S-a întâmplat în 28 noiembrie…

0
77

S-a întâmplat în 28 noiembrie…

– Statele Unite ale Americii: „Ziua Recunoştinţei” (Thanksgiving Day); în decembrie 1941, Congresul SUA a aprobat o rezoluţie prin care a patra zi de joi din noiembrie a devenit oficial sărbătoare naţională a SUA; „Ziua Recunoştinţei” aminteşte de miraculoasa recoltă care, în anul 1621, a salvat viaţa primilor imigranţi sosiţi în Lumea Nouă de pe îndepărtatele meleaguri britanice.
– 1520: Magellan descoperă Oceanul Pacific, după ce a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poartă numele.
– 1632: S-a născut Jean-Baptiste Lully, compozitor francez de origine italiană.Jean-Baptiste Lully (născut Giovanni Battista Lulli la Florenţa – d. 22 martie 1687, Paris) a fost un compozitor de origine italiană, care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Franţei.În 1661 a devenit cetăţean francez. Lully a fost unul dintre puţinii oameni de la curtea lui Ludovic care a izbutit să-l impresioneze pe rege. Fiind un pasionat al dansului, regele a făcut din Lully favoritul său şi astfel Lully şi-a început cariera uriaşă în slujba Regelui Soare. Spre sfârşitul vietii, era unicul administrator al tuturor evenimentelor culturale din Franţa.
– 1680: A murit Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor si pictor italian (n. 1598).Gian Lorenzo Bernini a fost printre cei mai mari artişti ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, deşi a avut lucrări semnificative şi în domeniul architecturii, picturii şi poeziei.S-a născut în anul 1598 la Napoli, fiul sculptorului toscan Pietro Bernini.În 1605 familia lui s-a mutat la Roma.În copilărie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al mai puţin talentatului său tată.A fost considerat unul dintre cei mai importanţi artişti ai barocului.Mare architect şi sculptor, activitatea lui Bernini este legată de acţiunea papilor din secolul al XVII–lea.Capodopera sa este Piaţa Sfântului Petru din Roma, delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfăşurate pe patru rânduri, cu 140 de statui. Soluţia găsită de Bernini uimeşte şi astăzi: cele două braţe ale colonadei strâng la pieptul Bisericii catolice, reprezentată de catedrală, credincioşii aflaţi în piaţă.Ca sculptor, Bernini poate fi încadrat barocului prin compoziţiile sale ce redau mişcarea şi prin preferinţa pentru policromie. Astfel, monumentul funerar al papei Alexandru al VII-lea combină marmura roşie, verde şi albă, în care Bernini a sculptat figure reale şi alegorice, cu bronzul aurit.Personajele sunt dispuse scenografic şi întreaga compoziţie sugerează mişcarea.
– 1757: S-a născut William Blake, poet, pictor si tipograf englez.William Blake  William Blake (d. 2 august 1827) a fost un poet, vizionar, pictor şi tipograf englez. În esenţă nerecunoscută în timpul vieţii sale, opera diversă şi profundă a lui William Blake este astăzi considerată esenţială atât în istoria poeziei cât şi a artelor vizuale din epoca romantică.Într-un sondaj de opinie organizat de BBC în anul 2002, Blake a fost votat al 38-lea pe o listă conţinând 100 dintre cei mai importanţi britanici ai tuturor timpurilor.
– 1789: Doctorul Joseph Guillotin prezintă deputaţilor Adunării Constituante din Franţa o noua maşină care va fi folosită la executarea condamnatilor la moarte: ghilotina.Ghilotina (Guillotine) este un mecanism gravitaţional prevăzut cu un cuţit masiv, mobil, de formă trapezoidală, care alunecă ghidat, construit în scopul decapitării rapide a condamnatului la moarte.Instrumente asemănătoare pentru execuţia prin decapitare au existat anterior, aşa cum au fost cele din insulele britanice, „Fecioara scoţiană” (Scottish Maiden, 1661) sau „Toporul din Halifax” (Halifax Gibbe), sau cea din Italia, „Mannaia” (satâr).Toate aceste instrumente de execuţie au fost folosite în practică până către sfârşitul secolului al 18-lea, după care au fost abandonate.Doctorul Joseph Ignace Guillotin cere la 10 octombrie 1789 introducerea utilizării ghilotinei, pentru a pune capăt execuţiilor crude anterioare, în care călăul nu reuşea adeseori decapitarea la prima încercare.În cazul ghilotinării, prin despărţirea foarte rapidă a capului de trunchi, având ca efect imediat tăierea măduvei spinării, se consideră că moartea se produce într-un timp extrem de scurt, de ordinul milisecundelor, scurtând astfel suferinţa condamnatului. Guillotin a fost sprijinit în cererea sa de călăul de atunci al Parisului, Charles Henri Sanson, care descria amănunţit dezavantajele decapitării cu sabia.Adunarea Naţională franceză a însărcinat pe medicul regelui, Antoine Louis, să cerceteze situaţia. Ca urmare, la 17 martie 1792, acesta a prezentat Adunării o schiţă a ghilotinei, care a fost aprobată aprobată imediat, la 20 martie 1792.Guillotin a suferit sufleteşte din cauză că instrumentul de execuţie purta şi a continuat să poarte numele lui. Ideea şi scopul declarat al creerii mecanismului era de a ameliora suferinţele osânditului la moarte, lucru care, din păcate, a fost interpretat altfel de către posteritate.În popor, ghilotina era numită „le rasoir national” (briciul naţional) sau „la raccourcisseuse” (cea care scurtează).
– 1812: Bătălia de la Berezina, soldată cu înfrângerea trupelor lui Napoleon,Bătălia de la Berezina face parte din războaiele napoleoniene, având loc între 26 – 28 noiembrie 1812 şi soldându-se cu o înfrângere a armatei franceze în timpul retragerii ei din Rusia. În ciuda înfrângerii, 50.000 de oameni din armata franceză, mai ales Garda Imperială, au reuşit să traverseze râul Berezina şi să se salveze.
– 1812: S-a născut Iacob Mureşianu, poet, publicist (a contribuit la apariţia „Gazetei de Transilvania” şi a „Foii pentru minte, inimă şi literatură”) şi om politic (susţinută activitate în vederea emancipării naţionale a românilor transilvăneni); membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1877 (m. 1887)
– 1820: S-a născut Friederich Engels, filosof şi om politic german; întemeietor, împreună cu Karl Marx, al „socialismului ştiinţific”; a elaborat (în 1848), împreună cu acesta, Manifestul Partidului Comunist (programul mişcării comuniste) (m. 1895). Engels s-a născut în Barmen-Elberfeld (acum Wuppertal), primul fiu al al unui industriaş german din domeniul textilelor. Tatăl şi-a trimis fiul, încă tânăr, în Anglia să ajute la conducerea fabricii de bumbac a familiei din Manchester. Şocat de sărăcia larg răspândită şi de exploatarea nemiloasă a muncitorilor englezi, el a început să scrie un raport care a fost publicat în 1845 sub numele de Condiţia clasei muncitoare în Anglia în 1844.În 1847, Engels şi Marx au început să scrie împreună o broşură.Era bazată pe lucrarea lui Engels Principiile Comunismului. Broşura de 12.000 de cuvinte a fost scrisă în şase săptămâni şi era astfel concepută încât să facă teoria comunismului accesibilă unui public cât mai larg. A fost numit Manifestul Comunist şi a fost publicat în februarie 1848.Engels a editat mai multe volume din Das Kapital (Capitalul), după moartea lui Marx. Totodată, a fundamentat teoria socialismului ştiinţific, sub denumirea de materialism dialectic, prin cea mai relevantă dintre scrierile sale, Dezvoltarea socialismului de la utopie la ştiinţă 1880
– 1829: S-a născut Anton Grigorievici Rubinstein, pianist, compozitor şi dirijor rus (m. 1894)
– 1837: S-a născut John Wesley Hyatt, inventator american, posesor a peste 200 de invenţii, printre care şi fabricarea bilelor de biliard din celuloid (d.10.04.1920)
– 1859: A murit scriitorul american Washington Irving, unul dintre pionierii prozei umoristice americane şi maestru al prozei scurte (n. 1783)
– 1863: S-a născut Eremia Grigorescu (n. Golăşei, lângă Târgu Bujor- d. 21 iulie 1919 Bucureşti), general de artilerie, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărăşeşti, ministru de război (d. 1919).Urmează şcoala primară (1870 – 1874) şi gimnaziul „Vasile Alecsandri” din Galaţi (1874 – 1878). Obţine diploma de bacalaureat în 1881, la Liceul Naţional din Iaşi.După absolvirea ciclului inferior, se înscrie la cursurile Facultăţii de Ştiinţă şi Medicină din acelaşi oraş.Urmează doar primul an, după care, în 1882, pleacă la Bucureşti şi se dedică carierei militare.Este admis în urma unui examen la Şcoala de ofiţeri de infanterie şi cavalerie.După absolvirea acestei în 1884, mai urmează încă doi ani la Şcoala de artilerie şi geniu. Pentru că a obţinut rezultate excepţionale a fost ataşat comitetului de artilerie Saint Thomas d’Acquin din Paris, urmând cursurile de matematică la Sorbona (1887 – 1889). După ce s-a întors în ţară a publicat lucrarea Calculul probabilităţilor aplicat la gurile de foc şi a început să predea cursuri de algebră superioară şi de artilerie la şcolile militare din ţară. În 1895 a înfiinţat Pulberăria de la Dudeşti, pe care a condus-o mulţi ani.
Funcţii militare:
– director al Pulberăriei Armatei (1899-1903)
– director al Artileriei în Ministerul de război (1903-?)
– comandant al Şcolii de ofiţeri de artilerie, geniu şi marină (1907-1910)
– director al direcţiei de personal din Ministerul de război
– comandant al Brigăzii 3 artilerie
– comandant al Diviziei 15 infanterie (1915-1917)
– comandant al Corpului 6 Armată (1917)
– comandant al Armatei 1 (1917-1918)
– ministru de război (24 octombrie-29 noiembrie 1918)
Intrarea României în primul război mondial, în 1916, îl găseşte pe post de comandant al Diviziei 15 Infanterie.Obţine victoriile de la Mulciova şi Arabagi în Dobrogea. De aici este trimis de urgenţă cu divizia sa la Oituz. Aici va câştiga trei bătălii decisive, reuşind să stabilizeze frontul. Până în iulie 1917 rămâne cu Divizia sa pe poziţii, apoi este trimis la Nămoloasa, în calitate de comandant al Corpului VI armată. De aici este trimis la Mărăşeşti la comanda Armatei I română şi a celei de-a IV-a rusă. În condiţii vitrege, reuşeşte să câştige bătălii extrem de grele împotriva germanilor conduşi de feldmareşalul Mackensen supranumit „spărgătorul de fronturi”.Eremia Grigorescu este autorul lozincii „Pe aici nu se trece” de la Oituz şi a lozincii „Nici pe aici nu se trece”, de la Mărăşeşti.Este considerat eroul de la Mărăşeşti şi Oituz. În momentul reintrării României în război, Grigorescu a ocupat funcţia de ministru de război (24 octombrie 1918 – 29 noiembrie 1918) în guvernul Coandă. După Marea Unire, a îndeplinit funcţia de inspector general de armată până la moartea sa, survenită la 21 iulie 1919, la vârsta de 56 de ani.A fost înmormântat iniţial în cimitirul ostaşilor de la Mărăşeşti, osemintele fiindu-i mutate ulterior la Mausoleul de la Mărăşeşti, în sarcofagul din partea centrală a acestuia.Puţini ştiu însă faptul că artizanul bătăliilor de atunci s-a bucurat de cea mai înaltă apreciere a Împăratului Japoniei. Acesta i-a trimis o solie din partea nebiruiţilor fii ai Soarelui, rugîndu-l să primească în dar sabia imperială a Japoniei, cu emoţionanta dedicaţie: „Voi sunteti aceia care scrieţi istoria ţării”…
– 1865: S-a născut atletul american James Connoly, câştigător al primei medalii de aur la Jocurile Olimpice Moderne din 1896 (de la Atena) (m. 1957)
– 1866: S-a născut Henry Bacon, arhitect american, cunoscut ca designer al clădirii „Lincoln Memorial” in Washington D.C. (d.17.02.1924)
– 1870: S-a născut inginerul Nicolae Vasilescu-Karpen; importante lucrări în domeniul electrotehnicii, hidromecanicii şi al construcţiilor; membru al Academiei Române, vicepreşedinte al acestui for (1929-1932; 1942-1944) (m. 1964)
– 1870: A murit Frédéric Bazille, pictor francez.Frédéric Bazille s-a născut în Montpellier, Hérault, Languedoc-Roussillon, Franţa. El a devenit interesat de pictura dupa ce a vazut unele lucrari de Eugène Delacroix. Familia lui a fost de acord să îl lase să studieze pictura, dar numai în cazul în care  studiază şi medicina.Bazille a început să studieze medicina în 1859, şi s-a mutat la Paris în 1862 să-şi continue studiile. Acolo a întâlnit pe Pierre-Auguste Renoir şi Alfred Sisley, a fost atras de pictură impresionistă, şi a început să ia lecţii în clasa Charles Gleyrestudio’s. După eşecul său la examenul medical în 1864, el a început să picteze continuu.Prietenii săi apropiaţi au fost Claude Monet, Alfred Sisley, şi Édouard Manet. Bazille a fost generos şi a oferit spaţiu şi materiale în studioul său, prietenilor săi.Bazille avea doar douăzeci şi trei de ani când a pictat cele mai multe din lucrările sale cunoscute, inclusiv Pink Dress (cca. 1864, Musée d’Orsay, Paris) El a fost ucis 06 decembrie 1841, la vârsta de 29 de ani, în bătălia de la Beaune-la-Rolande. Prima expoziţie impresionistă, când mai multe dintre tablouri ale sale vor fi expuse, va avea loc în 1874, la patru ani după moartea sa.
-1874: S-a născut prozatorul Jean Bart (pseudonimul lui Eugeniu P. Botez); ofiţerul de marină Botez şi-a luat pseudonimul literar după numele unui celebru marinar francez corsar din secolul al XVII-lea; fondator al „Revistei maritime” şi al Ligii Navale Române (1900); membru corespondent al Academiei Române (m. 1933)
– 1876: A murit Gheorghe Costa-Foru, om politic, jurist şi profesor; primul rector al Universităţii Bucureşti (1864-1872) (n. 1820)
– 1877, 28.XI / 10.XII: După încercarea nereuşită de a sparge încercuirea de la Plevna printr-un atac masiv, generalul Osman Paşa se predă generalului român Mihail Cerchez şi semnează capitularea armatei turce; căderea Plevnei, la care contribuţia Armatei române a fost de prim ordin, a avut urmări decisive asupra desfăşurării ulterioare a războiului
– 1880, 28.XI / 9.XII: A murit Iosif Hodoş, istoric şi om politic; unul dintre fruntaşii mişcării naţionale a românilor transilvăneni; a militat pentru promovarea în şcoli şi în administraţie a limbii române; s-a numărat printre fondatorii ASTREI; membru fondator al Societăţii Academice Române (1866) (n. 1829)
– 1880: S-a născut Andrei Rădulescu, jurist şi istoric; întemeietorul şcolii de cercetare în domeniul dreptului românesc; membru al Academiei Române, vicepreşedinte (în mai multe rânduri) şi preşedinte al acestui for (1944-1948) (m. 1959)
– 1881: S-a născut Stefan Zweig, poet, scriitor austriac (romane „Simţuri rătăcite”, eseuri biografice despre Balzac, Dostoievski, biografii romanţate „Maria Stuart”) (d.22.02.1942)
– 1884: S-a născut muzicologul Ioan D. Petrescu (m. 1970)
– 1893: S-a născut Nicolae Colan, mitropolit ortodox al Ardealului, membru al Academiei Române. Nicolae Colan (n.Arpătac, azi Araci, Covasna – d. 15 aprilie 1967, Sibiu) a fost un mitropolit român, membru (1942) al Academiei Române.Între anii 1936-1957 a fost episcop al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.În data de 23 mai 1957 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului.A păstorit Mitropolia Ardealului până la sfârşitul vieţii.
– 1893: Apare, săptămânal (până la 28.I.1896), la Bucureşti, revista literară „Viaţa”, sub conducerea lui Al. Vlahuţă şi V.A.Urechia
– 1893: S-a născut Nicolae Gheorghe Caranfil, inginer şi om politic (ministru al aerului şi marinei între anii 1936 şi 1937); a fost preocupat de asanarea bălţilor din jurul Capitalei şi de realizarea unui proiect de transformare a lor într-o salbă de lacuri; membru corespondent al Academiei Române din 1940..
 – 1903: S-a născut Tudor Ciortea, compozitor şi pedagog (m. 1982)
– 1903: S-a născut Nicolae Kirculescu, compozitor român
– 1907: S-a născut Alberto Moravia, scriitor italian.Alberto Moravia, nume la naştere, Alberto Pincherle, (d.26 septembrie 1990) a fost unul din cei mai de seamă romancieri italieni ai secolului 20.Operele sale explorează problemele sexualităţi moderne, alienarea şi existenţialismul.Moravia este probabil cel mai bine cunoscut pentru romanul său de un pronunţat caracter antifascist, Conformistul (în original, Il Conformista), care a constituit baza scenariului filmului omonim, Conformistul, regizat de Bernardo Bertolucci. Alte romane ecranizate ale lui Moravia includ Dispreţul (titlul original, Il Disprezzo), regizat de Jean-Luc Godard în 1963 sub numele de Le Mépris şi La Ciociara (cunoscut şi ca Două femei, regizat de Vittorio de Sica în 1961, film datorită căruia Sophia Loren a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă a anului respectiv.
– 1908: S-a născut Claude Lévi-Strauss, antropolog francez. Claude Lévi-Strauss (n. Bruxelles – d. 30 octombrie 2009, Paris) a fost un antropolog francez, teoretician al structuralismului (orientare teoretică şi metodologică interdisciplinară care studiază structura, funcţiile şi sistemele de relaţii ce caracterizează obiectele şi procesele în ştiinţele contemporane, punând în prim plan totalitatea în raport cu individul şi sincronicitatea faptelor în raport cu evoluţia.) etnologic.A fost membru al Academiei Franceze.
– 1912: S-a născut actorul Colea Răutu (Colea Rutkovschi) (m. 2008).
– 1915: A murit Neculai Culianu, matematician şi astronom; s-a numărat printre membrii fondatori ai revistei „Recreaţii ştiinţifice”, prima revistă românească ce s-a preocupat în principal cu răspândirea cunoştinţelor de matematică; membru corespondent al Academiei Române (n. 1832)
-1918: La Cernăuţi, Congresul General al Bucovinei, constituit din reprezentanţi ai românilor, polonezilor, germanilor, rutenilor, a votat cu majoritate zdrobitoare „unirea necondiţionată, pentru vecie. a Bucovinei în vechile ei hotare cu regatul României”
– 1919: S-a născut Cornel Regman, critic şi istoric literar (m. 1999)
Volume publicate
 • Confluenţe literare (1966)
 • Cărţi, autori, tendinţe (1968)
 • Cică nişte cronicari… (1970)
 • Selecţie din selecţie (1972)
 • Colocvial (1976)
 • Explorări în actualitatea imediată (1978)
 • Noi explorări critice (1982)
 • De la imperfect la mai puţin ca perfect (1987)
 • Nu numai despre critici (1990)
 • Agârbiceanu şi demonii. Studii de tipologie literară, studiu critic (1973); ed. a II-a, Editura Paralela 45 (2001)
 • Ion Creangă. O biografie a operei (1997)
 • Reflexii şi reflexe.Aforisme vesele şi triste, Editura Jurnalul Literar, 1997 (red.)
 • Patru decenii de proză literară românească, ediţie îngrijită de Ştefăniţă Regman (2004)
– 1919: A fost aleasă prima femeie în Parlamentul englez (Lady Astor)
– 1919: România semnează la Washington o serie de acorduri internaţionale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore şi a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor şi copiilor, munca femeilor înainte şi după naştere
– 1920: A apărut la Bucureşti săptămânalul „Adevărul literar şi artistic”, continuator al „Adevărului ilustrat”, fondat de Al. V. Beldiman, C. Mille, Emil Fagure (1920-28.05.1939)
– 1922: A murit Vasile Lucaciu, preot greco-catolic, scriitor şi om politic; unul dintre conducătorii luptei de eliberare naţională a românilor transilvăneni (ca secretar general al Partidului Naţional Român a fost unul dintre iniţiatorii şi redactorii „Memorandumului” din 1892); membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (n.22.I.1852).
– 1923: S-a născut Dan Tărchilă, medic, dramaturg şi prozator.Urmează Liceul „Sf. Petru şi Pavel” din Ploieşti (1934-1942) şi Facultatea de Medicină din Bucureşti (1942-1948).Lucrează ca medic la Institutul de Cercetări de Pediatrie (1949-1960) şi la Spitalul de Pediatrie „Grigore Alexandrescu” (1960-1969). Ulterior este redactor-şef al revistei „Astra” (1972-1974), director al Teatrului Dramatic din Braşov (1974-1976) şi secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Braşov (1970-1979).Debutează în 1942, la „Curierul liceului”, cu versuri, iar editorial în 1959, cu piesa într-un act Gara mică (câştigătoare a Concursului Naţional de Dramaturgie). O parte a numeroaselor sale piese de teatru, majoritatea într-un act, se află răspândită în broşuri, antologii etc.I se acordă Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul Jurnalul de vise (2001).
– 1939: A murit James Naismith, profesor canadian de sport, creatorul (1891) jocului de baschet, în prezent unul dintre cele mai populare jocuri sportive din lume (n. 1861)
– 1941: S-a născut Eugen Negrici, critic şi istoric literar, specialist în literatura română veche, profesor universitar („Introducere în poezia contemporană”)
– 1943: Premierul britanic Winston Churchill, preşedintele american Franklin Delano Roosevelt şi dictatorul sovietic Stalin s-au întrunit la Teheran (Iran), unde s-au adoptat hotărâri importante privind cursul celui de-al doilea război mondial
 – 1945: A murit Dwight F. Davis, om politic republican american; în tinereţe, jucător de tenis de câmp, creatorul turneului ce-i poartă numele („Cupa Davis”, 1899) (n. 1879)
– 1947: Adunarea Naţională a votat Legea pentru organizarea judecătorească (prezentată de Lucreţiu Pătrăşcanu), care suprima inamovibilitatea magistraţilor şi instituia sistemul asesorilor populari (iniţial aceştia au funcţionat numai în instanţele penale, din 1948 extinzându-se şi la instanţele civile); Legea a intrat în vigoare la 1.III.1948; justiţia era astfel supusă complet controlului PCR
– 1948: S-a născut soprana Mariana Nicolesco.Mariana Nicolesco a terminat Şcoala de Muzică din Braşov cu Concertul pentru vioară de Bruch, s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj şi a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. După ce a câştigat în 1972 Concursul Internaţional Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană, RAI, a fost invitată de dirijorul american Thomas Schippers să debuteze la Cincinnati în rolul Mimi din La Bohème de Puccini, fapt care a marcat începutul carierei sale internaţionale.A cântat pe cele mai renumite scene ale lumii, începând cu Teatrul alla Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei La Vera Storia de Luciano Berio (1982), şi unde apare apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte, ca şi la Metropolitan Opera din New York cu „La Traviata” de Verdi (1978). A apărut în teatrele de la München, Viena, Paris, Monte Carlo, Chicago, Hamburg, San Francisco, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florenţa, Parma, Veneţia, Palermo, Toronto, Pretoria, Caracas, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, New Orleans, Rio de Janeiro, Dresda, Tokio, Berlin, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino, la Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Festivalul de la Martina Franca sau la Festivalul Casals în Puerto Rico.Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace „în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei”.Mariana Nicolesco a creat la Brăila în 1995 Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée care onorează memoria primei interprete a operei Tosca de Puccini, născută în oraşul de la Dunărea de Jos.
– 1948: S-a născut Agnieszka Holland, regizoare şi scenaristă de film de origine poloneză
– 1949: S-a născut Corneliu Vadim Tudor, scriitor şi publicist; om politic, fondator şi preşedinte al Partidului România Mare (1991); reales în funcţie în data de 30 octombrie 2010, în cadrul celui de-al V-lea Congres al partidului; senator din 1992 până în 2008; europarlamentar după alegerile din iunie 2009
– 1950: S-a născut Russell Alan Hulse, fizician american.Russell Alan Hulse (n. 28 noiembrie 1950, New York, SUA) este un fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1993 împreună cu Joseph Taylor pentru descoperirea unui nou tip de pulsar, descoperire ce a deschis noi perspective în studiul gravitaţiei
– 1950: S-a nascut actorul, scenaristul si regizorul american Ed Harris, a jucat in filmele „A Beautiful Mind”, „A History of Violence”, „Gravity”
– 1954: S-a născut scriitorul şi poetul Traian T. Coşovei (fiul lui Traian Coşovei), reprezentant al Generaţiei 80 (volumele de poezie „Ninsoare electrică”, „În aşteptarea cometei”; Marele Premiu „Nichita Stănescu” în anul 2000)
– 1954, 28/29: A murit Enrico Fermi, fizician american de origine italiană; unul dintre pionierii fizicii atomice, descoperitorul fisiunii nucleare; în 1939 se stabileşte în SUA, fiind cooptat în Proiectul Manhattan, care a condus la construirea primei bombe nucleare; contribuţii şi în domeniul radioactivităţii şi în mecanica cuantică; în 1942 a condus lucrările de construcţie a primului reactor nuclear (la Universitatea din Chicago) şi a realizat, împreună cu fizicianul ungar Leo Szilard, prime reacţie nucleară în lanţ controlată (2.XII.1942); Premiul Nobel pentru Fizică pe 1938 (n. 1901)
– 1957: S-a născut sculptorul Titi Ceară
– 1964: Lansarea sondei spaţiale americane Mariner 4.
– 1969: The Rolling Stones îşi lansează albumul „Let It Bleed”
– 1971: A murit poetul Dimitrie Stelaru.Dimitrie Stelaru (n. 8 martie 1917, Segarcea Vale, judeţul Teleorman – d. Buftea, judeţul Ilfov), pe numele său adevărat Dumitru Petrescu, este un poet, prozator şi memorialist român.A debutat ca poet la mijlocul anilor ’30 când, încă elev, a publicat o plachetă intitulată Melancolie. Până în 1938 a publicat sub pseudonimul D. Orfanul (deoarece tatăl său murise pe front, în 1917), pentru ca din 1938, la îndemnul lui Eugen Jebeleanu, să adopte pseudonimul Dimitrie Stelaru.
– 1973: A murit Martha Bibescu, scriitoare de limbă franceză de origine română. opera sa, însumând memorii, însemnari de calatorie, romane, se constituie într-o marturie a societatii românesti si europene din perioada interbelica; s-a impus în lumea intelectualitatii europene, întretinând corespondenta cu P. Valery, P. Claudel, M. Proust (romanul ce a consacrat-o „Izvor.Ţara Sălciilor”) (n. 28.01.1889). Martha Lahovary făcea parte din cele mai vechi şi mai ilustre familii româneşti de tradiţie politică, diplomatică şi culturală.Mama sa, Smaranda (Emma) Mavrocordat, descinde din ramura moldoveană a domnitorului Constantin Mavrocordat, iar tatăl scriitoarei, Ion N. Lahovary avea să fie de-a lungul anilor ministru al României la Paris, ministru de externe şi preşedinte al Senatului.După călătorii prin mai multe ţări ale lumii, printre care şi Persia, unde prinţul George Valentin Bibescu, soţul acesteia, primeşte o însărcinare diplomatică, Martha Bibescu îşi publică, la întoarcerea în Franţa, prima sa carte: Les Huit Paradis (1908).Premiat în scurt timp de Academia Franceză, acest volum va deschide seria unei opere impresionante, din care nu vor lipsi romanele de inspiraţie autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalităţi din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondenţă, o serie de biografii istorice, semnate, în parte, sub pseudonimul Lucile Decaux.
– 1981: A murit Eugen Pora, zoolog ecofiziolog (cercetări de fiziologie animală comparată şi ecologică) şi oceanograf; membru al Academiei Române (n. 1909)
– 1989: A murit ieromonahul Arsenie Boca (prenumele la naştere: Zian), renumit duhovnic, pictor bisericesc; în 1939 intră în viaţa monahală (până în 1948 la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, până în 1959); din 1945 intră în vizorul Securităţii, fiind arestat prima oară în 1948, acuzat că i-a ajutat pe luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului (invocându-se pretinse legături ale acestuia cu mişcarea legionară, nesusţinute de nicio dovadă); în 1952 a fost dus un an la Canal; în 1959 i se stabileşte domiciliu forţat la Bucureştri şi din 1969 la aşezământul mănăstiresc de la Sinaia, unde şi moare.
– 1989: Cancelarul vest-german, Helmut Kohl, a prezentat în Bundestag un plan structurat în trei etape, în care erau analizate perspectivele unificarii Germaniei; la 8.12.1989, la Strassbourg, cancelarul vest-german se pronunta pentru demararea procesului de uniune economica si monetara a celor doua Germanii
– 1999: A murit actriţa şi scriitoarea americană Bethel Leslie (n. 1929)
– 2002: A murit actorul Dan Tufaru (n. 1944)
– 2004: A murit prozatoarea Ioana Postelnicu. S-a născut la Poiana Sibiului în 1910 şi după Liceul „Domniţa Ileana” din Sibiu în 1928 începe cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie ale Universităţii din Cluj. După doi ani, în 1930, se transferă în Bucureşti, continuând aici studiile universitare.În 1937 şi-a început cariera literară la Cenaclul „Sburătorul” al lui E. Lovinescu. A scris o epopee, o frescă a vieţii rurale transilvănene în ciclu Vlaşinilor: Plecarea Vlaşinilor şi Întoarcerea Vlaşinilor, care cuprinde peste 1.000 de pagini, ecranizat de altfel. Acesta descrie viaţa păstorilor din Mărginimea Sibiului (comuna Poiana) cu care scriitoarea are legături de sânge.A primit de două ori Premiul Academiei Române (1943, 1979) şi premiul Uniunii Scriitorilor Români pentru întreaga activitate literară.
Scrieri
 • Bogdana, 1939
 • Beznă, 1943
 • Pădurea Poenari, 1953
 • Oraşul minunilor, 1957
 • Şerfi, 1958
 • Adolescenţii, 1962
 • Plecarea Vlaşinilor, 1964
 • Toate au pornit de la păpuşă, 1972
 • Roată gândului, roată pământului, 1977
 • Întoarcerea Vlaşinilor, 1979
 • Frank and Smith Company, 1981
 • Milena şi Crina povestesc, povestiri pentru copii, 1982
 • Seva din adâncuri, 1985
 • Eternele iubiri, nuvele, 1986
 • Remember, 1995
 • Urmaşii Vlaşinilor, 1999
– 2005: A murit Aurel Cojan, pictor (n.03.03.1914, comuna Beceni, jud. Buzău).
– 2006: Se desfăşoară Summitul NATO de la Riga, capitala Letoniei. Evenimentul are loc, pentru prima dată, într-o ţară post-sovietică şi are pe agenda de lucru eventuala extindere a Alianţei după 2008 şi reorganizarea politică şi militară a NATO, în noua configuraţie geopolitică
– 2010: A murit Leslie Nielsen, actor de film canadian (n. 1926)
– 2010: Site-ul WikiLeaks a început publicarea a 251.287 de telegrame diplomatice americane, punând într-o situaţie incomodă numeroase ţări. Deşi majoritatea telegramelor se referă la relaţiile diplomatice dintre SUA şi ţările din Orientul Mijlociu, aproape nici un stat nu a scăpat fără să fie pomenit în aceste documente, inclusiv România
 – 2013: Cometa ISON, cu un diametru de aproximativ 5 kilometri, va trece foarte aproape de Soare, la aproximativ la 1.100.000 km de suprafaţa acestuia, oamenii de ştiinţă estimând că va produce o lumină similară cu cea a lunii pline. După ce va traversa spaţiul dintre Soare şi Pâmânt, ISON va forma o coadă lungă de 300.000 kilometri.

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.