S-a întâmplat în 29 martie 2004

0
158

S-a întâmplat în 29 martie 2004: România a devenit membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (alături de alte şase state foste comuniste – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia), în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Washington, în prezenţa preşedintelui SUA, George W. Bush, a secretarului de stat american, Colin Powell, a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şi a premierilor celor şapte state.

  Acest lucru s-a petrecut după ce decizia Summit-ului de la Praga (din 21-22. XI. 2002, de invitare oficială de a adera la NATO a celor şapte state) a fost ratificată de Parlamentele tuturor statelor aliate. Ceremonia din 29 martie, de la Washington, de semnare a documentelor de aderare, a fost continuată la data de 2 aprilie, la Bruxelles, şi a constat în arborarea, la sediul NATO, a drapelelor celor noi şapte membri. Astfel, numărul ţărilor membre ale Alianţei (fondate în 1949) se ridica la 26.

   România a fost invitată în mod oficial să înceapă discuţiile în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică la 21 noiembrie 2002, în cadrul Reuniunii la nivel înalt de la Praga, acest rezultat fiind facilitat de seriozitatea şi angajamentul dovedite de autorităţile române în implementarea Planului Naţional de Aderare, precum şi în cadrul Programului Parteneriatului pentru Pace.

   Ambasadorii statelor membre NATO au semnat Protocoalele de Aderare la NATO pentru România şi pentru celelalte şase state invitate să se alăture Alianţei, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles la data de 26 martie 2003. Acest fapt a permis lansarea procesului de ratificare a Protocoalelor de către Parlamentele statelor aliate, la finele căruia statele invitate pot adera la Tratatul Nord-Atlantic, devenind astfel membri cu drepturi depline ai NATO.

   De când face parte din NATO, România și-a consolidat rolul și poziția în interiorul comunității euro-atlantice, atât prin prisma angajamentelor de securitate luate în interiorul Alianței, cât și prin intermediul Parteneriatului Strategic dintre România și principalul membru al NATO – Statele Unite ale Americii.

   Gazdă a summitului NATO din 2008, desfășurat la București, România a devenit o beneficiară directă a măsurilor de asigurare și descurajare ale NATO în ultimii ani pe fondul tensionării relațiilor cu Rusia și a climatului instabil din vecinătatea estică a Alianței.

https://www.rfi.ro/politica-102234-pagina-de-istorie-devenit-romania-membra-nato

România aniversează 13 de ani de când este membru NATO. Cum a beneficiat România până în prezent de apartenența la Alianța Nord-Atlantică

https://www.rfi.ro/politica-94078-accent-pe-istorie-aniversare-romania-nato-colin-powell-adrian-nastase

https://intelligence.sri.ro/rolul-romaniei-indeplinirea-obiectivelor-de-securitate-ale-nato/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.