S-a întâmplat în 29 ianuarie 2006

0
62

S-a întâmplat în 29 ianuarie 2006: A murit tenorul Ludovic Spiess; fost ministru al culturii şi director al Operei Naţionale din Bucureşti. Celebrul tenor Ludovic Spiess s-a născut la 13 mai 1938, la Cluj-Napoca, dar anii copilăriei i-a petrecut la Mediaş. A frecventat cursurile Şcolii Populare de Artă din Braşov, ulterior specializându-se, la Milano, în arta interpretării vocale.

    A descoperit pasiunea pentru muzică la vârsta de 18 ani, într-o sală de concert din Braşov, oraşul în care a trăit anii adolescenţei. După studiile efectuate la Braşov, a venit la Bucureşti, pentru a studia muzica la clasa profesorului Gheorghe Pascu.A cântat la Ansamblul Armatei, apoi a debutat la Teatrul Muzical din Braşov şi, în 1962, a devenit solist al Teatrului de Operetă din Bucureşti, precizează site-ul amintit. A cunoscut succesul la concursurile internaţionale de la Toulouse (1964), Rio de Janeiro (1965) şi a obţinut o bursă de studii de un an la Milano. Între timp, debutase la Operă în „Rigoletto” şi cântase în „Samson şi Dalila” la Cluj şi Toulouse.
    A fost solist permanent la Teatrul Muzical din Braşov (ianuarie-septembrie 1962), apoi la Teatrul de Operetă Bucureşti (1962-1964) şi la Opera Română din Bucureşti (din 1964 până la retragere, în 1989). Printre rolurile interpretate se numără Calaf din „Turandot”, Rodolfo din „Boema”, Pinkerton din „Madama Butterfly” şi Cavaradossi din „Tosca” de Giacomo Puccini, Radames din „Aida”, Riccardo din „Bal mascat”, Manrico din „Trubadurul” şi Don Carlos din opera omonimă de Giuseppe Verdi, Lohengrin din opera omonimă de Richard Wagner.
        A ajuns în echipa lui Herbert von Karajan la Salzburg, în rolul Falsul Dmitri din „Boris Godunov”, apoi la: Stuttgart, Wiesbaden, München, Köln, San Francisco, Los Angeles, Buenos Aires, Verona, Roma. Numele lui Ludovic Spiess apărea pe afişe şi era deja cunoscut şi apreciat. În luna în care aniversa 32 de ani, Ludovic Spiess a debutat la Scala din Milano, în rolul său favorit, Calaf din „Turandot” de Puccini. Au urmat roluri în mari spectacole: „Bal mascat” la Buenos Aires, „Tosca” la San Francisco, „Fidelio” la Bonn, „Cântecul pământului” la Berlin, „Trubadurul” la Napoli, „Aida” la Roma, „Trubadurul”, „Fidelio” şi „Paiaţe” la Metropolitan.Ludovic Spiess a fost prezent timp de peste 20 de ani pe marile scene ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, War Memorial Opera House din San Francisco, Staatsoper din Viena şi a cântat alături de celebrităţi ca Birgit Nilsson, Fiorenza Cossotto, Nicolai Ghiaurov, Anna Moffo, Cesare Siepi, Virginia Zeani, Leonie Rysanek. Invitat la festivaluri de prestigiu, a realizat, alături de mari artişti ai lumii, o suită de discuri şi filme muzicale.
     Celebrii dirijori Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Josef Krips, Karl Bohm, Riccardo Muti au condus spectacolele şi concertele sale, în presa timpului Ludovic Spiess fiind comparat cu tenori renumiţi precum Enrico Caruso, Beniamino Gigli, Aureliano Pertile, Leo Slezak, Mario del Monaco.A fost ministru al Culturii între 19 octombrie 1991-19 noiembrie 1992, perioadă în care a transformat Castelul Peleş în muzeu, a organizat Centrele culturale româneşti de la Viena, Budapesta, Veneţia, New York ş.a. De asemenea, a fost director general al Operei Naţionale din Bucureşti (2001-2005).
      Împreună cu muzicologul Iosif Sava, a realizat cartea „Cu Ludovic Spiess prin teatrele lumii”, apărută în 1989, la Editura Muzicală.A fost distins cu Premiul I la Toulouse (1964), Premiul I la Concursul de canto de la Rio de Janeiro (1965) şi Premiul I în Olanda, la Hertogenbosch (1966). La 14 noiembrie 2002 a fost distins cu „Crucea de Onoare Austriacă” pentru artă şi ştiinţă clasa I, iar la 25 iunie 2004, ca o încununare a meritelor sale, Universitatea de Muzică din Bucureşti i-a conferit titlul de „Doctor Honoris Causa”.
    Ludovic Spiess a murit la 29 ianuarie 2006, în urma unui infarct suferit în timpul unei partide de vânătoare.În 2006, în memoria marelui tenor, a fost creat Studioul experimental de operă şi balet „Ludovic Spiess”, aflat în subordinea Operei Naţionale din Bucureşti. Studioul are drept scop organizarea şi desfăşurarea de programe educaţionale, de perfecţionare şi formare a artiştilor şi a personalului specializat, de creaţie şi cercetare în domeniile muzical, operă şi balet, dar şi punerea în scenă a unor spectacole experimentale, inedite.
Surse:

http://www.romania-muzical.ro/emisiuni/lmm/info/galerie/pagini/ludovic-spiess.html

http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/arte/ludovic-spiess

http://www.radioiasi.ro/stiri/supliment/ludovic-spiess-toata-viata-ai-ceva-de-invatat-de-adaugat-de-slefuit-de-innobilat/

https://radioromaniacultural.ro/portret-ludovic-spiess-toata-viata-ai-ceva-de-invatat-de-adaugat-de-slefuit-de-innobilat/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here