentând opt sfinţi, iar în parte de jos se pot vedea şapte scene din viaţa aceloraşi sfinţi, printre care, a şasea scenă îl reprezintă pe „Sfântul Francisc primind stigmatele”.
– 1580: Francis Drake a fost primul englez care a efectuat înconjurul  lumii.Plecat în decembrie 1577 cu cinci nave, revine 3 ani mai târziu, pe 29 noiembrie 1580, la Plymouth, cu o singură navă „Golden Hind”.
– 1643: A murit compozitorul italian Claudio Monteverdi („Orfeu”, „ Întoarcerea lui Ulise în patrie”). Claudio Zuan Antonio Monteverdi (botezat pe 15 mai 1567 în Cremona, d. Veneţia) a fost un compozitor, violonist şi cântăreţ italian.Claudio Monteverdi este considerat primul reprezentat important al operei moderne. Operele sale apar pe toate scenele importante din lume, madrigalurile sunt de mult clasice şi unele piese sacre sunt de asemenea foarte cunoscute. Mai este cunoscut sub numele de părintele operei.
– 1694: A murit Marcello Malpighi, medic şi fiziolog italian,inventatorul anatomiei microscopice. A utilizat printre primii microscopul, descoperind astfel vasele capilare şi glomerulele renale care îi poartă numele (n.10.03.1628)
– 1780: A murit Maria Tereza, împărăteasă habsburgică (1740-1780), regină a Ungariei (1741-1780) şi Boemiei (1743-1780) (n. 1717).
– 1784: La Bucureşti se dă un pitac domnesc prin care toţi egumenii erau obligaţi ca în cazul în care vor găsi copii cu glas frumos să-i aducă la Sfântul Sava, la dascălul Mihalache (unde cu un an în urmă Vodă Mihai Suţu înfiinţase o clasă de muzică).
– 1797: S-a născut compozitorul italian Gaetano Donizetti.(n. Bergamo, Italia – d. 8 aprilie 1848).
 – 1803: S-a născut Christian Doppler, fizician austriac, descoperitorul efectului care îi poartă numele. Johann Christian Andreas Doppler (n. Salzburg – d.17 martie, 1853 în Veneţia) a fost un matematician şi fizician austriac, devenit celebru pentru efectul care acum este cunoscut sub denumirea de Efectul Doppler.Efectul Doppler constă în variaţia frecvenţei unei unde emise de o sursă de oscilaţii, dacă aceasta se află în mişcare faţă de receptor.Efectul Doppler poate fi constatat atât în cazul undelor electromagnetice (inclusiv lumina), cât şi în cazul undelor elastice (inclusiv sunetul).Frecvenţa măsurată creşte atunci când sursa se apropie de receptor şi scade când susrsa se depărtează de receptor.Radarul de măsurat viteza unui obiect se bazează pe acest efect. Aparatele radar măsoară lungimea de undă a undelor radio reflectate de o maşină în mişcare, prin aceasta putându-se stabili viteza mobilului.
– 1825: S-a născut medicul francez Jean-Martin Charcot, unul dintre fondatorii neuropatologiei moderne. Jean-Martin Charcot (d. 16 august 1893) a fost un neurolog francez şi profesor de anatomie patologică. Întreaga sa operă a produs un profund impact în disciplinele neurologiei şi psihologiei, pe atunci în plină „adolescenţă”. Deşi Charcot a fost un om de ştiinţă al secolului XIX, influenţa sa a dominat întreg secolul 20, în special prin munca faimoşilor săi elevi:  Alfred Binet, Pierre Janet şi Sigmund Freud.Printre elevii lui Charcot trebuie menţionat şi românul Gheorghe Marinescu.
– 1832: S-a născut Louisa May Alcott, scriitoare americană.Louisa May Alcott (n. Germantown, Philadelphia – d. 6 martie 1888, Boston), fiica unui filozof si pedagog celebru a fost prozatoare americană. Fiica lui Amos Bronson Alcott, a crescut în mijlocul cercurilortranscendentaliste din Boston şi Concord, Massachusetts. A început să scrie pentru a le întreţine pe mama şi surorile sale. Aboliţionistă înflăcărată, a fost soră medicală voluntară în timpul Războiului Civil Amercian, unde s-a îmbolnăvit de febră tifoidă, boală care i-a zdruncinat sănătatea pentru tot restul vieţii. Scrisorile sale, publicate sub titlul „Schiţe de spital” (Hospital Sketches, 1863), au făcut-o cunoscută.Datorită succesului imens al autobiografiei „Micuţele doamne” (Little Women, 1868-1869) a scăpat definitiv de datorii. Romanele „O fată demodată”, „Orfanii” şi „Băieţii lui Jo” se bazează pe propriile experienţe ca educator.
– 1839: S-a născut Ludwig Anzengruber, scritor austriac (d. 1889)
-1849: S-a născut Sir John Fleming, fizician şi inginer britanic; în 1904 a brevetat lampa cu doi electrozi (numită iniţial „valva lui Fleming”), primul model de diodă; numită şi lampa cu tub cu vid sau lampa lui Fleming, această invenţie este considerată adesea ca fiind începutul electronicii (m. 1945)
– 1852: A murit, la Palermo/Italia, Nicolae Bălcescu, istoric şi prozator, editor al revistei „Magazin istoric pentru Dacia” („Românii supt Mihai Voievod Viteazul”, „Puterea armata şi arta militară la români”); unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai mişcării naţional-democratice paşoptiste române (n. 29.06.1819).Ca istoric, marea sa operă a fost „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”, pe care a scris-o în exil, începând cu 1849, rămasă în manuscris şi publicată de Alexandru Odobescu, în 1861 – 1863.
– 1872: A murit editorul american de ziare Horace Greeley; în 1841 a fondat cotidianul „New York Tribune” (n. 1811)
 -1880: S-a născut Nicolae Dimitrie Cocea, prozator, ziarist, dramaturg şi traducător (m. 1949) Este fratele lui Alice Cocea şi tatăl Dinei Cocea, două actriţe de succes în Franţa şi respectiv în România.A fost ginerele lui Constantin Mille.Ataşat încă din tinereţe mişcării socialiste, a fost membru activ al cercului România muncitoare. De asemenea a condus numeroase publicaţii legate de aceasta sau a colaborat la ele: Viaţa socială, Viitorul social, Facla,Chemarea.A fost director al unor publicaţii aflate sub îndrumarea PCR: Era nouă, Reporter.Având orientare de stânga, critică monarhia, oligarhia şi susţine cauza Răscoalei din 1907.În 1917, la Petrograd, îl cunoaşte pe Lenin, pentru care resimte o simpatie deosebită şi pe care îl evocă în mod elogios, doi ani mai târziu, într-un articol din ziarul Chemarea.
Scrieri
1925: O ruşine, pamflet prin care susţine muncitorimea în perioada puternicelor valuri de proteste sociale de la începutul secolului XX
1931: Vinul de viaţă lungă, roman
1933: Fecior de slugă, roman ce demască burghezia
1935: Nea Nae
-Canalia, piesă de teatru, o adevărată satiră socială.
– 1888: A murit (la Aschaffenburg/Germania) Iacob Cihac, medic şi naturalist de origine cehă; stabilit la Iaşi (1825), a organizat serviciul medical al armatei din Moldova, creând două spitale militare la Iaşi şi la Galaţi; a înfiinţat, împreună cu dr. Mihai Zotta, „Societatea de Medici şi Naturalişti din Iaşi” (1833); în anul 1834 a fondat primul muzeu de istorie naturală, la Iaşi; a publicat primul manual de „Istorie Naturală” în limba română (1837); membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1872 (n. 1800, Aschaffenburg)
– 1890: Inaugurarea Dietei imperiale (Parlamentul japonez)
-1898: S-a născut C. S. Lewis, scriitor irlandez. Clive Staples Lewis (d. 22 noiembrie 1963), nume scris mai ales sub forma C. S. Lewis, a fost un scriitor şi cadru universitar de origine irlandeză, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creştine, lucrările de critică şi romanele de ficţiune, în special ciclul narativ pentru copii Cronicile din Narnia.Lewis a fost bun prieten cu John Ronald Reuel Tolkien, autorul celebrului roman Stăpânul inelelor. Amândoi au fost profesori de literatură la Universitatea din Oxford şi sufletul grupului literar The Inklings.
– 1909, 29.XI / 12.XII: A murit Karl Krumbacher, istoric şi filolog german; profesor de filologie greacă la Universitatea din München, a fost titularul primei catedre de filologie bizantină din lume; în 1892 a pus bazele primei reviste de studii bizantine; membru de onoare străin al Academiei Române (1906) (n. 1856)
– 1918: Demisia guvernului C. Coandă, formarea cabinetului liberal condus de I.I.C. Brătianu
– 1921: A murit Paulina Cruceanu; absolventă a Şcolii Superioare de Farmacie din Bucureşti, ea a devenit, la 6.V.1891, prima farmacistă din România (n. 1865)
– 1922: A murit Vasile Lucaciu, preot greco-catolic, scriitor şi om politic; unul dintre conducătorii luptei de eliberare naţională a românilor transilvăneni (ca secretar general al Partidului Naţional Român a fost unul dintre iniţiatorii şi redactorii „Memorandumului” din 1892); membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (n. 1852)
– 1922: Este descoperit, în Valea Regilor (porţiune pe versantul drept al văii Nilului), de către egiptologul englez Howard Carter, mormântul faraonului egiptean Tutankhamon (1333-1325 î.H), în această zi fiind deschis publicului.
– 1924: S-a născut actorul Mihai Mereuţă (m. 2003).
– 1924: A murit compozitorul italian Giacomo Puccini.
– 1929: Locotenentul de marină american Richard E.Byrd a survolat, în premieră mondială, Polul Sud, după un zbor de 18 ore la joasă altitudine
 – 1932: S-a născut Jacques Chirac, fost preşedinte al Franţei
– 1933: A murit juristul Victor Râmniceanu (Romniceanu); rol important în modernizarea justiţiei române; a contribuit la formarea jurisprudenţei; membru de onoare al Academiei Române din 1923 (n. 1856)
– 1934: S-a născut Flavia Buref, actriţă, poetă, realizatoare de emisini de radio şi TV., scriitoare, scenaristă, traducătoare, autoare de versuri pentru muzică şi musicaluri.Flavia Buref se trage dintr-o familie refugiată din Bitolia, Macedonia, fiind ultima urmaşă a acesteia, purtând un nume deosebit şi unic. A absolvit „Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale“ (IATC) din Bucuresti în 1956, facand parte din „Generaţia de Aur”, avand colegi pe: Amza Pelea, Draga Olteanu Matei, Constantin Rautki, Silviu Stanculescu, Silvia Popovici, Sanda Toma, Victor Rebenciuc, Gheorghe Cozorici, George Constantin şi Mircea Albulescu…
– 1936: S-a născut (în Taiwan) chimistul american Yuan (Tsen) Lee; colaborator al conaţionalului său Dudley (Robert) Herschbach, şi-a concentrat cercetările asupra cineticii chimice (ramură a chimiei care se ocupă de viteza reacţiilor); împreună cu acesta şi cu canadianul John C. Polanyi, primeşte, în 1986, Premiul Nobel pentru chimie, pentru lucrările lor care au pus bazele studiului proceselor în interiorul materiei
– 1936: S-a născut librarul şi traducătorul sibian, Reimar – Alfred Ungar (m. 2006)
– 1945: În urma falsificării rezultatelor plebiscitului organizat la comanda lui Iosip Broz Tito, Regatul Iugoslav, datând din 1918, a fost transformat în stat socialist sub denumirea de Republica Populară Federativă Iugoslavia
– 1945: Prima operaţiune de salvare efectuată de către un elicopter (dotat cu troliu).Un elicopter tip Sikorsky R5 este chemat în ajutorul a 2 muncitori aflaţi pe o platformă petrolieră în largul insulei Long Island. Era cel de-al doilea elicopter militar produs de uzina Sikorsky din Connecticut.
– 1947: A murit regizorul german de film Ernst Lubitsch (n. 1892)
– 1947: S-a născut Liviu Tudan, compozitor şi instrumentist (basist), liderul trupei „Roşu şi Negru” (m. 2005)
– 1947: Adunarea Generală a ONU hotărăşte împărţirea Palestinei în două state (israelit şi arab); Ierusalimul este proclamat oraş liber, sub administraţia ONU
– 1949: S-a născut violonistul Vladimir Mendelsohn
– 1951: A murit medicul veterinar Mihail Fălcoianu; a pus bazele învăţământului ginecologic veterinar din ţara noastră (n.4.II.1884)
– 1958: S-a născut Carmen Firan, poet, prozator, jurnalist, director de programe Centrul Cultural Român din New York
– 1959: A murit Vasile Gheorghiu, profesor teolog; autor a numeroase lucrări cu caracter teologic; considerat cel mai de seamă teolog neotestamentar român; a desfăşurat o intensă activitate în fruntea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Poporului Român din Bucovina (1921-1929); membru de onoare al Academiei Române (n. 1872)
– 1960: S-a născut soprana Leontina Văduva
– 1962: S-a născut Eugen Mihăescu, chitarist şi compozitor pop-rock (liderul formaţiei Krypton)
– 1966: A murit poetul Simion Stolnicu, situat de critica literară în descendenţa liricii lui Ion Barbu (n. 1905)
– 1968: S-a născut Ramona Bădescu, interpretă de muzică uşoară şi actriţă, stabilită în Italia, prezentatoare de programe de divertisment la televiziunea Rai Uno
– 1970: A murit Alexandru Brătăşanu, pictor şi scenograf, personalitate proeminentă a teatrului românesc (n. 1901)
– 1973: A murit Gheorghe Cristescu, reprezentant al mişcării muncitoreşti şi socialiste din România; unul dintre fondatorii Partidului Comunist, al cărui prim conducător a fost (1921-1924); exclus din PCR în 1926 (n. 1882)
– 1973: A murit scriitorul austriac Felix Braun (n. 1885)
-1974: A murit Ion Nestor, arheolog şi istoric al antichităţii; în paralel cu activitatea în domeniul arheologiei, s-a ocupat şi de problemele fundamentale ale procesului de formare a poporului român, întregind rezultatele săpăturilor arheologice cu interpretarea informaţiilor transmise de istoricii bizantini; membru corespondent al Academiei Române (n. 1905)
– 1978: A murit Petre Stati, poet, eseist şi traducător; a dat, de-a lungul timpului, versiuni româneşti demne de reţinut pentru o bună parte, şi cea mai semnificativă, a scriitorilor antici, în antologii precum „Literatura latină”, „Satirici şi epigramişti latini”, „Poeţi latini” (n. 1903)
– 1981: A murit Natalie Wood (în condiţii neelucidate), actriţa americană (născută Natalia Nikolaevna Zaharenko) („Splendoare în iarbă”, „Rebel fără cauză”) (n.20.07.1938)
– 1986: A murit actorul american de film Cary Grant.Cary Grant, numele la naştere, Archibald Alexander Leach (n. 18 ianuarie 1904, Anglia) a fost una dintre marile stele americane de film ale Hollywood-ului de altădată, laureat al Premiului Oscar.
– 1989: A murit Ion Popescu-Gopo, regizor, scenarist, desenator; autor de filme de animaţie..
– 1990: Consiliul de Securitate al ONU, în încercarea de a aplana pe cale diplomatică criza din Golf, declanşată prin invadarea, la 2.08.1990, a Kuweitului de către Irak, a adoptat o rezoluţie care autoriza folosirea forţei împotriva Irakului, în cazul în care acesta nu va înceta ocupaţia militară până la 15.01.1991; Saddam Hussein a sfidat Occidentul, astfel încât, la 17.01.1991, a fost declanştă operaţiunea „Furtună în deşert” sub comanda generalilor americani; la 28.02.1991, „Războiul din Golf” s–a încheiat prin capitularea trupelor irakiene
– 1993: A murit (a fost ucis) Ioan Luchian Mihalea, fondatorul şi dirijorul grupului vocal studenţesc Song. Ioan Luchian Mihalea (n. 1951) a fost un compozitor, dirijor şi realizator de televiziune român.A fost fondatorul şi conducătorul grupului vocal „Song”, dar şi al corului de copii „Minisong”, din care au făcut parte şi Alina Sorescu şi Dana Rogoz. Pe 29 noiembrie 1993, Oanţă, aşa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din Bucureşti, cartierul Drumul Taberei, de către Nelu Florian Gavrilă şi Ionel Păun.Scopul crimei a fost jaful.Criminalii au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi sunt închişi în Penitenciarul Giurgiu. Ioan Luchian Mihalea este înmormântat în Cimitirul Bellu din Bucureşti.
– 1993: A fost introdusă în circulaţie moneda naţională a R. Moldova – Leul moldovenesc
 – 1993: Îşi începe transmisia postul de televiziune Antena 1, prima televiziune comercială din România cu capital 100% românesc (aparţinând trustului Intact Media Group, fondat de Dan Voiculescu)
– 1994: A murit Titus Popovici, prozator, scenarist, dramaturg, publicist; membru corespondent al Academiei Române.Titus Popovici (n. 16 mai 1930, Oradea – d. Tulcea) a fost scriitor şi scenarist român, membru corespondent al Academiei Române, membru în CC al PCR.A absolvit Universitatea din Bucureşti.Debutează în proză cu volumul „Povestiri” şi cu romanul „Străinul” în 1955. Din 1957 devine scenarist, odată cu adaptarea pentru ecran a nuvelei lui Ioan Slavici „Moara cu noroc”.
Operă literară:
Povestiri(1955)
Străinul (roman-1955)
Setea (roman-1958)
Pasacaglia (teatru-1960);
Cuba, teritoriu liber al Americii (însemnări-1962)
Moartea lui Ipu (nuvelă-1970)
Puterea şi adevărul (teatru-1973)
– 1996: A murit poetul şi prozatorul aromân Teohar Mihadaş; deţinut politic între anii 1949 şi 1956 (n. 1918, la Turia, Grecia)
Opera
  • Ortodoxie păgână, Bucureşti, 1941
  • Ţărâna serilor, Bucureşti, 1967
  • Tărâmul izvoarelor, Bucureşti, 1968
  • Reminiscenţe, Bucureşti, 1969
  • Trecerea pragurilor, Bucureşti, 1972
  • Elegii, Bucureşti, 1975
  • Nimburi, Cluj Napoca, 1977
  • Pâinile punerii nainte, Iaşi, 1979
  • Frumoasa risipă, Cluj Napoca, 1980
  • În lumina înserării, Bucureşti, 1982
  • Înstelatele oglinzi, Cluj Napoca, 1984
  • Înaltele acele vremi, Cluj Napoca, 1987
  • Orfica tăcere, Cluj Napoca, 1988
  • Pe muntele Ebal, Cluj Napoca, 1990
  • Steaua câinelui, Cluj Napoca, 1991
  • Pinii de pe Golna, Cluj Napoca, 1993
  • Crepuscularele vitralii, Cluj Napoca, 1993
  • Chemări spre nicăieri şi niciodată. Poezii 1985-1995, Bucureşti, 1996
  • Străinul de la miezul nopţii, Cluj Napoca, 1996
  • Catrene, Cluj Napoca, 1999
  • În colţ lângă fereastră, Cluj Napoca, 2000
– 1996: Noul preşedinte al României, Emil Constantinescu depune jurământul constituţional în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului
– 1997: A murit geofizicianul Liviu Constantinescu; contribuţii în seismologie; membru al Academiei Române (n. 1914)
– 2001: A murit chitaristul britanic George Harrison, fost membru al renumitei trupe „The Beatles” (n. 1943)
-2007: A murit Claude Le Sauteur, pictor canadian
– 2011: A murit regizorul de teatru şi operă Alexandru Tocilescu (n. 1946)
– 2012: Palestina a devenit stat observator ne-membru la ONU, în urma unui vot istoric al Adunării Generale a ONU, în pofida opoziţiei Statelor Unite ale Americii şi Israelului; statutul obţinut de teritoriile palestiniene conferă acces la agenţiile ONU şi la tratatele internaţionale.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.