S-a întâmplat în 29 martie 1974

0
112

S-a întâmplat în 29 martie 1974: Descoperirea mormântului primului împărat chinez Qin Shi Huangdi. Qin Shi Huangdi (n. 260 î. Hr. – d. 10 septembrie 210 î. Hr. este primul împărat chinez, întemeietor al dinastiei chineze Qin, care a domnit între anii (221 – 210 î. Hr.).

   Minor fiind, Qin ocupă în anul 246 î. Hr. tronul regatului Qin din N-V Chinei, înfrânge şi anexează începând din 238 î. Hr., succesiv în următoarele două decenii, cele 6 regate care îşi disputau de peste trei veacuri hegemonia în China, încheind în 221 î.Hr. unificarea teritoriului chinez sub o singură autoritate.

   Pentru a opri înaintarea nomazilor(barbari)a poruncit să se ridice un zid. 10 milioane de muncitori (formaţi din ţărani săraci) au muncit sub dogoarea soarelui, suferind de foame şi oboseală. Dintre ei, au murit un milion datorită bolilor sau oboselii. Lungimea zidului este de 5785 km.

     Qin a ordonat construirea mormântului său, în care era păzit de 7.000 soldaţi în mărime naturală, realizaţi din lut ars, devenit teracotă. Soldaţii mormântului său aveau lănci reale, care de luptă, respectiv cai de lut în mărime naturală. Mormântul împăratului se afla într-un palat subteran. Descoperirea ansamblului la 29 martie 197, de către un grup de ţărani, a produs o vie emoţie în lumea arheologiei.

   Armata de teracotă este apreciată de specialişti drept cea de-a opta minune a lumii. Aceasta a fost descoperită, din întâmplare, în 1974, când sătenii au scos la iveală nişte cioburi de ceramică aflate în zona mausoleului primului împărat al dinastiei Qin. Văzându-le, un arheolog şi-a dat seama de valoarea lor, şi a raportat departamentului cultural al regiunii. Anunţul privind extraordinara descoperire a fost făcut un an mai târziu, la 11 iulie 1975.

   Imensul mausoleu al primului împărat al dinastiei Qin este situat în partea vestică a Chinei şi ocupă o suprafaţă de 56,25 kmp în munţii Lishan din suburbia oraşului Xi’an, capitala provinciei Shanxi. Baza mausoleului are o formă pătrată, cu o lungime sud-nord de 350 m, o lăţime est-vest de 345 m şi o înălţime de 76 de m, potrivit http://romanian.cri.cn.

   Arheologii chinezi au descoperit că în jurul mormântului principal se găsesc peste alte 500 de gropi sau morminte funerare. Printre acestea există unul cu care de război şi cai din bronz, înfăţişând aspecte din deplasările împăratului, şi gropi cu soldaţi din teracotă, reprezentând puternica armată cu un efectiv de un milion de soldaţi, de care dispunea primul împărat al dinastiei Qin.

   Armata de teracotă descoperită cuprinde 8. 000 de războinici din argilă plus 700 de cai, toţi în mărime naturală. Figurile din argilă arsă au o înălţime de circa 1,80 m, cu o expresie autentică, reflectând nivelul artei sculpturii din acea perioadă.

  Mausoleul primului împărat al dinastiei Qin este unul dintre mormintele imperiale de cea mai mare amploare, cu structura cea mai complicată şi conţinutul cel mai bogat din lume.

   Pe de altă parte, primul împărat al dinastiei Qin a luat măsuri extrem de dure, de la aruncarea în foc a scrierilor care nu corespundeau voinţei sale până la îngroparea intelectualilor cu vederi diferite faţă de cele ale sale, cu scopul de a menţine dominaţia dinastiei Qin. Construcţia ansamblului mortuar a început la puţin timp după încoronarea sa şi reunificarea ţării. 700. 000 de lucrători au participat timp de aproape 40 de ani la lucrările de construcţie a acestui obiectiv, care nu se terminaseră nici la moartea împăratului.

   În cei 40 de ani de excavări au fost descoperite peste 50. 000 de relicve istorice importante, printre care cai şi căruţe din bronz, cu unele piese ornamentale din aur şi argint. În 1987, mausoleul Qin Shi Huang şi armata sa din teracotă au fost declarate de UNESCO patrimoniu cultural universal, după cum menţionează site-ul amintit.

   Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au ajuns să exploreze piesa cea mai importantă a acestui mausoleu, respectiv mormântul împăratului Qin Shi Huang. Decizia de a explora mormântul primului împărat al Chinei este de competenţa autorităţilor chineze, decizie care va fi influenţată de ritmul progresului tehnologic, de mijloacele de investigare al vechilor relicve istorice.

   România a fost prima ţară din Europa Centrală şi de Est în care a fost organizată expoziţia „Comorile Chinei”, în care au fost prezentate seturi de artefacte de o valoare excepţională provenind din 11 muzee şi instituţii culturale din China, respectiv vase neolitice, cu o vechime de câteva mii de ani, vase din bronz, celebre în lume pentru calitatea şi valoarea lor, bunuri culturale legate de istoria Drumului Mătăsii şi artefacte referitoare la istoria modernă a Chinei.

   Dintre obiectele prezentate în România au făcut parte faimoşii soldaţi din Armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang, piese aparţinând celebrului sit arheologic de la Xi’an, dar şi porţelanuri aparţinând Familiei Imperiale Chineze.

Surse:

https://www.historia.ro/sectiune/timp-liber/articol/primul-imparat-al-chinei-secrete-din-mormant

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/07/11/documentar-40-de-ani-de-la-anuntul-privind-descoperirea-in-china-a-armatei-de-teracota-11-04-51

http://www.mixdecultura.ro/2013/07/armata-de-teracota/

http://www.tribuna.ro/stiri/descopera-lumea/o-armata-de-teracota-pentru-nemurirea-unui-imparat-54563.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here