S-a întâmplat în 29 noiembrie 1797

0
48

S-a întâmplat în 29 noiembrie 1797: S-a născut compozitorul italian Gaetano Donizetti. Domenico Gaetano Maria Donizetti (n. Bergamo, Italia – d. 8 aprilie 1848) a fost un compozitor italian de muzică cultă şi, mai ales, de operă din Bergamo, regiunea Lombardia.

     Cea mai cunoscută lucrare a compozitorului italian este Lucia di Lammermoor (1835), respectiv cea mai uşor de recunoscut piesă muzicală a sa este aria muzicală, „Una furtiva lagrima” din opera L’elisir d’amore (1832). Alături de Vincenzo Bellini şi Gioacchino Rossini, Donizetti a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto (stil de interpretare în muzica vocală, caracterizat prin puritatea liniei melodice).
       Donizetti a studiat în oraşul natal, apoi la Bologna, cu abatele Pietro Mattei, cu care a şi lucrat o perioadă de timp, respectiv ulterior cu Rossini. Prima operă cu care a obţinut succes a fost „Zoraide di Granata” („Soraya din Granada”), prezentată la Roma in 1822. Din anul 1827, Donizetti se stabileşte la Napoli unde devine directorul Teatrului Regal, iar mai apoi profesor de contrapunct la Conservator.
         În numai trei ani, a scris 12 opere, toate ilustrând stilul interpretativ Bel canto.Din această perioada de creaţie, caracterizată de influenţa compozitorului Rossini se pot remarca operele „Anna Bolena”, „Elixirul dragostei”, „Lucrezia Borgia” ,dar mai ales „Lucia de Lamermmoor.” care poate fi socotită capodopera sa. Din anul 1839 Donizetti se stabileşte la Paris unde în următorii ani prezintă noi opere, „Favorita”,”Fiica regimentului”,”Rita”,”Ducele de Alba”, „Don Pasquale” şi „Don Sebastian, Rege al Portugaliei”.
        În peregrinările sale prin marile oraşe muzicale ale Europei, Donizetti a ajuns şi la Viena  unde a avut loc premiera operei sale „Linda di Chamounix”. La 8 aprilie 1848, în vârstă de numai 51 de ani, Gaetano Donizetti decedează în oraşul sau natal Bergamo. Donizetti a fost un prolific compozitor de muzica cultă. Opera sa cuprinde 75 de opere, 16 simfonii 19 cvartete de coarde, 193 de cântece, 45 duete, 3 oratorii, 28 de cantate, concerte instrumentale, sonate şi alte piese de muzică clasică.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0006044/bio

https://www.allmusic.com/artist/gaetano-donizetti-mn0000089579/biography

https://www.bbc.co.uk/music/artists/b8ecf204-6be8-4041-ab11-6d9971ea2711

https://biography.yourdictionary.com/gaetano-donizetti

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here