S-a întâmplat în 29 decembrie 1907

0
86

S-a întâmplat în 29 decembrie 1907: S-a născut Ion Luican, cântăreţ de muzică populară român. Unele surse indică naşterea la 27 decembrie iar altele la 29 decembrie. Fiica sa, Florina Luican, indică ziua de 29 decembrie. Ion Luican s-a născut în comuna Frumușani, jud. Călărași. Este cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Marin Luican și ai Alesandrinei. La îndemnul tatălui său, în adolescență, pleacă la Craiova la Școala de preoți unde devine seminarist.

       Înainte de a ajunge în București, a fost angajat ca diacon la Biserica Bălăneanu, unde vocea lui a fost auzită și îndrăgită de patronul Restaurantului Izvorul Rece, unde Ion Luican a și început să cânte. De aici nu a mai fost decât un pas până la București, pasiunea și mimica din timpul melodiilor au atras atenția unui director al radioului la aceea vreme, astfel ca Ion Luican debutează la radio în 1933.
      În numeroasele turnee întreprinse, Ion Luican cântă cu orchestrele „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu, „Doina Argeșului” din Pitești; cu orchestrele de muzică populară ale filarmonicilor: „Banatul” (din Timișoara), Cluj și Ploiești; cu orchestrele: Ansamblului „Perinița”, Sfatului Popular al Capitalei, Teatrului de estradă „Ion Vasilescu”. Printre colegii săi de  scenă s-au numărat artiști ca: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Rodica Bujor, Gică Petrescu, Petre Gusti, Emil Gavriș, Angela Moldovan, Ileana Constantinescu, Lucreţia Ciobanu și mulți alții. Ion Luican a cutreierat ţara cu mai toate orchestrele de muzică populară existente pe atunci. Florina Luican aminteşte de Doina Gorjului, Filarmonica Banatului, Orchestra lui Ion Drăgoi, celebrul violonist de mai tărziu din Moldova, apoi orchestre cunoscute din Cluj, Ploieşti şi multe altele pe lăngă cele din Bucureşti: Periniţa, Sfatul Popular al Capitalei, „Ion Vasilescu”. A fost angajat doar la ansamblul Sfatului Popular al Capitalei şi la segmentul popular al Teatrului „Ion Vasilescu” din Bucureşti, de unde a şi ieşit la pensie.
       „Era un coleg de bază pentru ceilalţi de pe lăngă el. Era un fel de staroste care-i sfătuia, care-i muştruluia, ii certa cănd era cazul, care-i impăca mai apoi, şeful pe care toţi il respectau şi-l ascultau. Pe el il iubeau şi moldovenii, şi bănăţenii, şi ardelenii, nu mai spun de munteni. Era aproape un bun al poporului, un bun naţional, dar tocmai de asta a fost măhnit că nu a fost făcut nici măcar artist emerit de regimul comunist, darmite al poporului, aşa cum au fost făcuţi căţiva colegi de-ai lui in acea perioadă? A primit o singură decoraţie, Meritul Cultural cl. III. A înţeles că asta se datora in primul şi ultimul rănd faptului că nu era membru de partid. A refuzat constant această «cinste». De atunci tata spunea să se mângăie că el este artistul poporului, care-l iubeşte şi-i este de ajuns.” Spunea fiica sa într-un interviu. Ion Luican se stinge din viață pe 1 septembrie 1992, în Frumușani. Este înmormântat în cimitirul Bisericii „Iancu Nou” din București.
Surse:

https://jurnalul.antena3.ro/editie-de-colectie/ion-luican-23-iulie-2007/clipe-de-viata-297806.html

https://folclor-romanesc.ro/ion-luican-biografie/

https://m.jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/ion-luican-indragostitul-de-muzica-romaneasca-97616.html

https://www.taifasuri.ro/index.php/taifasuri/marii-copii-ai-marilor-artiti/6116-florina-luican-fiica-muzicianului-ion-luican-a-optat-pentru-actorie-nr367-sapt12-apr-18-apr-2012

http://www.eualegromania.ro/2017/09/19/m-a-facut-mama-oltean-ion-luican/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.