S-a întâmplat în 29 noiembrie 1780

0
200

S-a întâmplat în 29 noiembrie 1780: A murit Maria Tereza, împărăteasă habsburgică (1740-1780), regină a Ungariei (1741-1780) şi Boemiei (1743-1780) (n. 1717) Maria Tereza a Austriei (la naştere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich) , cunoscută şi ca Maria Theresia (n. 13 mai 1717, Viena – d. Viena), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Ţărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soţia împăratului Francisc Ştefan şi mama împăraţilor Iosif al II-lea şi Leopold al II-lea.

       A purtat titlurile de Arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc. Deşi nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ştefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan.De atunci încolo Maria Terezia a purtat titlul de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman.
        Pe plan intern Maria Tereza a iniţiat un amplu program de reformă, cunoscut sub numele de „Reforma tereziană de stat”.A promovat dezvoltarea industriei textile şi a comerţului. În 1768 a adoptat un nou cod penal („Constitutio Criminalis Theresiana”), iar în 1776 a interzis tortura. A îmbunătăţit situaţia ţăranilor, în special cea a iobagilor, deschizând drumul spre desfiinţarea iobăgiei, măsură adoptată în timpul domniei fiului ei, împăratul Iosif al II-lea (1780-1790). Maria Terezia a înlăturat scutirea de impozit a nobilimii şi clerului, impunând totodată limitarea puterilor acestor categorii.
       În 1774 a promovat reforma şcolară („Ratio educationis”), punând bazele învăţământului secularizat (de stat) pe tot cuprinsul Monarhiei Habsburgice.A înlăturat astfel monopolul bisericesc în domeniul educaţiei.În timpul domniei Mariei Tereza cultura a cunoscut un avânt deosebit, manifestându-se atât în domeniul arhitecturii, cât şi în cel muzical (Wolfgang Amadeus Mozart).Oraşul Theresienstadt din nordul Boemiei (Cehia), întemeiat de Iosif al II-lea ca oraş-garnizoană, a fost denumit astfel în memoria mamei sale. De asemenea, cartierul Terezian din Sibiu poartă acest nume după numele Mariei Tereza.

Surse:

Morris, Constance Lily: Maria Theresa – The Last Conservative READ BOOKS 2007

https://www.biography.com/activist/maria-theresa

https://www.wattpad.com/534565212-regine-si-prin%C8%9Bese-maria-terezia-a-austriei

https://www.britannica.com/biography/Maria-Theresa

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/maria-tereza-o-imparateasa-intr-o-lume-de-regi

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.