S-a întâmplat în 29 ianuarie 1899

0
94

S-a întâmplat în 29 ianuarie 1899: A murit pictorul francez de origine engleză Alfred Sisley, unul dintre creatorii impresionismului francez. Alfred Sisley (n. 30 octombrie 1839,Paris – d. Moret-sur-Loing, Franța),  a fost pictor impresionist englez care a trăit și a pictat în Franța.

   Sisley s-a născut în Paris, părinții săi fiind englezii William Sisley și Felicia Sell. La începutul anilor 1860 a studiat în atelierul lui Marc-Charles-Gabriel Gleyre, unde i-a întalnit pe Frederic Bazille, Claude Monet și pe Pierre-Auguste Renoir. Împreuna au pictat în aer liber, pentru a captura cât mai real efectele pasagere ale razelor solare. Abordarea inovativă la acel moment a generat picturi mai colorate decât cele pe care erau oamenii obișnuiți să vadă. Preferă să picteze suprafețele apei, vederea caleidoscopică a apei.

      Prin urmare Sisley și prietenii săi au avut la început câteva oportunități de a-și vinde tablourile sau de a le expune, deși spre deosebire de câțiva colegi de-ai săi care aveau greutăți financiare el primea o alocație de la tatăl său.Lucrările lui Sisley din studenție s-au pierdut, cea mai timpurie lucrare a sa se crede, că a fost pictată în jurul anului 1864. La sfârșitul anilor 1860, el a început o relație cu Eugenie Lescouezec, cu care a avut doi copii. Relația acestora a continuat timp de 30 ani, sfârșindu-se cu moartea acesteia, cu câteva luni înainte de moartea lui în 1899.Sisley a murit în Moret-sur-Loing la vârsta de 59 de ani.

     Unul dintre tablourile pictate de Sisley spre sfârșitul vieții – Biserica din Moret iarna, ulei pe pânză, 81 x 66 cm – se află în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, provenit din splendida colecție a lui Anastase Simu. Un peisaj citadin, concentrat în prezența compactă a unui edificiu – biserica Notre-Dame – întinsă pe aproape întreaga suprafață a pânzei. Spațiul dislocat de blocul monolit se recompune într-un crâmpei de perspectivă citadină, cu o pondere aproape insignifiantă în economia imaginii. Cele câteva case din stânga, colțul unui șopron în dreapta și tușele-personaje contextualizează acest complex arhitectură-cer, construind portretul unui loc:Moret-sur-Loing, un burg medieval din Île-de-France, patria arhitecturii.

Surse:

http://www.impressionniste.net/sisley_alfred.htm

https://www.britannica.com/biography/Alfred-Sisley

http://www.artnet.com/artists/alfred-sisley/

https://www.artsy.net/artist/alfred-sisley

https://www.theartstory.org/artist/sisley-alfred/life-and-legacy/

https://www.europeana.eu/portal/ro/explore/people/62993-alfred-sisley.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/alfred-sisley-biserica-din-moret

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here