S-a întâmplat în 29 februarie 1940

0
67

S-a întâmplat în 29 februarie 1940: S-a născut Sanctitatea Sa Bartolomeu I, al 270-lea Patriarh Ecumenic al Constantinopolului; ales la 22.X.1991 (după moartea patriarhului Dimitrios I), Bartolomeu I (liderul spiritual al tuturor ortodocşilor din lume) exercită tripla funcţie inerentă rangului său şi întronizat la 2 noiembrie 1991; este arhiepiscop de Constantinopol şi primul dintre cei circa 80 de episcopi ai Patriarhiei Ecumenice răspândiţi în întreaga lume; patriarhul ecumenic Bartholomeu I este „primul între egali” în cadrul episcopatului ortodox, titlu cu care exercită prerogativele de prezidare, coordonare şi iniţiativă în toate problemele panortodoxe; membru de onoare străin al Academiei Române din 2004.

       Bartolomeu I (pe numele său laic de Demetrios Arhontonis; n. insula Imbros, Turcia) poartă titlul de „arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic”, este considerat succesorul Sfântului Apostol Andrei, „primul între egalii săi” (primus inter pares) în raport cu conducătorii Bisericilor Ortodoxe. Cu cetățenie turcă, el aparține minorității grecești din Turcia. A studiat teologia în seminarul de pe insula Halki, la Universitatea Gregoriană din Roma, oraș unde și-a luat și doctoratul in Teologie, la Institutul Pontifical Oriental.De asemenea, a studiat și la München.În anul 1961 a fost hirotonit diacon.În anul 1969 a fost hirotonit preot. Trei ani mai târziu devine conducătorul cancelariei patriarhale.

         În anul 1973 a devenit episcop titular de Philadelphia (Asia Mică).A fost șeful de cabinet al patriarhului Demetrios I. Vorbește fluent greaca, turca, latina, germana, engleza și franceza. În 1990 devine mitropolit al Calcedonului și prin aceasta cel mai important ierarh după partiarh din sinodul constantinopolitan.În 22 octombrie 1991 a fost ales de cei 15 membri ai Sfântului Sinod drept arhiepiscop de Constantinopol și patriarh ecumenic.Patriarhul Bartolomeu s-a implicat în apropierea dintre oameni și biserici, pentru ecumenism și dialog inter-religios.Este sprijinitorul inițiativelor de protejare a mediului înconjurător, încât presa l-a supranumit „patriarhul verde”.Pentru meritele dobândite în această privință primește în 2002 premiul Sophie pentru mediu. A participat la ziua mondială a rugăciunii de la Assisi din 2002.

      O delegație condusă de el a fost primită, la 30 iunie 2005, de către papa Benedict al XVI-lea la Vatican. Vizita de răspuns la Patriarhia Ecumenică a avut loc la 30 noiembrie 2006, la sărbătoarea Sf. Andrei.Ambele părți au semnat cu această ocazie o declarație.A asistat la slujba de inaugurare a pontificatului papei Francisc, la Roma, fiind, după mai bine de 1000 de ani, primul patriarh ortodox care a luat parte la un astfel de eveniment, lucru deosebit de apreciat în media internațională.În data de 25 mai 2014, la 50 de ani de la întâlnirea istorică dintre patriarhul Athenagoras și papa Paul al VI-lea la Ierusalim, patriarhul Bartolomeu s-a întâlnit, tot la Ierusalim, cu papa Francisc.

Surse:

https://basilica.ro/patriarhul-ecumenic-bartolomeu-profil-biografic/

https://doxologia.ro/sanctitatea-sa-bartolomeu-patriarhul-ecumenic-implinit-78-de-ani

https://basilica.ro/sanctitatea-sa-bartolomeu-isi-aniverseaza-intronizarea-ca-patriarh-ecumenic/

https://ro.orthodoxwiki.org/Bartolomeu_I_(Archontonis)_al_Constantinopolului

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here