S-a întâmplat în 28 septembrie 1934

0
117

S-a întâmplat în 28 septembrie 1934: S-a născut actriţa franceză de film Brigitte Bardot. Brigitte Anne-Marie Bardot (n. 1934, Paris) este o actriţă de cinematograf, fost sex-simbol al anilor ’60. A reuşit să-şi transforme iniţialele B. B. într-o legendă, care va evoca întotdeauna frumuseţea, plăcerea de a trăi şi libertatea.

     În copilărie a fost „timidă şi urâtă. Aveam părul rar, ochelari şi purtam aparat de îndreptat dinţii” (Brigitte Bardot în memoriile sale Initiales B.B.). Transformarea într-o superbă femeie şi iniţierea unei cariere de o deosebită strălucire s-au produs treptat. A lucrat mai întâi ca manechin pentru marile case de modă pariziene.
     La vârsta de 15 ani apare pentru prima dată pe coperta revistei Elle şi începe să facă cinematografie la 17 ani. Debutul este în Le trou normand de Jean Boyer în 1952, anul în care se căsătoreşte cu Roger Vadim. La început – spune ea – nimeni nu se interesa de ea. Până în 1956, când triumfă în filmul cu titlu premonitoriu Et Dieu créa la femme („Şi Dumnezeu a creat femeia”), în regia lui Roger Vadim. El este cel care a lansat o nouă imagine a feminităţii, eliberată de complexe, directă, inocentă şi provocatoare totodată.Cu următoarele filme En cas de malheur („În caz de nenorocire”) şi Babette s’en va-t-en guerre („Babette pleacă la război”) devine în Franţa mai populară decât Michelle Morgan şi în S.U.A. decât Marilyn Monroe.
     Succesul i-a fost umbrit, într-o anumită măsură, după despărțirea de Roger Vadim, în urma unor dezvăluiri privind viața ei intimă, publicate de secretara sa în revista France Dimanche. Totodată, ziarul Los Angeles Times anunța, pe prima pagină, că Brigitte Bardot se afla în Italia, unde se recupera după „o cădere nervoasă”. Tentativa de suicid cu somnifere a fost negată de managerul actriței.
     La 11 ianuarie 1960 s-a născut singurul ei fiu, Nicolas-Jacques Charrier. Nu și-a dorit „rolul” de mamă din motive de ordin personal. Lucrurile s-au complicat după divorțul de Charrier, în 1962, Nicolas fiind crescut, în continuare, de familia tatălui; nu a menținut legătura cu mama lui decât la maturitate.Tot în anul 1960 a scos pe piață un album de muzică pop, Behind Brigitte Bardot, după care au urmat multiple LP-uri, inclusiv Brigitte Bardot Sings și Special Bardot în anul 1968.
       Devine cea mai fotografiată femeie din lume, cu o notorietate pe care uneori o resimţea ca un infern, urmărită continuu de admiratori şi de paparazzi. În mijlocul acestui haos reuşeşte să facă poate cel mai bun film al ei, Le mépris („Dispreţul”), în regia lui Jean Luc Godard.În 1966 s-a căsătorit cu bine-cunoscutul om de afaceri german Gunter Sachs. Au petrecut o fascinantă lună de miere în Insulele Tahiti, dar nici această căsnicie (a treia) nu a durat mult. Peliculele de la începutul anilor ’70, L’Ours et la Poupée (Ursul și Păpușa), Les novices (Novicele), nu au mai avut succesul celor precedente. În 1973, după filmul Don Juan, realizat cu regizorul care i-a lansat cariera, Roger Vadim, Brigitte și-a anunțat retragerea definitivă din viața cinematografică. Avea 38 de ani.
      Aflată în centrul atenției publicului larg, dar și a unor personalități din lumea artei și culturii, despre Brigitte s-a scris, la vremea respectivă, că a avut relații cu muzicienii Serge Gainsbourg și Sacha Distel, cu actorii Sami Frey (cu care a jucat în La vérité) și John Gilmore, cu sculptorul Miroslav Brozek (căruia i-a pozat pentru sculpturile sale).
       La 38 de ani punea punct unei cariere şi poate unei epoci. Brigitte Bardot, căsătorită cu Bernard d’Ormale, este acum o doamnă în vârstă, ducând o viaţă retrasă, aproape lipsită de cochetărie, dedicându-se acţiunilor de protecţie a animalelor.
     Bineînțeles, în pofida unor informații găzduite de presa tabloidă, ceea ce a rămas și rămâne memorabil în brandul B.B. sunt cele peste 50 de filme și albumele muzicale în care și-a dezvăluit veritabilul talent artistic. Arta s-a dovedit mai puternică decât viața sa privată. După retragerea din cinematografie, Brigitte Bardot nu a dispărut din spațiul public. În 1986 a înființat Fundația „Brigitte Bardot” pentru Îngrijirea și Protecția Animalelor. În vederea susținerii acestei activități și-a vândut casa și bijuteriile. Pentru a oferi un exemplu în sprijinul demersurilor ei civice, a devenit vegetariană. Numele său se află la loc de seamă în rândurile militanților pentru apărarea drepturilor animalelor. Este de remarcat, în acest context, că a donat peste 140.000 de dolari în vederea sterilizării în masă a câinilor vagabonzi din București. De altfel, a și vizitat capitala României în calitatea sa de activistă a asociațiilor și fundațiilor care s-au angajat să apere drepturile animalelor.
   În 2007 Brigitte Bardot a fost desemnată de revista Empire „una dintre cele mai sexy 100 de actrițe de film din toate timpurile”. Este considerată primul mare sex-simbol al industriei cinematografice.Am fost – declară ea – foarte fericită, foarte bogată, foarte frumoasă, foarte adulată, foarte cunoscută şi foarte nenorocită, prea adesea dezamăgită. Am avut decepţii îngrozitoare. Iată de ce am ales să trăiesc retrasă şi singură.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000003/bio

https://www.marieclaire.fr/brigitte-bardot,1227982.asp

https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/povestea-nestiuta-a-actritei-brigitte-bardot-peste-o-suta-de-iubiti-si-iubite-patru-soti-si-patru-tentative-de-sinucidere

https://adevarul.ro/entertainment/celebritati/brigitte-bardot-83-ani-femeia-frumoasa-imorala-zdrobita-faima-mereu-m-am-considerat-urata-foto-1_59cce0bf5ab6550cb89cffdb/index.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here